Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 mar 2017 - Anul XXII, nr. 51 (6467)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Să râdem oleacă despre moarte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luigi Pirandello nu a savurat prea mult laurii premiului Nobel pentru literatură, care i-a fost atribuit în 1934, fiindcă doi ani mai târziu a şi murit. Era prozator şi dramaturg, oleacă mai mare decât Cărtărescu, şi nici nu purta fes ca ţărănetele ăsta al nostru. Și nici nu avea laţe nespălate, împodobindu-se în schimb cu mustaţă şi barbişon. Era, în general, un om foarte elegant. Ca ţinută şi ca purtare.

A avut şi el naivităţile lui, ca orice om mare. L-a susţinut la început pe Mussolini, dar apoi l-a băgat unde l-a băgat şi istoria. Simţind că i se apropie sfârşitul, şi-a scris opera pe care o scriem toţi mai la urmă: testamentul. Prin care a cerut: „Moartea mea să fie trecută sub tăcere. Prietenilor şi duşmanilor, rugămintea de a nu o semnala în niciun fel, de a nu vorbi despre ea în ziare. Nu doresc niciun anunţ, niciun ferpar.”

Cel mai tare mă emoţionează că această invitaţie la sobrietate le este adresată şi duşmanilor, nu doar prietenilor, cum se obişnuieşte.

Am văzut şi eu tot felul de înhumări: unele discutabile, altele de prost gust. După om. Cu fanfară, dar şi cu ”Shine on you crazy diamond” de Pink Floyd. Cea mai cerută piesă muzicală de acompaniament rămâne, o ştim, ”My way”, cântată de Sinatra.

Unii sunt duşi cu limuzina de lux la groapă, alţii cu carul cu boi, vreau să spun cu limuzina ”patru ori patru” bovină. Din punctul meu de vedere, nu prea contează, că tot acolo ajungi. Dar desigur că nu toată lumea e de părerea mea.

Îmi place una de Woody Allen: ”Nu vreau să fiu nemuritor prin opera mea, vreau să fiu nemuritor prin a nu muri.” Sună inteligent, dar zadarnic. Nimeni nu scapă. Poate doar eu, cu puţin noroc.

Și alta despre moarte. Acum nici o lună, a încetat fulgerător din viaţă un liberal de frunte din Moldova. Avea numele de familie Minciună. Iar eu nu pot să nu observ că omul acesta – Dumnezeu să-l ierte! – a fost politicianul cu cel mai sincer nume din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să râdem oleacă despre moarte.
 Vizualizări articol: 1692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
Să râdem oleacă despre moarte4.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei