Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 47 (8576)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Doi ani de război, doi ani de suferință

Sâmbătă, 24 februarie, s-au împlinit doi ani de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei. În urmă cu exact doi ani, ne-am trezit într-o altă realitate. Din acel moment, ucrainenii au fost martori la numeroase tragedii, înfrângeri și victorii. Cifrele acestei invazii sunt sumbre: 6,5 milioane de refugiați în străinătate, 18% din teritoriul ucrainean ocupat, 155 mld. de dolari daune materiale în urma atacurilor rusești, Potrivit ONU, peste 30.000 de cetățeni civili ai Ucrainei au fost victimele agresiunii ruse: 10.378 de ucraineni au murit și 19.632 au fost răniți. Aceste date reflectă doar numărul victimelor civile verificate de organizație, însă în realitate sunt mult mai multe, cifra exactă neputând fi stabilită până la sfârșitul războiului.

Pentru a marca acest moment au fost organizate evenimente în marile orașe din țara noastră. Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, prin peședintele Ilie Sauciuc,a organizat, în punctul vamal Siret, o manifestare care a tulburat sufletul celor prezenți prin rememorarea acelor clipe de groază. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai principalelor instituții ale statului român care au fost implicate direct în gestionarea fluxului impresionant de refugiați ucraineni- Ioan-Cristian Șologon,subprefectul Sucevei, Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean, Toader Ciornei, șeful Biroului Vamal de Frontieră Siret, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul pentru Relații cu Minoritățile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,Paul Cezar Perlanovschi, directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Siret,Chideșa Iulian, viceprimarul comunei Bălcăuți, și membrii ai conducerii UUR Suceava - Brândușa Peslari, Zirca Ianoș, Chideșa Cristina, Niculina Clapon, Constantin Popescu.

Manifestarea a debutat la ora 9.00 cu un moment de reculegere care a avut loc sincron în toata lumea, la inițiativa Congresului Mondial al Ucrainenilor. Părintele Mihai Cobziuc a oficiat slujba de pomenire a victimelor civile și a eroilor căzuți în acest răboi nemilos. Acesta a transmis salutul părintesc al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și a subliniat rolul Bisericii Ortodoxe în sprijinirea refugiaților prin punerea la dispoziție a clericilor vorbitori de limba ucraineană pentru a asigura traducerea, prin amenajarea unui stand cu mâncare și obiecte de strictă necesitate și prin oferirea a 13.000 de locuri de cazare. Subprefectul Sucevei, Ioan-Cristian Șologon, a mărturisit că este încercat de un cumul de sentimente întrucât acest punct de frontieră a fost denumit ”vama speranței”,pentru că toți cei care au trecut pe aici au avut speranța că rămân în viață, dar în aceeași măsură a fost și ”vama durerii” deoarece pe chipul oamenilor se citea groază, tristețe și multă amărăciune. Vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă, a evidențiat contribuția autorităților județene și locale, a jandarmeriei și a ONG-urilor în acordarea sprijinului oferit refugiaților ucraineni care erau în special mame cu copii, obosiți după un drum lung și chinuitor, flămânzi și înghețați. Paul Cezar Perlanovschi, directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Siret, responsabil în acea perioadă cu logistica, a precizat că echipa din cadrul instituției pe care o reprezintă a depus eforturi colosale pentru gestionarea unui flux de aproximativ 20.000 de refugiați zilnic, reușind să facă față cu bine situației de criză. Viceprimarul comunei Bălcăuți, Chideșa Iulian, a subliniat implicarea etnicilor ucraineni din comuna sa care au stat mai bine de o lună, prin rotatie, oferind ajutor ca translatori, iar de multe ori au pus la dispoziție propriile case ca adăpost pentru oamenii aflați la mare necaz. Acesta a apreciat efortul colectiv al instituțiilor statului, al Uniunii Ucrainenilor din România și al ONG-urilor care au dat dovadă de compasiune și solidaritate arătând, nu doar ucrainenilor,ci și întregii Europe, că poporul român este mărinimos și empatic, solidar cu oamenii aflați în nevoie.

Președintele UUR Filiala Suceava și inspector școlar pentru minoritatea ucraineană, Ilie Sauciuc a amintit implicarea organizației în colectarea de fonduri și ajutoare care au fost direcționate pe frontul din estul Ucrainei,precum și oferirea tuturor spatiilor de cazare din cadrul sediilor UUR din județul Suceava și din țară, prin punerea la dispoziție a profesorilor de limba ucraineană din județ care s-au conformat unui grafic și au asigurat permanența ca traducători în vamă. Pe parcursul celor doi ani UUR a fost sprijin necondiționat pentru refugiați, iar la Suceava a luat ființă Grupul vocal al femeilor refugiate ”Spivuci ukrainky” care își desfășoară activitatea la sediul organizației și participă la activități culturale organizate cu diverse ocazii. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a înființat o Comisie de repartizare a elevilor refugiați din Ucraina fie ca audienți, fie ca elevi înscriși în sistemul de învățământ din România. Brândușa Peslari, membră a Comitetului Județean UUR,a amintit momentele când sala de sport a localității Milișăuți a devenit loc de popas și adăpost pentru refugiații ucraineni,cât și pentru numeroși cetățeni indieni, rezidenți din Ucraina.

Victoria Udodik a vorbit în numele refugiaților din Ucraina și a rememorat clipele de groază prin care a trecut ea cu cele două fiice ale sale, fiind dintr-o localitate de lângă Kiev, din vecinătate cu Irpin și Bucea, a povestit cu groază cum a călătorit patru zile fără să doarmă deloc, până a ajuns în România. S-a arătat fericită că are ocazia să mulțumească reprezentanților instituțiilor administrative ale jundețului Suceava, dar în special statului și poporului român pentru primirea și ajutorul oferit. Aceasta a subliniat că nimic nu este mai de preț decât PACEA pe pământ.

Activitatea s-a încheiat cu un flash-mob făcut chiar în punctul vamal în cadrul căruia au fost așezate steagurile Ucrainei și României în formă de V (victorie), transmițând un mesaj de speranțăcă acest război se va încheia în curând,iar Binele va învinge!

Martineac Delia

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi ani de război, doi ani de suferință.
 Vizualizări articol: 495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doi ani de război, doi ani de suferință5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei