Anomalie

500.000 de euro, blocați deoarece stomatologii din școli nu se angajează că vor trata doar elevi



Dr. Marcel Tcaciuc: Dacă primăria vrea cu adevărat să investească în cabinete, cred că se poate rezolva simplu problema consultațiilor
Dr. Marcel Tcaciuc: Dacă primăria vrea cu adevărat să investească în cabinete, cred că se poate rezolva simplu problema consultațiilor

Mii de copii suceveni nu au fost niciodată la un stomatolog, deși județul nostru se numără printre puținele din țară care încă mai are cabinete dentare școlare, în care elevii sunt consultați și tratați gratuit. Cu echipamente vechi de peste 30 de ani, deși primăria are banii necesari pentru investiții, cabinetele școlare din municipiul Suceava sunt neatractive pentru elevi, însă nici medicii școlari nu se străduiesc foarte tare să îi atragă. Efectele se văd pe termen lung pentru că acești copii riscă să aibă la maturitate dinții deja cariați sau cu defecte de creștere care îi afectează pe tot parcursul vieții. Asta în condițiile în care în Europa peste jumătate dintre copiii cu vârste între 5-7 ani nu au carii la dinții de lapte, iar fenomenul de reducere a numărului cariilor dentare observate la copii este în proces de extindere la adolescenți și adulți tineri, potrivit statisticilor OMS.
Dr. Ioan Costea: „Menirea stomatologilor în școli este să se ocupe în principal de copii”
Mulți părinți consideră că îngrijirea dinților temporari ai copiilor nu este o prioritate pornind de la premisa că dinții de lapte vor fi înlocuiți cu cei definitivi, cu toate că o carie netratată pe dinții de lapte poate conduce nu numai la dureri și abcese, ci și la o creștere defectuoasă a dinților definitivi.
Cei care pot schimba această situație sunt medicii dentiști școlari, puțini câți au rămas, și primăriile care au cabinetele în responsabilitate.
Președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Suceava, dr. Ioan Costea, ne-a declarat că județul Suceava, cu cele 16 cabinete stomatologice școlare și 19 medici dentiști, este printre puținele din țară care mai au rețea școlară. „La un moment dat, au rămas doar patru județe care mai aveau rețea stomatologică școlară. Mă felicit că Suceava a fost unul dintre ele”, a declarat dr. Costea.
Cu toate acestea, șeful stomatologilor suceveni s-a arătat nemulțumit de modul în care funcționează cabinetele și de degradarea stării de sănătate a dinților copiilor. „Dacă fiecare dintre stomatologii școlari ar vedea doi elevi pe zi, ar însemna 40 de elevi pe lună, 400 pe an, deci în județ ar fi consultați și tratați 8.000 de copii într-un an. Dacă tot tratează adulți, pot să se ocupe și de doi copii pe zi. Or asta nu se întâmplă, în condițiile în care ei nu plătesc chirie și utilități la cabinet și primesc salariu de la primărie. Menirea lor în școli este să se ocupe în principal de copii”, spune dr. Costea.
Salariile medicilor școlari sunt cele pe care le aveau aceștia în urmă cu patru ani, când cabinetele școlare au fost preluate de administrațiile locale.
Primarul Ion Lungu: „În aceste cabinete nu au acces doar copiii din școli, și asta ne-a creat rețineri în a investi”
Potrivit primarului de Suceava, Ion Lungu, un medic primar are un salariu lunar brut de 3.500 de lei, un medic specialist 2.900 de lei și un medic simplu 2.100 de lei. Fondurile pentru salarii vin de la Ministerul Sănătății, în schimb cele pentru materiale și dotări sunt asigurate de primărie. Primarul Lungu ne-a declarat că ar avea la dispoziție pentru investiții circa 500.000 de euro, dar are rezerve în demararea lor deoarece are suspiciuni în legătură cu corectitudinea medicilor.
„Noi putem face dotarea, într-o primă fază am putea investi circa 500.000 de euro, dar în aceste cabinete nu au acces doar copiii din școli, și asta ne-a creat rețineri în a investi. Am început discuții cu cadrele medicale, vrem să elaborăm un regulament foarte strict în legătură cu consultațiile și sperăm ca medicii să înțeleagă, pentru că nu putem face investiții pe bani publici în spații folosite în interes privat”, a precizat Lungu.
