Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 153 (5360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Regulile UE obligă la deţinerea celor 500 de euro de către moldovenii care vin în România

Ministerul Afacerilor Externe informează că solicitarea dovezii deţinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistenţei de către cetăţenii R.Moldova care cer viză de intrare în România este prevăzută de regulamentele UE, neputând fi eliminată.

Precizarea MAE vine după ce un grup de 30 de parlamentari PDL şi FC i-au adresat miercuri o scrisoare ministrului Titus Corlăţean, solicitând eliminarea acestei prevederi în acordarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, precum şi reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobândire a cetăţeniei române de către aceştia.

"România este obligată prin dispoziţiile regulamentului CEE 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza regulilor liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere. Nu putem face unilateral derogare în privinţa cetăţenilor unuia sau altui stat nemembru", a menţionat purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.

Oficialul MAE a arătat însă că suma de 500 de euro solicitată de România este "sub media cuantumului practicat de celelalte state UE" şi că, de asemenea, cetăţenii moldoveni au gratuitate la eliberarea oricărei categorii de vize până la intrarea ţării noastre în Schengen.

Predescu a mai amintit că MAE a iniţiat în 2012 un act normativ care viza "diminuarea semnificativă a cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare", însă acesta nu a putut fi adoptat atunci în urma avizului negativ al Ministerului Finanţelor. De asemenea, MAE susţine în prezent o altă iniţiativă legislativă în acest sens, aflată în dezbatere în Parlament, care preia în mare măsură propunerile făcute de minister în 2012.

"Considerăm că efortul diplomatic pe care îl întreprinde România pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană trebuie completat cu măsuri concrete în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova, menite a consolida şi a aprofunda relaţia bilaterală dintre cele două state", se arată în solicitarea parlamentarilor PDL, citată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Printre semnatari se află şi Roberta Anastase, Gheorghe Ialomiţianu, Valerian Vreme şi Traian Igaş.

"În prezent, pentru înscrierea certificatelor de naştere sau de căsătorie eliberate de autorităţile străine în actele de stare civilă româneşti, în termen de peste 6 luni, se percepe o taxă de 140 de euro. Totodată, pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în România, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să facă dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 de Euro/zi, pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 Euro ori echivalentul în valută convertibilă", se mai arăta în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Regulile UE obligă la deţinerea celor 500 de euro de către moldovenii care vin în România.
 Vizualizări articol: 662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Regulile UE obligă la deţinerea celor 500 de euro de către moldovenii care vin în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei