Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 180 (7181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Luna Diasporei

Problematica copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, dezbătută în cadrul acţiunii „Avem copii fericiţi?”, la Gura Humorului

Consiliul Judeţean Suceava, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, a organizat, în parteneriat cu Primăria Gura Humorului, Direcţia de Asistenţă Socială Gura Humorului, Fundaţia Umanitară Te Aud România, Colegiul “ Alexandru cel Bun “ Gura Humorului, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, pe 1 august 2019, la sediul Primăriei oraşului Gura Humorului, acţiunea intitulată „Avem copii fericiţi ?“.

Întâlnirea, încadrată în programul Consiliului Judeţean Suceava “Luna Diasporei“, a avut ca scop dezbaterea privind problematica copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, între reprezentanţi ai comunității locale.
Titlul, deşi în aparenţă simplu, a provocat analize detaliate asupra cauzelor plecării părinţilor la muncă în străinătate, asupra profilului copilului rămas fără apropierea fizică, emoţională a acestora, asupra comportamentelor pe care le dezvoltă ulterior. Au fost scoase în evidenţă atât punctele tari, cât şi cele slabe, referitoare la fenomenul migraţiei, ale cărui date statistice sunt alarmante.
Ne-am întrebat dacă avem copii fericiţi.
Răspunsurile au fost diverse, greu de trasat un fir roşu.
“Fericirea este combustibilul care ne deplasează pe propria hartă.“, Brînduşa Sorina Bialy
Acest combustibil este un amalgam de pace, lumină, iubire, protecţie, educaţie, credinţă, bunăstare materială, armonie cu tine şi cu cei care te înconjoară.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Gheorghe Niţă, prin cuvântul domniei sale a adresat mulţumiri tuturor participanţilor, a prezentat programul Lunii Diasporei, aducând la cunoştinţă reprezentanţilor diasporei prezenţi în sală că în cadrul instituţiei pe care o coordonează există un departament înfiinţat pentru diasporă, tocmai pentru a se cunoaşte, pentru o apropiere şi soluţionare a problemelor acesteia.
Părintele paroh Viorel Ilişoi, Parohia „Sfinţii Mihail şi Gavril” din localitate, prezent în sală, a pus accent pe familie, pe credinţă, pe necesitatea apropierii de Dumnezeu şi de biserică pentru că trăind după principii sănătoase doar aşa vom putea crea o actuală şi viitoare societate cât mai sănătoasă, echilibrată, puternică, pregătită să depăşească orice ar apărea la un moment dat în viaţă.
Doamna director adjunct Cristina Tudor a Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului a menţionat că există un judeţ, există o comunitate, există oameni şi instituţii care au obligaţia de a îi vedea şi de a îi susţine pe aceşti copilaşi în tot ceea ce înseamnă acoperirea nevoilor lor. A făcut o analiză detaliată asupra numărului de copii care sunt fără îngrijire părintească şi care învaţă în cadrul colegiului, asupra măsurilor de prevenire şi susţinere a acestora, asupra profilului copiilor rămaşi singuri, prezentând ca exemplificare studii de caz.
Uimitori au fost tinerii din cadrul Clubului de dezbatere academică, coordonaţi de prof. Rusu Ana Maria şi Rusu Daniel care, în faţa auditoriului, au adus o “moţiune de cenzură“ în plină dezbatere între Guvern şi Opoziţie, referitoare la interzicerea fenomenului migraţiei. Tinerii, foarte bine documentaţi, prin aceste jocuri de rol au scos în faţă cauzele plecării oamenilor din sânul căminului lor, efectele asupra familiei, efectele asupra societăţii în contextul actual socio-politic.
Fundaţia “Te Aud România“, prin voluntara acesteia, Ilinca Sahlean, a punctat efectele negative: copii care preiau atribuţiile părinţilor, presiuni, frustrări, răsfăţul pe care îl primesc când unul dintre părinţi sau ambii vin în concediu acasă pentru a compensa timpul pierdut șamd.
Tot prin sprijinul fundaţiei a fost tipărit “Ghidul pentru părinţii plecaţi la muncă în străinătate“, ghid oferit participanţilor la eveniment.
Şcoala Gimnazială Nr. 1, prin vocile doamnelor prof. Janette Rusu şi Dana Blaga Grapa, a subliniat importanţa şcolii în susţinerea copiilor, dar şi necesitatea unei colaborări cât mai apropiate între şcoală şi familie.
Pintilie Mihaela, şefa Centrului de servicii multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului, a subliniat importanţa plecării părinţilor la muncă în străinătate, dar totul trebuie făcut bine, cumpătat, cu măsură.
Doamna director executiv adjunct a DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, a atras atenţia asupra necesităţii declarării plecării părinţilor precum şi asupra necesităţii numirii unui reprezentant legal, ceea ce poate permite accesul copilului la serviciile de care are nevoie.
A fost ascultat cuvântul psihologului Popovici Lorena, referitor la stabilitatea/ instabilitatea emoţională a copiilor rămaşi în grija rudelor sau a instituţiilor de protecţie.
Consilierul superior Rusu Daniela, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Gura Humorului, a făcut o analiză a fenomenului migraţiei de la nivel local.
A luat cuvântul mama unui copil care a revenit în ţară tocmai pentru că a realizat că fiica ei are mare nevoie de ea. Un moment emoţionat, în care au fost în lacrimi fiica, mama, precum şi toţi cei prezenţi.
Momentele artistice de final au demonstrat cât de talentaţi ne sunt copiii, buni şi curaţi în inocenţa lor, cât de multă nevoie au de afecţiune, protecţie, îndrumare, sprijin ...
Aducem mulţumiri tuturor celor care au făcut posibilă această acţiune.
Chiar dacă dezbaterea s-a încheiat, aceasta continuă în sufletele noastre, continuă în ceea ce vom întreprinde de acum încolo, continuă în conştientizare la tot pasul a acestei problematici din ce în ce mai alarmante, continuă în unirea eforturilor pentru găsirea de soluţii.

(Brînduşa Sorina Bialy, foto şi sprijin logistic prof. înv. Sorin Maidan )

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Problematica copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, dezbătută în cadrul acţiunii „Avem copii fericiţi?”, la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problematica copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, dezbătută în cadrul acţiunii „Avem copii fericiţi?”, la Gura Humorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei