Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iun 2017 - Anul XXII, nr. 131 (6547)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Balada lui Ciprian Porumbescum cântată în gară. Dar ce gară!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Despre paragina căilor ferate din ţara noastră am tot vorbit, de ni s-a făcut gura pungă. Înclin tot mai mult să cred că ea a fost premeditată, gândită cu cea mare atenţie chiar. Adăugată la dezastrul căilor rutiere, această realitate sinistră creează o situaţie jenantă pentru noi ca popor. Dar cum acolo sus, la vârf, nu există ruşine, doar noi, păgubiţii, rămânem cu ea.

Să parcurgă trenul poreclit ”rapid” în opt ore lungi o distanţă care, în Europa din care oficial facem parte, e străbătută în doar două ore scurte... Este descalificant, este primitiv. În alte ţări, miniştrii noştri de transporturi din ultimii 27 de ani ar fi fost judecaţi pentru înaltă trădare şi azvârliţi în beciuri întunecoase. La noi, au ajuns în mansarde luminoase, cu simbrii galactice, de parcă sunt nişte staruri.

Un lucru încântător am întâlnit în Franţa, unde trenurile merg brici. Un lucru încântător am zis, dar încântător şi în sens propriu. Vreau să spun că, în fiecare gară, la loc de cinste se află câte un ... pian. Care nu e doar aşa, de ornament, pentru a da bine în ochii călătorilor. Ci e chiar funcţional, cântă.

Mai mult, pasagerii sunt cei invitaţi să cânte la el. Și nu se lasă prea mult invitaţi. Din când în când, câte unul se aşază pe scăunelul din faţa clapelor şi se pune pe ţesut o feerie mai mică sau mai mare... Iac-aşa, am ascultat şi clasicele teme abordate de Clayderman, dar şi oleacă de Beethoven şi de Chopin.

Sunt momente când apartenenţa la poporul român te face să te simţeşti mândru. Să vă mai spun că în gară la Nancy am avut ocazia să ascult Balada lui Porumbescu? Și că pasagerii, care aşteptau trenurile lor, au aplaudat interpretul, o fătucă de vreo 20 de ani, care – judecând după fizionomie - era româncă? Și că au cerut bis?

Mama ei de viaţă! De ce oare balada lui Porumbescu n-o pot asculta interpretată la pian şi în Gările Iţcani, Vatra Dornei şi Câmpulung? 

Why?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Balada lui Ciprian Porumbescum cântată în gară. Dar ce gară!.
 Vizualizări articol: 6114 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Balada lui Ciprian Porumbescum cântată în gară. Dar ce gară!5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei