Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 141 (8058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava, într-o experiență de mobilitate Erasmus+ în Turcia, în proiectul Recycle Today for A Better Tomorrow

În perioada 13 - 17 iunie 2022, cinci elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava (Bejenar Andreea, Cojocaru Andrei, Mujdei Teodora, Pașniciuc Georgiana, Raicu Maria), însoțiți de coordonatoarea proiectului, prof. înv. primar Mazilu Mirela și prof. dr. Nistor Bogdan, au participat la mobilitatea Ecological Lifestyledin cadrul proiectului Erasmus+ KA2 Recycle Today for A Better Tomorrow (2019-1-LT01-K229-060466_5)în Turcia, la Ceyhan, Adana, la Sehit Isa Cicek Ilkokulu Primary School, în cadrul unui parteneriat strategic între școlile din Turcia, Portugalia, Grecia, Spania, Italia și România.

Schimburile de experientă, activitățile interactive, observațiile realizate în teren, dezbaterile și discuțiile bazate pe gândirea critică din cadrul proiectului au contribuit la conștientizarea elevilor asupra schimbărilor climatice  care pun în pericol planeta noastră și a poluării mediului înconjurător cu deșeuri care are ca și consecință  restrângerea habitatului unor specii de plante și animale cu implicații până la dispariția acestora. Elevii implicați în proiect au fost preocupați de acest subiect și au descoperit pe parcurs că există soluții, iar cel mai bun punct de pornire în găsirea unei soluții începe cu schimbările pe care le pot face în activitatea lor de fiecare zi, pentru a reduce poluarea mediului care îi înconjoară. De aceea nici o acțiune pe care o întreprind nu este prea mică, darpentru a stopa poluarea planetei trebuie să acționăm urgent și împreună pentru a limita daunele.

În fiecare an, producem aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic, o cantitate echivalentă cu greutatea populației umane. Odată cu acestea, importante cantități de materiale refolosibile se pierd și doar 9% dintre ele ajung să fie reciclate. Cea mai mare proporție se acumulează în depozitele de deșeuri sau în mediul natural. Schimbarea modelului de consum de materiale și gestionarea adecvată a deșeurilor nu doar ajută la economisirea de bani, ci are implicații semnificative și pentru îmbunătățirea performanței de mediu și reducerea schimbărilor climatice.

Cu toții ne putem aduce contribuția, făcând alegeri inteligente, spre exemplu, să consumăm mai puțină carne și mai multe legume și fructe cultivate la nivel local, să economisim energie, să mergem cu bicicleta sau pe jos în loc să mergem cu mașina (mai ales în cazul deplasărilor scurte). Un aspect pozitiv este acela că multe dintre aceste acțiuni sunt bune atât pentru sănătatea, cât și pentru portofelul nostru.Lăsarea televizorului sau a computerului în modul „în așteptare” consumă o oarecare cantitate de energie. La fel și lăsarea la încărcat a telefonului pe timpul nopții. Chiar și atunci când încărcătorul nu este conectat la telefon, acesta consumă în continuare electricitate, dacă este lăsat în priză! Închiderea și scoaterea din priză a dispozitivelor poate reduce costul anual al energiei electrice al familiei tale cu până la 10 %.O modalitate prin care poți genera un impact pozitiv este să faci alegeri inteligente la cumpărături. Cumpără mai puțin: cumpără produse mai bune, cheltuiește mai puțin. De exemplu, cumpără o singură pereche bună de pantofi, în locul a trei perechi ieftine.

Cumpără produse locale: alegerea fructelor și a legumelor locale de sezon, în locul celor cultivate la mare distanță, economisește energia folosită în timpul transportului. (Însă, nu uita, produsele locale nu sunt întotdeauna mai bune din punct de vedere al carbonului, de exemplu, dacă sunt cultivate în sere încălzite sau cu îngrășăminte obținute din combustibili fosili.)

