Activități extrașcolare

„9 Mai – o singură zi – trei sărbători”



Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Al.I. Cuza” Fălticeni au desfășurat în perioada 7-9 mai, sub genericul „9 Mai – o singură zi – trei sărbători”, mai multe activități extrașcolare care au venit în întâmpinarea momentului istoric 9 Mai. În cadrul numeroaselor activități organizate la nivel de clasă și școală s-a explicat tripla semnificație a zilei de 9 Mai: proclamarea Independenței de Stat a României (1877), victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.
Directoarea școlii, prof. Daniela Ilincăi, ne-a spus: „Prin activitățile propuse, elevii, îndrumați de cadrele didactice, au trăit emoțiile trecutului greu încercat al țării, în același timp aflând lucruri interesante și despre istoricul și semnificația Uniunii Europene: despre simbolurile UE, despre integrarea României în marea familie europeană și despre ce înseamnă cu adevărat să fim cetățeni europeni. Cu toții au învățat că a fi european înseamnă să ai drepturi, dar și îndatoriri, înseamnă de fapt a fi patriot și a-ți reprezenta țara cu cinste oriunde și oricând”.
Printre activitățile dedicate acestui moment istoric se numără: „Eroi au fost, eroi sunt încă!” – depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor din Piața Nada Florilor de o delegație de elevi și profesori din parte școlii, „Ce este Europa?” – discuții despre Europa, Uniunea Europeană, tradiții, obiceiuri specifice, limbi vorbite, audierea Imnului European – „Odă bucuriei”. La acestea se adaugă activități practice și artistice, cum ar fi realizarea drapelelor UE, desene pe asfalt, concurs de desene, activități realizate în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, dar și activitățile „O Europă mai curată!”, „Suntem copiii Europei”, „Călătorie prin Europa”, „Suntem cetățeni ai Europei”, „E sărbătoare!” – spectacol de dansuri populare, „Copiii Europei sunt la fel (sau altfel) decât copiii României?”, „Europa – casa noastră”, „9 Mai în conștiința românilor”.
„Ne place să credem că prin activitățile desfășurate am format publicului țintă un comportament pozitiv, tolerant, bazat pe respect reciproc, pe conștientizarea propriilor valori naționale și deschidere către cele europene, interculturale”, a precizat prof. Brîndușa Nisioi, coordonator programe și proiecte educative.



Recomandări

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului

Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului
Sfințirea pietrei de temelie pentru cel dintâi locaș închinat Schimonahiei Elisabeta Lazăr, pustnica Giumalăului