Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 nov 2016 - Anul XXI, nr. 258 (6371)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Brânza-i pe bani!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Absolut incredibilă declaraţia lui Ponta (sept. 2016): „Secta şi propaganda talibană din România promovează o duduie (o variantă la fel de ciudată şi ipocrită ca Monica Macovei) evident fără nici o şansă, care, însă, în funcţie, ar face mai mult rău decât Armata Roşie”. Duduia, adică Maia Sandu, cea „fără nici o şansă”, a obţinut 38,4% în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova şi are şanse reale în turul al doilea! Pe undeva, poziţia lui Ponta poate fi înţeleasă: încerca să-l susţină pe amicul său, candidatul Iurie Leancă. Numai că, după ce a adunat doar 3,11% din sufragiile alegătorilor, iată că Leancă s-a declarat... sprijinitor al Maiei! Iar Ponta rămâne cu păcatul pe suflet, fiindcă alternativa n-a fost niciodată Leancă-Maia Sandu, ci Dodon-Maia Sandu. Şi dacă Maia „ar face mai mult rău decât Armata Roşie”, Dodon este Armata Roşie însăşi!

Eroarea de strategie a lui Ponta a fost speculată imediat la Chişinău, ca argument al faptului că „nici românii n-o susţin pe Maia”, taman cea care la o emisiune Pro Tv a declarat scurt şi limpede: „dacă ar avea loc un referendum pentru unire, aş vota DA.” Cum intens au fost speculate şi imaginile de la inutilul miting prounionist de la Bucureşti, clipurile susţinătorilor lui Dodon preluând cu voluptate imagini de la ciocnirea demonstranţilor cu autorităţile – filmările fiind puse sub semnul „abuzurilor jandarmilor români în Basarabia”, veche şi dragă temă a propagandei antiunioniste... Adevărat, modesta şi comuna înfăţişare a Maiei Sandu te face să crezi că fătuca abia s-a întors în cuhne după ce a dat de mâncare la răţuşte. N-are nimic din tupeul agresiv al lui Hillary, din fermitatea cazonă a Angelei Merkel, nici măcar din acreala ipocrită a Monicăi Macovei (de care o acuză Ponta), dar e şcolită la Harvard, a fost consilier al directorului Băncii Mondiale (Washington), câţiva ani ministru la Chişinău, fiind şi autoarea unor observaţii politice de real curaj şi profunzime: „Sunt partide care parazitează pe ideea unirii, la fel sunt şi partide care parazitează pe ideea europeană”.

După primul tur a avut buna-cuviinţă să ofere presei declaraţii echilibrate şi, aparent cel puţin, oneste, în vreme ce Dodon, de la (totuşi) fragila înălţime a celor 48,26 procente, şi-a dat-o iar în petic (nici nu mai era nevoie, se ştie de mult că-n visurile sale cele mai roz se vede străjer la turnurile Kremlinului). Declaraţia lui merită citită cu atenţie: „Românii sunt fraţii noştri, dacă vreţi. Fraţi, fraţi, dar brânza-i pe bani!” Acel „dacă vreţi” concesiv arată că ar accepta cu îngăduinţă, dacă nu chiar de nevoie, ideea românităţii basarabenilor-fraţi. Continuarea cu „brânza-i pe bani” nu văd cu ce temei este invocată, câtă vreme România a oferit basarabenilor, după 1989 încoace, şi „brânza”, şi banii. De pe urma acestei speciale relaţii, Republica Moldova a avut mult de câştigat şi trebuie să fii total necinstit ca să negi cu atâta rea-credinţă evidenţa.

Pe de altă parte, ce „brânză” oferă Dodon contra cost? Să fie unirea marfa tranzacţionabilă? Inacceptabil: a fost şi rămâne scrisă-n legile omeneşti şi-i un dat istoric ce nu se pune pe tarabă. Aşa că Igor Dodon (vorbeam fără menajamente despre Maia Sandu, dar ce facies de preşedinte de scară la bloc are reprezentantul stângii moldave!) s-ar cuveni să cugete cât de cât înainte de a recurge la vechi zicale româneşti, fiindcă s-ar putea „să bată” mult mai departe decât la prima vedere!

Revenind la inutilul miting de la Bucureşti: acelaşi organizator, George Simion, a „implementat” astfel de demonstraţii şi în Basarabia, motiv pentru care Ministerul de Interne de la Chişinău i-a interzis intrarea pe teritoriul Republicii în următorii cinci ani. Simion a fost şi expulzat de două ori, iar antecedentele lui de „revoluţionar de profesie” (împreună cu Tudor Mărieş a fost organizatorul mai multor manifestaţii antisistem ce denunţau „figurile sinistre de fanarioţi Iliescu-Constantinescu-Băsescu” – Iohannis încă nu fusese ales) lasă loc la interpretări şi mai de neocolit când se desfăşoară pe teritoriul altui stat. Cum vi s-ar părea un miting organizat la Bucureşti de un cetăţean basarabean dornic să reconstituie „Moldova Mare”? Oricât de în veci românească este Basarabia, rigorile dreptului internaţional nu acceptă incursiuni radicaliste transfrontaliere de tip Che Guevara: în loc să consolideze un trend, îl şubrezesc, oferind nesperată muniţie adversarilor mereu dornici să arate cu degetul „amestecul destabilizator al României”.

Sunt sigur că tineretul Moldovei este capabil să-şi afirme decizia unionistă promovându-şi propriii lideri, fără a-şi instala numaidecât în frunte „revoluţionari de profesie” din România. Dacă „Platforma unionistă 2012” vrea să contribuie cu reală utilitate la impunerea şi consolidarea „temei unirii”, ar avea acum cel mai larg câmp de acţiune: iată, nici un sfert din cetăţenii moldoveni aflaţi în România n-au votat duminică. Lămuriţi-i cât de important este acest al II-lea tur de scrutin şi aduceţi-i la vot! Instalând corturi la Bucureşti – altfel spus, vânzând castraveţi grădinarului – nu rezolvaţi nimic!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Brânza-i pe bani!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Brânza-i pe bani!5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Varză cu carne tocată Nu, nu e varza ca la Cluj, aceea e cu straturi alternative. Nici sarmale desfăcute nu se poate chema, pentru că nu include orez. Este o mâncare consistentă și foarte gustoasă, care seamănă cu diferite alte bunătăți, dar e mai mult un deliciu... Citeşte