Mii de copaci au fost doborâți de vânt, în noaptea de luni spre marți, în comuna Ulma. Luni, în jurul orei 22.00, un front atmosferic din partea de nord a Carpaților Orientali, care s-a manifestat în principal sub formă de vânt puternic, cu viteze și direcții interschimbabile, a provocat rupturi și doborâturi de pădure pe raza administrativă a comunei Ulma.
La primele ore ale dimineții de ieri, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, și generalul de brigadă dr. Ion Burlui, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina”, au mers la fața locului unde, împreună cu reprezentanții autorităților publice locale și responsabili din cadrul Direcției Silvice Suceava, au luat măsuri pentru degajarea imediată a drumului comunal Ulma-Lupcina, blocat cu doborâturi de vânt. Până la degajarea drumului, circulația s-a efectuat pe o rută ocolitoare, respectiv pe drumul forestier Timosu.
Evaluarea efectuată, ieri dimineața, de specialiști din cadrul Direcției Silvice Suceava arată că suprafața afectată se întinde pe 55 de hectare de pădure, proprietatea statului, cu 25.000 de metri cubi masă lemnoasă.
Lemnul din doborâturi trebuie valorificat de urgență
Prefectul Sinescu ne-a declarat, după inspecția la fața locului, că a fost vorba despre un fenomen care s-a manifestat doar pe valea respectivă și că nu au fost afectate gospodării sau rețele de utilități. Liniile electrice aflate pe creastă nu au suferit nici cea mai mică avarie.
Prefectul Sinescu a mai afirmat că lemnul din doborâturi trebuie scos rapid la drum și valorificat, ca măsură de protecție a pădurii. Totodată, în calitate de șef al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a avertizat toate comitetele locale să fie în stare de alertă deoarece până astăzi, la ora 22.00, județul Suceava se află sub avertizare meteorologică de ploi și vijelii și astfel de fenomene pot să mai aibă loc. Sunt prognozate averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și cantități de apă ce pot depăși 50-60 de litri pe metru pătrat.
„Dat fiind că aceste fenomene care se manifestă cu o violență deosebită se pot repeta, se impune cu atât mai mult să se respecte legislația în vigoare de către comitetele locale pentru situații de urgență, cu privire la instituirea serviciilor de permanență la primării, cu personal care să cunoască procedurile de lucru în asemenea situații”, a arătat Sinescu.
Furia naturii
55 de hectare de pădure, culcate la pământ de vânt, la Ulma
