Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mai 2016 - Anul XXI, nr. 111 (6224)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Sfânta Civilizaţie, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se cam adună nenorocirile produse de suceveni. Motivele de ruşine le cam surclasează, ca amploare şi greutate, pe cele de mândrie. „Viaţa întru sfinţenie” - pe care ne-o recomanda pios ÎPS Pimen în Săptămâna Mare - pare un simplu slogan bisericesc, îndeplinit de cei mai mulţi doar în Săptămâna Mare.

Lista ruşinoasă este cuprinzătoare. Mafioţii judeţului dovedesc jemanfişism destul ca să le taie mai întâi câte-un degeţel celor cu care se răfuiesc, pentru ca apoi să le taie şi altele. Câinii ciobăneşti mioritici sunt împuşcaţi de câte unul care are ceva de împărţit cu stăpânul lor, deşi pentru aşa ceva în lumea civilizată se face închisoare grea de n-o poţi duce. Topoarele se aruncă în capete, de parcă ar fi hârtiuţe de confeti. Inşi bolnavi la minte violează fetiţe de 11-12 ani, fără să-i deranjeze că uneori le sunt fiice ori nepoţele.

Accidentele mortale sau schilodirile produse cu automobilul sunt de asemenea la ordinea zilei. Tot mai des, ele au loc fix pe zebre, deoarece şoferii se cred mult prea şmecheri pentru a le acorda prioritate unor pietoni prea sărăntoci pentru a-şi lua un „beemveu” sau un „merţan” de să crape de invidie lumea. Când o maşină se izbeşte de o căruţă, se lasă cu nechezături cabaline şi umane.

Incendierea pensiunii La Dolce Vita are şi ea valoare de simbol, demonstrând că viaţa în Suceava nu mai este aşa de dulce. Suceava pare gata să se dezlipească de harta ţării noastre, pentru a se lipi la Sicilia.

Pericolul e mare. Ne-am obişnuit atât de mult cu toate acestea, că începem să le considerăm aproape fireşti. Nu mai tresărim când aflăm de ele. Ridicăm din umeri. Anormalul se transformă, cu fiecare zi ce trece, în normal.

Până nu e prea târziu, haideţi să înfiinţăm un festival al debarasării de violenţă şi mitocănie. Să-l numim „Zilele Normalităţii la Suceava”. Sau să o sărbătorim anual pe „Sfânta Civilizaţie”, la fel cum megieşii noştri din Iaşi o serbează pe Sfânta Parascheva.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfânta Civilizaţie, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 9 voturi
Sfânta Civilizaţie, la Suceava4.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei