Pentru al 11-lea an consecutiv, la hramul Sucevei, primarul Ion Lungu și familia sa au oferit 5.000 de sarmale, pâine și 5.000 de sticle de apă pelerinilor veniți din toată țara să se roage la moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Ajutat de soția sa, Luminița, edilul sucevean le-a oferit „musafirilor” veniți din Maramureș și din Moldova, dar și sucevenilor veniți la mănăstire, pachete cu sarmale calde, de post, pâine și câte o sticlă de apă. Împărțirea bucatelor s-a făcut în mod civilizat, fără ca mulțimea să se îngrămădească, un rol important avându-l măsurile luate de Poliția Locală, care a securizat zona cu garduri de protecție, lăsând doar un culoar pe care oamenii intrau pe rând.
„Iată că a mai trecut un an și pentru al 11-lea an consecutiv, împreună cu familia mea, ofer sarmale pelerinilor care vin și vizitează orașul de această mare sărbătoare de Sânziene aici la Suceava. Sigur, dorim să ne adresăm în primul rând celor care vin din Maramureș și în mod special de la Borșa, care fac un efort deosebit, dorm prin curtea mănăstirii, avem noroc că în acest an este o vreme mai frumoasă comparativ cu alți ani. Sigur, chiar dacă unii interpretează acest gest ca populism, demagogie, eu spun că este un simplu gest de ospitalitate bucovineană. Ca primar, mi se pare corect să dau tonul, să arătăm că suntem oameni ospitalieri. Chiar dacă eu și familia mea împărțim 5.000 de sarmale, sunt convins că multe alte mii de sarmale le împart gospodinele din orașul Suceava și vreau să le mulțumesc pe această cale”, a declarat șeful municipalității sucevene.
Faptul că împărțirea sarmalelor la hramul Sucevei a devenit o tradiție cunoscută la nivel național a fost remarcat de edilul municipiului din prisma comentariilor făcute la televiziuni naționale.
„Sigur că m-a amuzat atunci când am văzut că un ziarist cu notorietate, la o televiziune națională, la emisiunea «Dosar de politician», a spus «primarul sarmale la Suceava». Dacă am reușit să trecem de granița județului și să facem o imagine și la nivel național, să promovăm gastronomia, sarmalele bune, sucevenii, bucovinenii, înseamnă totuși că este un lucru bun”, a adăugat Lungu.
Pentru cei veniți de departe pentru a se ruga la moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, municipalitatea suceveană a pregătit și 300 de locuri de cazare, la cinci unități școlare din oraș, fiindu-le asigurat inclusiv transportul necesar.










