Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 oct 2015 - Anul XX, nr. 231 (6043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Vorba lui Voltaire, repetată de Ion Raţiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fac salubritate ziarele care triază cuvântul cititorilor postat la finele articolelor de opinie. Foarte bine procedează. „Monitorul de Suceava” elimină şi el mârlăniile care se depărtează de civilizaţie. Fiindcă nu se câştiga nimic, îngăduindu-se publicarea acelor murdării.

Păi, abia de se termina scrierea în care condeierul ataca o temă de interes public, că se şi dădea semnalul de pornire la cele mai buruienoase calomnii şi cele mai aberante insulte. Nu tu ironie rafinată, nu tu argumentaţie inteligentă, nu tu luări persiflante peste picior. Ce erau alea, frate, partide de atletism salivar?  Partide de scuipat la ţintă, individual şi în grup? Cui foloseau mizeriile acelea?

„Fiţi neînduplecaţi în privinţa ideilor, nu a persoanelor. Reînviaţi arta uitată a dezacordului energic, dar civilizat!” Astfel recomandă specialistul mondial în jurnalistică Paul Greenberg, în cartea sa de referinţă, intitulată „Ziarul”.

Polemica modernă trebuie să se poarte de o manieră urbană, fără a degenera în insulte şi ameninţări la adresa unui condeier cu a cărui idee este posibil să nu fii de acord. Şi ce dacă nu eşti de acord? E musai să fie de acord toţi cititorii unei rubrici – în număr de câteva sute, uneori chiar mii - ca pe vremea stalinismului?

Să ne amintim cuvintele bătrânului Voltaire, repetate de Ion Raţiu după revenirea sa în ţară, în 1990:  „Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’au bout pour que vous puissiez le dise”( „Nu sunt de acord cu ceea ce spuneţi, dar mă voi bate până la capăt, pentru ca s-o puteţi spune.”)

Nu trebuie să sărim în sus când mai este atacat câte un Patapievici. Cine e, în fond Patapievici, vreun Arsenie Boca? Nu cumva Patapievici e cel care l-a slugărit cu condeiul său obedient pe un mitocan ca Băsesscu? Nu cumva el e cel care, într-un moment delicat al alegerilor prezidenţiale, afirma că există o casetă unde candidatul Geoană „primeşte sex oral”?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vorba lui Voltaire, repetată de Ion Raţiu.
 Vizualizări articol: 1857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Vorba lui Voltaire, repetată de Ion Raţiu3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei