De multe ori, din dorința de a mânca foarte sănătos, alegem alimentele care sunt mai mediatizate în defavoarea celor care sunt cu adevărat importante din punct de vedere nutrițional.
Iată câteva mituri pe care experții le-au demontat, arătând care sunt de fapt produsele recomandate.
1. Bananele sunt bogate în potasiu. Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a cel puțin 3.510 miligrame zilnic. Dacă această cantitate ar fi luată doar din banane, atunci o persoană ar trebui să mănânce zilnic cel puțin 8 banane de câte 422 mg fiecare.
Astfel, nutriționiștii recomandă în loc de banane cartofi dulci (conține 694 mg potasiu) și mai ales dovleac (o singură linguriță conține 896 mg potasiu).
2. Vinul roșu este ideal pentru sănătatea inimii. Desigur, acest vin conține antioxidanți și polifenoli, substanțe care luptă împotriva cancerului și a diferitelor boli. Dar polifenolii sunt doar 101 mg la 100 ml de vin, destul de puțin comparativ cu alte produse mult mai bogate în acest compus.
Un măr conține 136 mg, ciocolata neagră 1.664 mg, iar cuișoarele peste 15 grame. De asemenea, piperul este un alt condiment bogat în polifenoli (11 grame). Este suficient să puneți în mâncare 2 lingurițe de piper sau cuișoare pentru a beneficia de efectele lor benefice.
3. Grâul integral trebuie consumat pentru că este bogat în fibre. Pentru o digestie sănătoasă, un bărbat trebuie să mănânce zilnic cel puțin 38 de grame de fibre, iar o femeie 25 de grame.
Deși mulți oameni cred că grâul integral și făina de grâu integral sunt cele mai bune surse de fibre, în realitate tărâțele sunt mult mai bune.
O lingură de grâu integral conține doar 14,4 grame de fibre, în timp ce o lingură de tărâțe de porumb asigură 60 de grame.
4. Lactatele sunt sursa ideală de calciu. Nimeni nu contestă calitățile nutritive ale lactatelor, dar în privința cantității de calciu peștii mici (cum sunt sardinele) sunt mult mai indicați.
Un adult are nevoie zilnic de 700 mg-1 gram de calciu. Un pahar de lapte asigură doar 300 mg, în timp ce doar 80 de grame de sardine vor oferi organismului 688 mg de calciu.
Asta pentru că acești pești foarte mici sunt consumați cu oase cu tot, având foarte puțină carne, iar oasele lor sunt foarte bogate în calciu.
5. Morcovii sunt esențiali pentru o vedere bună și ochi sănătoși. Consumarea în exces a morcovilor va duce la colorarea pielii în galben, dar asta nu înseamnă că vederea va fi mult mai bună. Ochii au nevoie de beta-caroten, dar și de luteină și zeaxantină, care nu se găsesc însă în morcovi, și în frunzele verzi.
Acești doi antioxidanți protejează macula, zona din centrul retinei care în timp își pierde din claritate. Astfel, cele mai bune alimente pentru ochi sănătoși sunt legumele verzi, cum este spanacul.
Sursa: Medical Daily
Roxana Ruscior