Sala de artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a găzduit marți, 18 februarie, în ziua în care s-a împlinit jumătate de veac de la moartea multilateralului artist (pictor, poet, arhitect, scenograf, actor, maestru de balet) George baron Löwendal, o manifestare comemorativă cu genericul „50 de ani fără Pictorul Bucovinei”.
„Un eveniment deosebit pentru arta românească și europeană”
Manifestarea, organizată sub egida Consiliului Județean Suceava de biblioteca publică județeană, moderată de scriitorul și artistul vizual Constantin Severin, l-a avut ca invitat pe artistul plastic humorean Radu Bercea, unul dintre contemporanii care și-a intersectat pașii cu cei ai maestrului George Löwendal.
Comemorarea semicentenară a lui George Löwendal (1897-1964), „un eveniment deosebit pentru arta românească și europeană”, așa cum a subliniat Constantin Severin, a ținut și ține încă agenda manifestărilor culturale organizate atât în țară, cât și în străinătate – dacă semnalăm doar faptul că, la începutul săptămânii trecute, la Biblioteca Națională a Franței de la Paris, a avut loc o conferință dedicată celui care a fost supranumit „Pictorul Bucovinei”, cu genericul „Redescoperirea unui mare scenograf european – George Löwendal”.
„Un artist desăvârșit, care picta într-un ritm extraordinar de vulcanic”
Momentul comemorativ de la biblioteca publică suceveană a cuprins o expunere PowerPoint referitoare la viața și opera artistului (cu date biografice prezentate de eleva Ema Hândrescu, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava) și evocarea de către Radu Bercea a unor momente legate de prezența periodică a lui George Löwendal în orașul Gura Humorului.
Radu Bercea, care a spus că George baron Löwendal era o prezență pitorească în urbe, a mărturisit că a avut prilejul să-l cunoască pe artist prin intermediul concitadinului său, Epaminonda Colibaba, care era prietenul maestrului. Impresia pe care i-a lăsat-o George baron Löwendal și care s-a păstrat peste ani este că acesta a fost „un artist desăvârșit, care picta într-un ritm extraordinar de vulcanic”.
O expoziție cu lucrările lui George Löwendal ar constitui un eveniment deosebit pentru Suceava
Constantin Severin, care a precizat că a scris despre „Pictorul Bucovinei”, cu mai bine de 15 ani în urmă, în „Monitorul de Suceava”, a evocat-o în acest context și pe artista plastică Ileana Bardă, care a fost „prietena apropiată a lui George Löwendal”.
Muzicologul Constanța Cristescu a subliniat faptul că o expoziție cu lucrările lui George baron Löwendal ar constitui un eveniment deosebit pentru Suceava.
Ea a spus că, din păcate, anul trecut, când Fundația Löwendal a organizat expozițiile de la Cernăuți și Gura Humorului, a propus ca și Suceava să fie o locație expozițională, dar spațiile disponibile n-au satisfăcut exigențele Ariadnei Avram, nepoata pictorului și președinta fundației care se îngrijește de memoria și opera acestuia.
Una dintre personalitățile culturale complexe ale Bucovinei, României și Europei deopotrivă
La rândul său, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, care s-a adresat cu precădere tinerilor prezenți la manifestare (au participat liceeni de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, împreună cu prof. Izabela Ignătescu, și de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, însoțiți de prof. Aurora Hapenciuc), a spus că George Löwendal a rămas în istoria artei românești și europene prin numeroasele portrete de țărani bucovineni, „cu fețele brăzdate ca scoarța unor copaci bătrâni”. Totodată el a amintit de lucrarea monografică a criticului de artă ieșean Valentin Ciucă, „Un secol de arte frumoase în Bucovina”, care cuprinde un medalion dedicat pictorului George Löwendal. Evenimentul de la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a readus în atenție, pentru câteva momente, una dintre personalitățile culturale complexe ale Bucovinei, României și Europei deopotrivă: George baron Löwendal.