344 candidați din județ au susținut săptămâna trecută examenul de definitivat, testare care certifică faptul că un cadru didactic debutant dispune de pregătirea necesară pentru profesia didactică.
66,3% dintre candidați au trecut cu succes de examen. Mai exact, 228 au obținut note peste 8 și au promovat examenul, iar 116 au fost notați cu calificative mai mici de 8.
Nu s-a înregistrat nici o notă de 10 la examenul scris.
Alte 25 de note se încadrează în intervalul 9,5 – 9,99.
Procente mari de reușită au fost în Iași – 74,3%, Gorj – 74,1%, Maramureș – 73,3%, Dâmbovița – 73%.
Contestațiile se depun la centrele de examen în zilele de 15 iulie (până la ora 20:00) și 16 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse și online la adresele de e-mail comunicate de inspectoratele școlare prin afișarea la sediul centrelor de examene în ziua susținerii probei scrise.
Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat în data de 21 iulie. Acestea vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.
- Proba scrisă este 70% din media examenului
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, nota obținută la această probă având o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8.
Conform metodologiei, sunt în măsură să susțină proba scrisă doar candidații care au îndeplinit cumulativ condițiile prevăzute de metodologie: stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an; calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul școlar în curs; cel puțin media 8 – media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național.
Examenul de definitivat este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.