Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 97 (8626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Colțul cititorului

La Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni au început activitățile Programului Național Școala Altfel - „Subiectivitatea Muzicală”

Pentru a marca prima zi din Săptămâna Școala Altfel printr-un demers atractiv și informativ, Consiliul Școlar al Elevilor Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni a organizat luni, pe data de 22 aprilie, la Centrul de Documentare și Informare, un eveniment axat pe explorarea subiectivității muzicale, un aspect esențial în societatea noastră. Prin diverse activități, desfășurate în două sesiuni disponibile 10:00 - 11:00 și 14:30 - 15:30, elevii au avut ocazia de a-și elibera creativitatea, de a-și cultiva aderența socială și de a-și descoperi noi pasiuni.

Scopul acestei inițiative a fost acela de a pătrunde în tărâmul intrigant al muzicii, în cadrul căruia participanții au pornit într-o călătorie care i-a ajutat să-și descopere și să-și înțeleagă complexitatea gusturilor și percepțiilor muzicale individuale. Încurajați să exploreze influența experiențelor personale și a contextului cultural, participanții s-au implicat în discuții antrenante, sesiuni de ascultare atentă și analize critice pătrunzătoare.Prin adăugarea melodiilor preferate la un playlist comun și prin intermediul unor jocuri muzicale distractive, participanții au îmbrățișat puterea transformatoare a muzicii în călătoria lor de autodescoperire.

„Am fost motivată să creez o activitate despre muzică și starea de bine pe care aceasta ne-o transmite pentru a înțelege beneficiile psihologice și emoționale ale muzicii și pentru a împărtăși aceste beneficii cu colegii mei prin intermediul unei activități în cadrul C.Ș.E.”, ne-a povestit inițiatoarea activității, Eliza-Marta Costache, director al Departamentului de Educație Non Formală din cadrul Consiliului Școlar al Elevilor.

Pe tărâmul vast al muzicii, genurile poartă adesea cu ele noțiuni preconcepute și stereotipuri, modelându-ne percepțiile înainte de a le da măcar o șansă. Cu toate acestea, pe măsură ce ne îmbarcăm într-o călătorie de explorare muzicală, întâlnim o multitudine de perspective care contestă aceste convingeri înrădăcinate. Puterea transformatoare a expunerii la diverse opinii și gusturi muzicale devine evidentă pe măsură ce persoane, precum eleva Maria-Raluca Moisii, președinte C.Ș.E., au descoperit profunzimea ascunsă și virtuțile unice ale unor genuri care altădată nu prea aveau atracție. Prin experiența sa cu muzica country, Maria-Raluca a descoperit că acest gen muzical are o bogăție de povești autentice și melodii sincere care pot atinge sufletele ascultătorilor. „Am apreciat în special elementele de storytelling și pasiunea transmisă în versuri și instrumentație. Astfel, am învățat să apreciez și să găsesc bucurie într-un gen pe care inițial îl subestimam,” a adăugat aceasta.

Playlist-ul comun a prezentat o gamă largă de genuri muzicale, cuprinzând o selecție diversă care s-a adresat unui spectru larg de gusturi, anume: Hip-Hop/Rap, Pop, Muzică Populară, R&B soul (Rhythm and blues), Rock alternativ, Pop rock, Folk rock, Alternativă/Indie, Nigerian Alté, Afroswing, Dance-pop, Muzică dance/electronică, Pop latino, UK R&B, Reggaeton, Dancehall, Flamenco, Emo rap, Hip-Hop, Folk, Rock, Jazz, Muzică soul, Blues, Funk brazilian, Pop libanez, Maghreb Pop și Indonesian Indie.

Pentru Ioana-Daria Petrariu, elevă în clasa a X-a B, activitatea a fost o experiență revelatoare, subliniind impactul profund al experiențelor personale asupra preferințelor muzicale. Ioana-Daria a descoperit că înclinațiile sale muzicale au fost modelate de evenimente de viață, cercuri sociale și influențe culturale. Mai mult, și-a dat seama că preferințele sale pot evolua în timp, ceea ce a determinat-o să exploreze genuri noi, cum ar fi Rap-ul, fiind atrasă în mod special de muzica celor de la Psihotrop,întrucât ajută elevii să înțeleagă și să învețe mai ușor operele de Bacalaureat.

Așa cum am văzut, percepția noastră asupra muzicii este profund împletită cu tapiseria culturală în care suntem imersați. Acest aspect a fost sesizat și de către elevul Teodor-Dumitru Balan, din clasa a IX-a B: „Suntem modelați de diversele valori, tradiții și înclinații muzicale ale celor din jur. În plus, sensibilitățile culturale joacă un rol esențial în decodarea straturilor de semnificație încorporate în compozițiile muzicale, influențând modul în care interpretăm versurile și metaforele.”

În simfonia vieții, preferințele noastre muzicale individuale compun o melodie unică, creată prin interacțiunea narațiunilor personale, a moștenirii culturale și a rezonanței emoționale. Această tapiserie bogată de gusturi subliniază profunzimea subiectivității noastre ca ascultători, luminând diversele moduri în care ne implicăm și interpretăm muzica. Fie că evocă momente de bucurie, de liniște sau de reflecție profundă, muzica servește ca un companion atemporal în călătoria noastră de autodescoperire și de conectare cu lumea din jurul nostru.

Diana-Maria Poenaru 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni au început activitățile Programului Național Școala Altfel - „Subiectivitatea Muzicală”.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni au început activitățile Programului Național Școala Altfel - „Subiectivitatea Muzicală”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei