Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 feb 2009 - Anul XIV, nr. 25 (4011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plafonarea contribuţiei va reduce cu 80 mil. euro suma virată fondurilor de pensii private în 2009

Plafonarea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) la 2% în 2009 va reduce cu peste 80 milioane de euro suma virată în acest an în conturile celor peste patru milioane de persoane înscrise la acest sistem, potrivit datelor APAPR.

"Cei mai vehemenţi ar trebui să fie cei peste patru milioane de tineri, cărora prin această măsura li se bagă efectiv mâna în buzunare. Dacă această decizie politică va fi luată de către actualul Guvern, ei vor pierde în total peste 80 milioane de euro din banii de pensie în acest an, bani care azi vor fi irosiţi cu măsuri populiste", a declarat, ieri, într-un comunicat remis MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ.

Potrivit proiectului de buget pentru 2009, contribuţia aferentă fondurilor de pe Pilonul II va fi menţinută la 2% din venitul brut pe care o plăteşte fiecare angajat.

Nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii trebuie să crească cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, până la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016, conform Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Astfel, fondurile de pensii trebuie să încaseze contribuţia majorată cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5%, în luna martie, calculată conform salariilor angajaţilor din ianuarie.

Andănuţ a afirmat că o eventuală decizie în acest sens înseamnă un atentat la un drept câştigat de proprietate asupra acestor contribuţii.

"Măsura amanetează viitorul actualei generaţii de salariaţi, sacrificând interesele a peste patru milioane de români pe altarul unor interese politice de moment, încercând să acopere grave erori în administrarea banului public făcute până astăzi de către clasa politică", a spus şeful APAPR.

APAPR va trimite, luni, scrisori oficiale împotriva acestei măsuri către toţi oficialii guvernamentali responsabili, se arată în comunicat. În plus, întrucât propunerea de îngheţare a contribuţiilor afectează nu doar pe cei peste patru milioane de participanţi, ci şi interesele administratorilor, asociaţia anunţă măsuri de protest pe plan internaţional.

"APAPR va riposta dur, pe plan internaţional, la o eventuală decizie de îngheţare a contribuţiei. Măsura afectează planurile de afaceri ale unor mari companii financiare internaţionale, care au investit peste jumătate de miliard de euro (...) numai pentru Pilonul II. Instabilitatea şi lipsa de predictibilitate a sistemului legislativ (...) va aduce din nou grave prejudicii de imagine României, care îşi va alunga din nou potenţialii investitori internaţionali pe termen lung", a spus Andănuţ.

Potrivit unor calcule estimative prezentate de APAPR în luna ianuarie, plafonarea contribuţiei la Pilonul II însemnă o reducere de circa 2.000 de lei a sumei virate în acest an în contul fiecărui participant.

Sumele aferente contribuţiei la Pilonul II pentru anul 2009 au fost estimate la circa 1,7 miliarde de lei.

Dacă propunerea din proiectul de buget va fi pusă în practică, cele 14 fonduri prezente pe Pilonul II vor primi contribuţii cu peste 330 milioane de lei mai reduse.

Pe Pilonul II sunt prezente 14 fonduri de pensii private obligatorii, cu 4,58 milioane de clienţi.

La finele anului 2008, activele nete ale fondurilor de pe Pilonul II totalizau 831,9 milioane de lei.

Contribuţiile virate fondurilor de pe Pilonul II au totalizat 222,6 milioane de euro în intervalul mai-decembrie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plafonarea contribuţiei va reduce cu 80 mil. euro suma virată fondurilor de pensii private în 2009.
 Vizualizări articol: 411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Plafonarea contribuţiei va reduce cu 80 mil. euro suma virată fondurilor de pensii private în 20095.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei