Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 44 (8268)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Colțul cititorului

Pomenirea scriitorilor ucraineni din Bucovina

Sâmbăta morților sau moșii de iarnă este ziua în care preoții ortodocși alături de credincioși se roagă pentru sufletele celor plecați de lângă noi. După obiceiul strămoșesc, sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, sunt pomeniți morții. Cuvântul ”moși” vine de la ”strămoși”, făcând referire la cei trecuți în neființă.

Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) a organizat acțiunea de comemorare a oamenilor de cultură și scriitorilor ucraineni din Bucovina la Biserica nouă din satul Dărmănești cu hramul ”Sf. Ilie și Sf. Arh. Mihail și Gavriil”. Slujba de pomenire a fost oficiată bilingv, în limbile română și ucraineană, de către pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații pentru Minorități al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Au fost pomenite personalități bucovinene care au contribuit la promovarea și păstrarea culturii, tradițiilor și a limbii ucrainene: Taras Shevchenko, Olga Kobyljanska, Ștefan Tcaciuc, Corneliu Reguș, Ioan Chideșciuc, Ion Cozmei, Vichentie Nicolaiciuc, Gheorghe Lucan, Nicolae Hapenciuc, Gheorghe Cega, Vasile Țapoveț, Nicolai Cramar, Dionisie Oneșciuc, Ion Bodnariuc, Traian Maleș, Ioan Negriuc, Gheorghe Racocea, Vasile Clem, Ilie Cojocar, Silvestru Iaricevschi, Sidonia Nicorovici, Mihai Gheorghi, Miroslava Șandru, Vasile Mangelovshi, Teofil Reboșapca, Aurora Huțan și Kolea Kureliuk.

Având în vedere că anul 2023 a fost declarat ”Anul cultural Ciprian Porumbescu”, la slujbă a fost pomenit marele compozitor român, dar și poetul național Mihai Eminescu. La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Mihai Cobziuc s-a arătat onorat să săvârșească slujba de pomenire pentru personalități marcante ale culturii ucrainene: ”este cunoscut faptul că, în Biserica noastră, slujbele se desfășoară bilingv, iar pentru noi, dărmăneștenii, este o bucurie să avem în Sf. Biserică oaspeți din rândul membrilor activi ai Uniunii Ucrainenilor din România. Avem datoria morală și spirituală să-i pomenim în rugăciune pe cei trecuți la Domnul și mai ales să arătăm semne de iubire duhovnicească față de cei care au rămas îndoliați. Doresc să mulțumesc, pentru binecuvântare, Înaltpreasfințitul părinte CALINIC, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, domnului deputat Miroslav Nicolae Petrețchi și domnului inspector Ilie Sauciuc pentru susținere. Pentru noi, Parohia Dărmănești II <Sf. Ilie>, Uniunea Ucrainenilor din România este un partener important. Bunul Dumnezeu să-i odihnească cu drepții și aleșii Săi pe cei pomeniți, veșnica lor pomenire din neam în neam!”

După slujba de pomenire a avut loc o masă rotundă în cadrul căreia s-a vorbit despre activitatea și contribuția celor pomeniți la păstrarea identității etnice și culturale în rândul minorității ucrainene din România. În biserică a fost realizată o mică expoziție de carte cu operele scriitorilor bucovineni plecați dintre noi. Corul UUR, condus de prof. Zirca Ianoș, a interpretat alături de corul ”Hatna” din Dărmănești, îndrumat de pr. paroh Mihai Cobziuc, câteva cântece pe versurile poeților ucraineni și pe versurile lui Eminescu.

Ilie Sauciuc, președintele Filialei județene a UUR, a vorbit despre legătura strânsă dintre UUR și entitățile religioase din sânul comunităților ucrainene, subliniind faptul că ”prin Legea bugetului de stat, la amendamentul propus de deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, 3 biserici ortodoxe din județul Suceava au primit finanțare de la stat: Biserica <Sf. Petru și Pavel> din Suceava, Biserica nouă din Dărmănești și Biserica din Brodina de Sus”, veste ce i-a bucurat nespus pe localnici.

La manifestarea de comemorare au participat: Ilie Sauciuc, președintele Filialei Suceava UUR, viceprimarul comunei Bălcăuți, Iulian Chideșa, membri ai comitetului filialei județene UUR (pr. Cobziuc Mihai, Zirca Ianoș, Nicolai Ciocan, Ovidiu Tcaci, Niculina Clapon, Nadia Boiciuc, Cristina Chideșa), membri ai organizațiilor locale, profesori de limba ucraineană, rude și cunoștințe ale celor pomeniți.

Acțiunea este organizată în fiecare an, fiind sprijinită financiar de Uniunea Ucrainenilor din România.

(Delia Martineac)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pomenirea scriitorilor ucraineni din Bucovina.
 Vizualizări articol: 727 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pomenirea scriitorilor ucraineni din Bucovina5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei