Praștia mioritică era cât pe ce să cotonogească Goliatul francez! Evra: „Am câștigat acest meci cu durere.” „Le Parisien”: „Succes născut în durere.” „Le Monde”: „Afacerea se putea termina foarte urât!” „The Mirror”: „Cei care subestimează România o fac pe riscul lor.” N-am fost nici miei, nici zmei, dar nici nu ne-am făcut de râs. În sinea noastră, deși evocam eventualitatea unei minuni, nu prea credeam în ea – și cât de aproape am fost s-o prindem de brăcinar! Nu credea nici lumea hârșită a fotbalului european, deprinsă să acorde șansele victoriei în funcție de adiționarea milioanelor de euro reprezentând valoarea de piață cumulată a echipierilor. Am „murit frumos” pe Stade de France, chiar dacă „France football” consideră că tricolorii au evoluat cam de nota 4 (Tătărușanu, Chiricheș, Hoban, Pintilii), un amărât de 5 fiind acordat doar lui Săpunaru. Mi-am zis că-s notele până la 5, ca pe vremuri în URSS, dar nu, Payet primește (altfel, pe merit) 9. Care va să zică, Franța a bătut trudnic, în minutul 88, o echipă de nota 4-5?
Acreala din pixul gazetarului se-ntoarce împotriva Franței – ce merite mai ai când învingi niște amărâți de repetenți? Adevărat, Tătărușanu n-a lăsat impresia că-i totdeauna „în meci”, dar nici de nota 4 n-a fost. Păcat de primul gol, primit aiurea: dacă nu vâna faultul, Păsărilă putea, simplu, respinge. Dar câtă vreme și Giroud recunoaște („se putea fluiera”), nu-i putem reproșa golul – poate la cel de al doilea s-a aflat prea ieșit din poartă – șutul rămânând oricum imparabil… Alte reacții din presa „răsfoită” pe net: „L’ Equipe” – „Naționala României, solidă și disciplinată”; interesantă și o a doua declarație a lui Evra: „Românii au alergat ca nebunii, aveai impresia că-s 12 pe teren.” De unde se vede că voința, dăruirea și spiritul de echipă pot face față unei solicitări anticipat disproporționate, echilibrând prin travaliu dârz un meci cu un solist.
Dar, ce a fost, a fost. Mă tem mai tare de meciul cu Albanoelveția. Stranie situație: zece jucători din lotul Albaniei sunt născuți sau stabiliți în Elveția și cinci albanezi (sau Kosovari) joacă în Naționala Țării Cantoanelor! Meciul de sâmbătă a părut mai degrabă un război fratricid. Chiar la propriu, câtă vreme albanezul Granit Xhaka a evoluat la elvețieni, iar frate-său Taulant, la albanezi. Nu s-a mai văzut niciodată așa ceva (în tribună, mama celor doi a arborat un tricou jumătate cu culorile Elveției, cealaltă jumătate cu ale Albaniei)! Cunosc și urmăresc de mult echipa Elveției (vârstnicii poate își amintesc acel 1-7 pe care l-am încasat în 1967 la Zürich, tot în Campionatul European, și pe care am avut neplăcuta sarcină să-l transmit la Radio România): cu totul alt stil de fotbal etalează acum Elveția! S-a „albanizat” – adică, joc dur, fără cruțare, la intimidare (unul din frații Xhaka chiar nu s-a sfiit să declare în presă: „Nu jucăm șah, ci fotbal. E un sport dur și eu voi juca dur”). Ceea ce s-a și întâmplat, soldându-se, sâmbătă, cu o eliminare și un potop de cartonașe galbene.
Apar, astfel, legitime îngrijorări privind confruntările cu Naționala noastră. Cum vom face față, în condițiile în care tendința generală (de sorginte britanică) în arbitraj îngăduie și tolerează angajamentul dur, la limita regulamentului? Ca să nu mai vorbim despre faptul că și elvețienii și albanezii (tot una-s!) par a cunoaște lecția pasei mai bine ca noi (cel puțin așa a apărut sâmbătă). Și-mi amintesc spusele lui Covaci: „Arată-mi cum pasezi și-ți spun cât fotbal știi.” Culmea, îi văd pe albanezi mai periculoși decât elvețienii! Au un portar de excepție (chiar dacă Berisha a primit golul în circumstanțe absolut identice cu Tătărușanu), iar echipierii tratează fiecare fază la modul „totul sau nimic”, cu faultul primă opțiune. Avertisment: albanezii au avut în repriza a doua a meciului de sâmbătă, când au jucat cu om eliminat, o posesie mai bună decât în prima jumătate! Ar fi teribil de trist să fi ținut onorabil piept Franței, candidata nr. 1 la titlul continental, și s-o încurcăm cu Albanoelveția! Nici într-un caz noii adversari nu se cuvin luați la preț de matineu. Nu-i înțelept nici să intrăm în capcana jocului brutal, fiindcă în gena noastră nu-i înscrisă răutatea crâncenă și agresivă. Care poate fi, mâine, cheia jocului? Eu unul aș miza pe finețurile lui Alibec și Sânmărtean, introduși amândoi barem în repriza a II-a: glezna fină contra toroipanului. Iordănescu îi vrea pe Torje și Keșeru, semn că menține, cum se vede, tot formula de exprimare din jocul de deschidere. Dea Domnul să fie bine! Altfel, dăm pe mere ceea ce (moral) am luat pe pere.