Fii selectiv în privința ambalajelor: ambalajele din plastic se adaugă poverii cauzate de deșeuri și nu se pot recicla ușor. Cumpără produse în ambalaje reciclabile sau compostabile și ia cu tine o sacoșă refolosibilă, pentru a transporta cumpărăturile.Reutilizarea, repararea și reciclarea deșeurilor ajută la economisirea resurselor naturale insuficiente și a energiei și, de asemenea, la reducerea emisiilor de CO2.

În prima zi a mobilității, grupul a participat la ceremonia de deschidere, care a inclus dans tradițional turcesc și fotografii în Grădina cu Trandafiri. A urmat o sesiune de prezentări PPT a elevilor țărilor partenere despre specii de animale aflate în pericol de dispariție din Europa, după care gazdele le-au prezentat școala. În a doua parte a zilei, echipa a luat parte la două workshopuri: decorarea cu materiale reciclabile a unei genti de cumpărături șipictarea   tricourilor cu elemente specifice temei proiectului.

A doua zi elevii au vizitat obiective din orașul Adana: fabrica de reciclare a deșeurilor solide și transformarea acestora în biomasă; centrul vechi al orașului, Moscheea Sabanci, Podul de Piatră și bineînțeles nu putea lipsi din listă o mică manufactură în care se fabrică rahatul și alte delicii turcești, care mai de care mai savuroase. 

 

Ziua a treia a însemnat vizitarea unei importante zone istorice a Turciei și anume Cappadocia, una dintre cele mai spectaculoase zone turistice din lume cu peisajele selenare, bisericile rupestre, orasele subterane si baloanele plutitoare multicolore (Goreme Open Air Museum, Kaymakli Underground City, Zelve Open Air Museum, Uchisar –Gulludere Valley). În prima parte a zilei  elevii au participat la un workshop cu tema: curățarea mediului înconjurător și separarea deșeurilor. În a doua parte a zilei elevii au vizitat un magazin cu ceramică turcească (Turkish Pottery Crafts Shop), unde elevilor li s-a făcut o demonstrație de realizare a vaselor din lut, după care aceștia au fost invitați să participe și ei să realizeze vase în cadrul unui workshop.

În a patra zi s-a vizitat o importantă regiune istorică Hatay: Muzeul de Arheologie, Muzeul Hotel, Moscheea Habibi Naccar, Biserica rupestră Saint Pierre, centru vechi. Pe parcursul vizitelor la obiectivelor turistice elevii au distribuit pliante "Practical Recycling Guidelines" Totodată elevii împreună cu profesorii au vizitat o școală cu elevi cu handicap mintal, cărora le-au donat tricourile pictate în prima zi și le-au oferit dulciuri.

În ultima zi a mobilitățiia avut loc ceremonia de încheiere, care a însemnat înmânarea diplomelor, a premiilor și schimbul de suveniruri între membrii echipelor din fiecare țară parteneră, și discursul final.

Obiectivele acestei mobilități au inclus:

  • Creșterea nivelului de responsabilitate în a întreprinde activități de ecologizare și reciclare selectivă;
  • Dezvoltarea abilităților elevilor de a reutiliza deșeurile – inovație, creativitate, îndemânare;
  • Creșterea gradului de conștientizare privind efectele poluării mediului înconjurător;
  • Furnizarea de soluții și strategii care pot fi puse în aplicare în vederea protejării mediului înconjurător și protejarea resurselor pentru generațiile viitoare.

      Elevii cât și profesorii au avut parte de o experiență deosebită și interesantă, atât din punct de vedere educațional cultural, în care au avut ocazia de a participa la activități educative, de ecologizare, îmbunătățindu-și  totodată și competențele interculturale și de comunicare în limba engleză.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava, într-o experiență de mobilitate Erasmus+ în Turcia, în proiectul Recycle Today for A Better Tomorrow.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava, într-o experiență de mobilitate Erasmus+ în Turcia, în proiectul Recycle Today for A Better Tomorrow0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei