92 de copii au participat, în trei serii, în perioada 29 iunie – 18 iulie, la Tabăra de creație „Micii iconari”, ediția a V-a, organizată în comuna Adâncata. Lucrările copiilor din municipiul Suceava și din comuna Adâncata care au beneficiat de tabără au fost expuse în holul Corpului A, etajul I al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, unde, pe 22 iulie, a avut loc primul vernisaj, manifestare la care au participat pr. consilier Vasile Baltag, pr. inspector școlar Gheorghe Hostiuc, pr. protopop Vasile Irimia și primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, și la Biserica Parohiei Adâncata 2, unde, pe 26 iulie, a avut loc al doilea vernisaj.
Pictură, origami, quilling
Preotul profesor Mitu Pascal, de la Parohia Adâncata 2, organizatorul taberei de creație, ne-a spus că și în acest an tematica aleasă a fost diversă. „Cei 92 de copii din Parohia Adâncata 2 și din municipiul Suceava au fost antrenați în diverse activități legate de artă: pictură pe lemn, pe sticlă, pe pânză, pe vase de ceramică, origami, quilling, dar nu au lipsit rugăciunea, relaxarea prin diverse jocuri de tabără, excursii la Pătrăuți, la biserica construită de Ștefan cel Mare, la Mănăstirea Sf. Apostoli Petru și Pavel, iar la final, nelipsitul foc de tabără”, ne-a spus preotul Mitu Pascal.
Ziua de lucru începea cu o rugăciune și se sfârșea tot cu o rugăciune. Tabăra s-a dovedit a fi o reușită, a completat părintele Mitu Pascal, și datorită colaborării cu o echipă de profesioniști, cu profesorii îndrumători Raluca Schipor, Florentina Anastasiu, Iulia Buraciuc și Daniela Mitu. Tabăra s-a desfășurat la Casa de Prăznuire a Parohiei Adâncata 2, unde participanților li s-au pus la dispoziție toate materialele necesare creației.
Copiii au învățat ce înseamnă pictura iconografică
Raluca Schipor, profesoară de arte vizuale la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, ne-a spus că a participat la toate cele cinci ediții ale taberei „Micii iconari”. „Sunt onorată pentru că am fost cooptată în această tabără, să îi coordonez pe copii să descopere tainele picturii. Copiii au învățat ce înseamnă pictura iconografică, interpretare după imagini iconografice, au învățat despre simbolurile bizantine, despre tot ceea ce înseamnă arta bizantină sau pictura iconografică pe sticlă”, ne-a spus profesoara.
La finalul vernisajului organizat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava toți copiii, dar și profesorii îndrumători, au primit „Diplome de merit” din partea preotului profesor Mitu Pascal. Tabăra de creație „Micii iconari” a fost susținută de părinții copiilor, de autoritățile locale, de Parohia Adâncata 2, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.







