Aproape 7.000 de elevi suceveni au primit vineri, 27 iunie, rezultatele evaluării naționale. Pentru unii prilej de bucurie, pentru alții motiv de lacrimi de supărare, rezultatele examenului de final de ciclu gimnazial s-au lăsat așteptate, listele cu notele evaluării fiind afișate după ora 14.00.
La nivelul județului, 5.335 de elevi (78,5%) au reușit să obțină medii peste 5.
Potrivit unei centralizări transmise de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, cei mai mulți dintre elevii suceveni (1.239) au medii cuprinse în intervalul 6-6,99. Totodată, 1.198 de elevi au medii cuprinse în intervalul 7-7,99, 1.151 dintre examinați au obținut medii între 5 și 5,99, 1.062 – între 8 și 8,99 și 617 – între 9 și 9,99. Totodată, rezultatele examenului au venit ca o surpriză plăcută pentru 14 absolvenți de clasa a VIII-a, care au reușit să obțină punctaj maxim – media 10.
De cealaltă parte, pe 1.459 dintre examinați evaluarea națională nu i-a prins tocmai pregătiți, ținând cont că au obținut medii sub 5. Dintre aceștia, 176 de elevi au primit medii între 2 și 2,99, 448 de absolvenți au medii între 3 și 3,99 și 792 au medii între 4 și 4,99. 43 de elevi au medii cuprinse între 1 și 1,99.
Notele la matematică și limba română
La proba de matematică au fost evaluați 6.795 de elevi. Cele mai multe note s-au încadrat între 5 și 5,99 (1.321 de elevi), iar 1.217 elevi nu au reușit să obțină note peste 5.
La polul opus, 162 dintre absolvenții de ciclu gimnazial au predat lucrări perfecte la matematică, fiind notați cu 10.
La prima probă a evaluării naționale, cea de limba și literatura română, au fost evaluați 6.807 elevi. Cele mai multe lucrări (1.399) au fost apreciate cu note din intervalul 5-5,99. 1.162 de elevi au primit note între 6 și 6,99 și 1.096 între 7 și 7,99.
35 de lucrări au fost notate cu 10. Totodată, 1.295 dintre examinați nu au reușit să ia note peste 5, 83 dintre aceștia având calificative mai mici de 1,99.
Mulțumiți și nu prea de rezultate
Ministerul Educației a anunțat afișarea rezultatelor până la ora 16.00. Elevi și părinți au sosit, vineri, la centrele de examinare încă de dimineață, însă listele cu rezultatele examenelor s-au afișat după ora 14.00, când elevi și părinți au luat cu asalt avizierele școlilor. Au urmat fie strigăte de bucurie, fie de dezamăgire, miza acestei evaluări fiind una destul de importantă, și anume admiterea la un liceu cât mai bun. Imediat cum au văzut rezultatele, elevii au pus mâna pe telefoane pentru a-și anunța părinții și colegii de notele primite.
Deși la ieșirea din examen mulți dintre elevi au fost încrezători în lucrările predate, nu pentru toți rezultatele au fost pe măsura așteptărilor.
„Am 6,55, iar notă mai mică am la matematică, unde a fost destul de greu. Puteam să iau mai mult. Sper să fiu admis la Liceul Economic”, a mărturisit Bogdan, absolvent al Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” Suceava.
Dezamăgit de modul în care i-au fost evaluate lucrările a fost și colegul său Lucian, elevul menționând că va depune contestație atât la limba română, cât și la matematică.
„Am luat 6,90 la română și 8,50 la matematică. La română au fost subiectele mai grele. Nu-s mulțumit și voi depune contestație la ambele”, a arătat viitorul licean.
Ana Maria, absolventă a aceleiași școli, a obținut media 9,50, calificativ ce îi permite să fie admisă la liceul pe care și-l dorește – Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava, la științe sociale – engleză.
„Am 9,50 la matematică și 9,50 la română. Este peste așteptări, mai ales la matematică. E super bine. La matematică am avut mari emoții pentru că eu sunt mai bună la limba română și chiar m-am străduit mult pentru acest examen”, a povestit eleva entuziasmată.
O altă absolventă ne spune că s-a pregătit pentru examen o săptămână și jumătate, iar nota primită la limba română îi strică socotelile în ceea ce privește admiterea la liceu.
„Am 6,50 la română și 8,05 la matematică. Nu sunt mulțumită, depun contestație la română. După cum mi-am calculat eu, trebuia să iau 7,50. Cred că am primit mai puțin decât meritam”, a povestit eleva.
Cum s-a desfășurat evaluarea în Suceava?
La nivelul județului, la proba de limba română au absentat 126 de elevi, iar la cea de matematică au lipsit 138 dintre elevii înscriși. Totodată, doielevi din județ au susținut testările în condiții speciale din cauza unor probleme medicale.
Un elev al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava a solicitat prelungirea timpului alocat probei cu încă o oră, iar un elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Rădăuți a susținut testarea la domiciliu, acesta fiind nedeplasabil. În județul Suceava nu au fost sesizate încercări de fraudare a examenului.
Emoțiile nu s-au sfârșit pentru absolvenții de-a VIII-a
Absolvenții claselor a VIII-a nu scapă de emoții, dat fiind faptul că pentru ei urmează o etapă extrem de importantă, și anume admiterea la liceu.
Începând din acest an, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea națională reprezintă 75%, față de 50% în anii trecuți, scăzând astfel la 25% ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a.
În 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenților înscriși în prima etapă.
A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16-31 iulie, repartizarea computerizată având loc în 24 iulie. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie.