Coordonatorul medicilor stomatologi școlari, dr. Marcel Tcaciuc, spune însă că în cabinetele din școli doar „accidental” medicii ar mai face și tratamente private, iar unul dintre argumente ar fi că aceste cabinete „sunt vai de capul lor”, cu dotări de acum 30 de ani. Singurele aparate mai noi sunt cele de sterilizare a instrumentarului. „Nu este adevărat că se dau consultații private. Eu nu-mi pot imagina că un coleg care are cabinet pus la punct își cheamă pacienții la cabinetul de la școală. Poate accidental un părinte să ceară o consultație, dar altfel nu”, afirmă medicul.
Dr. Marcel Tcaciuc: „Încercăm să drămuim banii pe care îi avem și să supraviețuim”
În municipiul Suceava sunt opt cabinete școlare, în care lucrează zece stomatologi. Cu excepția doctorului Tcaciuc, care lucrează la Colegiul Tehnic „Petru Mușat”, toți ceilalți dentiști au și cabinete private. Programul lor în școli este de șapte ore pe zi, de luni până vineri, deci timp pentru consultarea tuturor copiilor ar fi. Dr. Tcaciuc susține că la fiecare cabinet ar veni în medie 150 de copii lunar, însă nu ne poate convinge cu registrul de consultații și tratamente că cifra ar fi reală: „Vin 7-8 copii pe zi la consultații și tratament, la orele de dirigenție avem activitate de prevenție. În general, copiii vin când îi doare”.
Din păcate, activitatea de prevenție se rezumă la simple expuneri în orele de dirigenție. Nu există nici măcar obligativitatea ca fiecare elev să fie consultat de stomatolog cel puțin o dată pe an, la începutul anului școlar. Așa se face că în jurul cabinetelor dentare este plin de gumă de mestecat, arată dr. Tcaciuc, aruncată de elevii care încearcă să înlăture astfel mirosul neplăcut provocat de tartrul dentar, gingivite sau carii, în loc să meargă la doctor să trateze gratuit cauza.
În ciuda sumelor mici alocate de primărie pentru achiziția de materiale stomatologice – circa 100 de milioane de lei vechi anual, în două tranșe, și a faptului că scaunele stomatologice sunt ca de frizerie, dr. Tcaciuc spune că într-un cabinet școlar se pot efectua tratamentele cariilor simple și complicate, extracții și tratamentele profilactice ale cariei dentare. Tratamentele agresive se fac sub anestezie, cu medicamente de bună calitate, astfel că durerea, cea care induce frica de dentist, este diminuată sau inexistentă. „Încercăm să drămuim banii pe care îi avem și să supraviețuim. Toate produsele cu care lucrăm sunt de import și foarte scumpe, dar aparatele merg, chiar dacă nu arată foarte bine. Dacă primăria vrea cu adevărat să investească în cabinete, cred că se poate rezolva simplu problema consultațiilor. Medicii prinși că fac asta să fie penalizați, până la desfacerea contractului de muncă”, consideră dr. Tcaciuc.
În străinătate copiii merg obligatoriu la stomatolog cel puțin o dată la șase luni
În municipiul Suceava au cabinete stomatologice școlile gimnaziale Nr. 1 (cel mai bine pus la punct, prin grija conducerii școlii, conform doctorului Tcaciuc), Nr. 3, Nr. 4 și Nr. 8, liceele „Ștefan cel Mare”, „Petru Rareș”, „Petru Mușat” și „Samoil Isopescu”. Din motive necunoscute, școlile Nr. 2, Nr. 5 și Nr. 11 și-au pierdut cabinetele.
În județ, la Gura Humorului, Vatra Dornei și Rădăuți, sunt câte două cabinete școlare, iar la Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc câte unul.
În celelalte țări ale Uniunii Europene, părinții își duc copilul la stomatolog înainte ca acesta să împlinească 1 an. Motivația acestei politici de sănătate promovată la nivel de stat este informarea corectă a părinților despre modul în care trebuie să mențină sănătatea dentară a copilului și pentru ca cel mic să se acomodeze cu cabinetul stomatologic și să construiască o relație cu medicul pe termen lung. Vizitele la stomatolog se întâmplă cel puțin o dată la șase luni. În România, o mare parte a copiilor asociază tratamentul dentar cu senzația de durere și din păcate teama față de stomatolog se manifestă și în viitor, la maturitate.


Cabinet stomatologic la Colegiul Tehnic Petru Mușat
Cabinet stomatologic la Colegiul Tehnic Petru Mușat
Dr. Marcel Tcaciuc: Dacă primăria vrea cu adevărat să investească în cabinete, cred că se poate rezolva simplu problema consultațiilor
Dr. Marcel Tcaciuc: Dacă primăria vrea cu adevărat să investească în cabinete, cred că se poate rezolva simplu problema consultațiilor


Recomandări

Modernizări majore, realizate sau în curs de realizare, la toate școlile și grădinițele din Salcea, pentru 1.600 de copii și tineri