Bilanț

83 de oameni au murit pe șoselele din județ în 2019. Suceava rămâne primul la risc de deces în accidente în România



Accidentul cu doi morți, petrecut în decembrie 2019, de la ieșirea din Câmpulung Moldovenesc spre Prisaca Dornei, provocat de un tânăr în vârstă de 30 de ani, fără permis de conducere
Accidentul cu doi morți, petrecut în decembrie 2019, de la ieșirea din Câmpulung Moldovenesc spre Prisaca Dornei, provocat de un tânăr în vârstă de 30 de ani, fără permis de conducere

Bilanțul de final de an al Serviciului de Poliție Rutieră Suceava indică faptul că pe parcursul anului trecut pe șoselele din județ au murit 83 de oameni. Numărul de decese este foarte mare, iar Suceava a rămas și în 2019 cu cel mai mare risc de deces în accidente din România sau, cu alte cuvinte, județul în care s-a murit cel mai mult pe șosele. Este o „piatră de moară” de care Suceava nu scapă de ani buni de zile și un barometru destul de clar al gradului de inconștiență de pe șosele, și aici nu vorbim doar de șoferi, ci și de pietoni, bicicliști sau căruțași, care îngroașă serios rândurile victimelor din ultimul an.
Scădere foarte ușoară față de anul 2018, însă importantă față de acum trei-patru ani
Strict pe cifre, Serviciul de Poliție Rutieră Suceava a încheiat anul pozitiv, cu scăderi ușoare la număr de accidente și consecințe. Pe parcursul anului trecut pe raza județului Suceava au avut loc 278 de accidente rutiere grave, cu șapte mai puține decât în anul precedent. Numărul de morți, 83, este cu unul mai scăzut față de 2018. În ultimul an, nu mai puțin de 224 de persoane au fost rănite grav în accidente rutiere, în scădere cu 15 victime față de anul 2018.
Aceste scăderi sunt reduse și la limită, având în vedere, de exemplu, că cel puțin alți doi morți au avut drept cauză a decesului o problemă medicală, care a dus la producerea accidentului, iar aceștia nu apar în statistică.
Dacă ne raportăm la acum trei-patru ani, când în județul Suceava au murit peste 100 de oameni per an, bilanțul de acum este ceva mai bun. Practic, în ultimii doi ani, 2018 și 2019, numărul de decese a fost cu aproximativ 20 sub ce se înregistra în anii precedenți. Totuși, raportat la ce s-a întâmplă în România, numărul mare de persoane decedate în accidente rutiere rămâne una dintre cele mai serioase probleme ale județului.
De precizat și că Suceava are cea mai întinsă rețea de drumuri naționale din țară.
Peste o sută de rețineri în arest, în cadrul celui mai important program de reducere a numărului accidentelor
Polițiștii spun că au făcut tot ce a depins de ei pentru a reduce numărul accidentelor, în limita oamenilor pe care îi au la dispoziție. Cel mai elocvent la capitolul măsuri luate este că la începutul anului trecut conducerea poliției județene a dispus un amplu program de reducere a accidentelor, prin reținerea în arest a șoferilor pericol public. Practic, un program care pune accent de măsuri severe față de șoferii pericol public. Acest program a fost dus până la final de 2019, peste o sută de șoferi pericol public ajungând după gratii, cel puțin 24 de ore, iar o parte fiind ulterior și arestați preventiv de instanțele de judecată. Cei mai mulți dintre aceștia erau băuți și nu aveau drept de a conduce.
Foarte multe accidente cu victime pietoni, bicicliști și căruțași
Și în 2019 au fost foarte multe accidente grave în care au căzut victime pietoni. În general, a fost vorba de pietoni loviți de mașini în timp ce traversau neregulamentar ori se deplasau pe marginea drumului, însă au fost și câteva cazuri în care oameni aflați pe trecerea de pietoni au fost accidentați grav sau mortal.
Multe accidente grave au fost provocate și de bicicliști. De asemenea, căruțașii care circulă pe timp de noapte fără lumini au rămas o problemă serioasă, mai ales în perioada toamnă-iarnă. Se mai remarcă în 2019 și un număr semnificativ de accidente grave în care au fost implicați motocicliști, pe perioada verii.
De altfel, o particularitate a județului nostru, spun polițiștii, este că multe victime provin din rândul altor participanți la trafic decât cei care sunt în autoturisme. Au fost perioade în care s-au înregistrat câte patru-cinci accidente consecutive în care au murit pietoni, așadar fără impact între autovehicule.
Nu în ultimul rând, o realitate tristă este că alcoolul la volan este o mare problemă în județul nostru. Deși s-au luat măsuri destul de aspre față de șoferii băuți (în limita Codului Penal), iar acestea au fost intens mediatizate, totuși șoferii băuți continuă să fie implicați în accidente sau tamponări aproape zilnic, plus cei care sunt prinși zilnic de polițiști înainte de a face probleme.
Mortalitatea în accidente rutiere în ultimii zece ani
O analiză a ultimilor zece ani arată că județul Suceava a avut foarte multe accidente cu consecințe tragice. Anii de vârf au fost 2009 – 108 decedați, dar și 2016 și 2017, cu 105, respectiv 104 persoane moarte în accidente rutiere.
Cel mai „liniștit” an a fost 2012, cu 73 de persoane decedate în accidente rutiere. Tot cifră foarte mare.
Într-un județ mare ca Iași nu s-au înregistrat mai mult de 61, respectiv 66 de morți în ultimii doi ani.



Recomandări

Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens

Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens
Accidentul de la ieșirea din Suceava, provocat de o tânără șoferiță de 18 ani, care a pătruns pe contrasens

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale