Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 feb 2011 - Anul XVI, nr. 34 (4632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liviu Florian, arestat în dosarul Halmeu, spune că a avut "o relaţie bărbat-femeie" cu Dobrescu

Omul de afaceri Liviu Florian arestat în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu a declarat, ieri, în faţa Curţii de Apel Oradea, că singura lui culpă este că a avut "o relaţie" cu Nicoleta Dobrescu, fostul şef al Vămii respective, "una nepotrivită, de bărbat-femeie" şi că nu i-a cerut bani.

Curtea de Apel Oradea a judecat, ieri, recursul declarat împotriva măsurii de arestare preventivă dispusă de Tribunalul Satu Mare în cazul lui Liviu Florian, Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, anchetaţi de procurorii DNA Oradea în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei trei inculpaţi au fost audiaţi, ieri, de către completul de judecată, toţi susţinându-şi nevinovăţia şi neimplicarea în cazul de corupţie.

Omul de afaceri Liviu Florian a fost asistat de trei avocaţi, unul fiind Gheorghiţă Mateuţ, care a întârziat la şedinţă, astfel că procesul a fost amânat două ore.

Liviu Florian a declarat în faţa judecătorilor că singura legătură pe care a avut-o cu Nicoleta Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu, cea acuzată de cumpărare de influenţă şi denunţătoare în acest caz, a fost una sentimentală, nepotrivită, ţinând cont de faptul că el era căsătorit.

 

„Singura mea culpă este că am avut o relaţie cu această femeie, o relaţie nepotrivită”

"Eu o cunosc pe Nicoleta Dobrescu din toamna anului 2009, făcea parte din anturajul fiicei mele. Singura mea culpă este că am avut o relaţie cu această femeie, o relaţie nepotrivită, de bărbat - femeie, nimic altceva. Eu nu i-am solicitat niciodată vreun ban. Am fost şi la restaurante, de nenumărate ori, se poate verifica, eu am achitat notele de plată. Vreau să subliniez că nu îl cunosc nici pe şeful ANAF, nici pe şeful Vămii, nici pe ministrul din acea vreme, nici un am vreo legătură cu vreun eventual conflict, aşa cum se sugerează în opinia publică. Nici măcar nu ştiu cum arată acei oameni", a declarat Florian.

La rândul său, Ioan Romeo Niţu a recunoscut că a a oferit mai multe sume de bani Nicoletei Dobrescu, însă doar la solicitarea acesteia şi pentru nevoi personale, nu cu rolul de mită.

"Mi-a cerut de mai multe ori bani şi am ajutat-o, i-am dat 500 de euro, 1.000 de euro, 3.000 de euro. Ultima oară mi-a spus că are nevoie de bani pentru că are probleme cu un dosar. I-am mijlocit, într-adevăr, împrumuturi cu dobândă. Am un cerc de prieteni printre care sunt şi persoane care oferă aşa ceva, dar nu ştiu nimic despre acuzaţiile care mi se aduc în acest dosar", a spus Niţu.

Al treilea inculpat, Ion Savu, s-a limitat să nege faptele care îi sunt puse în sarcină, spunând doar că îşi menţine declaraţiile date în faţa procurorului şi la instanţa de fond.

În pledoariile lor, avocaţii celor trei au criticat menţiunile cuprinse în încheierea Tribunalului Satu, prin care clienţii lor au fost arestaţi şi în care se aprecia că ar reprezenta pericol lăsarea lor în libertate, în vreme ce alţi inculpaţi, cum sunt fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) Radu Traian Mărginean şi fostul şef al vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu sunt cercetaţi în stare de libertate.

"Sunt în dosar şi alte persoane puse sub învinuire, care sunt cercetate în stare de libertate, pentru aceleaşi acuzaţii pentru care clienţii mei au fost arestaţi. De asemenea, în dosar există doar note de interceptare, declaraţii ale unor martori şi ale cumpărătoarei de influenţă, care a fost practic beneficiara faptelor şi care este şi ea în stare de libertate", a spus avocatul Ioan Banciu, apărătorul lui Florian Liviu şi Ion Savu.

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a susţinut, la rândul său, că procurorii DNA au încălcat o condiţie de fond a procedurii penale, care ar atrage nulitatea absolută a actelor făcute ulterior, neascultându-l pe clientul său ca şi inculpat înainte de a solicita arestarea, ci doar ca învinuit.

"Liviu Florian nu poate reprezenta un pericol atâta vreme cât s-a prezentat la procuror înainte de a fi reţinut, chiar şi fără a i se înmâna vreo citaţie, fiind solicitat la sediul DNA telefonic", a spus Mateuţ, care a mai apreciat şi că judecătorul Tribunalului Satu Mare ar fi greşit neinvidualizând temeiul arestării, ci luând măsura împotriva celor trei persoane fără să verifice gradul de implicare al fiecăruia.

Reprezentantul DNA, procurorul Minodora Popovici, a cerut respingerea recursurilor şi menţinerea arestării preventive a celor trei, apreciind că hotărârea Tribunalului Satu Mare este temeinică şi legală.

Curtea de Apel urmează să se pronunţe asupra recursurilor celor trei persoane.

Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru a obţine funcţia, au fost reţinuţi în 3 februarie. Ulterior, cele trei persoane reţinute au fost arestate de Tribunalul Satu Mare.

De asemenea, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi a primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.

Procurorii au mai arătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000 de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări.

Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescu în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeaşi funcţie.

Procurorii DNA care anchetează dosarul mitei de la Vama Halmeu au susţinut în faţa instanţei care a decis arestarea celor trei persoane în acest dosar că mita a fost luată "în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie", afirmă surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în încheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea celor trei învinuiţi în dosarul mitei de la Vama Halmeu, se arată că procurorul de caz a susţinut în faţa instanţei că "solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului".

Sursele citate mai spun că din dosar mai reiese că omul de afaceri clujean Liviu Florian, arestat în acest caz, avea o influenţă reală asupra şefului Autorităţii Vămilor, Radu Traian Mărginean.

Potrivit surselor citate, Liviu Florian i-a facilitat, în luna septembrie 2009, Nicoletei Dobrescu o întâlnire cu şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, prin intermediul unui anume Eugeniu Petrescu, întâlnire în cadrul căreia Nicoleta Dobrescu a primit promisiuni că va fi numită în funcţia de şaf al Vămii Halmeu.

Sursele judiciare susţin că Eugen Petrescu, cel care ar fi facilitat întâlnirea între şeful ANV, Radu Traian Mărginean, şi fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, este apropiat al PDL, "cu o influenţă foarte mare în partid".

Surse judiciare au declarat că omul de afaceri clujean Liviu Florian i-ar fi dat cei 130.000 de euro lui Eugen Petrescu, care i-ar fi dat la rândul său o mică parte din sumă şefului Vămilor, o altă parte având destinaţie politică.

"Petrescu Eugen este un om în vârstă, omul din umbră, o persoană cu o influenţă foarte mare în PDL, care nu a ieşit în public, este aproape un necunoscut pentru cei din afară, dar are o influenţă foarte mare. El dă ordine inclusiv unor oameni importanţi. El este cel care dă undă verde şi pentru alte funcţii, nu doar în vămi", susţin sursele citate, care au precizat că acesta a împărţit banii daţi de Nicoleta Dobrescu pentru a fi numită în funcţie.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.

În cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiată în 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.

Anchetatorii au făcut, în 25 ianuarie, 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetată într-un alt dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.

Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute, miercuri seara, de premierul Emil Boc cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liviu Florian, arestat în dosarul Halmeu, spune că a avut "o relaţie bărbat-femeie" cu Dobrescu.
 Vizualizări articol: 425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liviu Florian, arestat în dosarul Halmeu, spune că a avut "o relaţie bărbat-femeie" cu Dobrescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei