466 de copii din județ, unii abandonați de cei care le-au dat viață, alții provenind din familii care nu își permit să-i întrețină, sunt crescuți de asistenți maternali. Sunt 337 de „părinți de profesie” în tot județul, „părinți… cu carte de muncă”, oameni care, după ce au urmat niște cursuri, au fost angajați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și plătiți de Consiliul Județean Suceava, pentru a avea grijă de copiii care nu au familia alături.
Unii dintre acești copii nu au amintiri cu familiile lor, nu au fotografii care să-i aline în clipele de singurătate, sunt acele mici suflete ale căror trupuri lipsite de apărare au fost abandonate pe un pat de spital, pe străzi chiar, după ce părinții lor și-au dat seama că nu au cu ce să-i crească.
Alți copii provin din familii dezorganizate, copii care se aflau în situație de risc alături de părinții alcoolici, violenți. Aceștia au fost „luați de stat” și dați în plasament asistenților maternali profesioniști. Au fost și mame care au cerut ajutorul Protecției Copilului, fiind conștiente că nu au cu ce să-și crească copiii și i-au lăsat în grija statului. Sunt copii și mai năpăstuiți, care, pe lângă sărăcie și lipsa părinților, suferă și de boli grave, dar care au găsit ajutor și alinare în familii de asistenți maternali.
Sunt 337 de „părinți de profesie” în tot județul, astfel, putem spune că și copiilor abandonați li se oferă șansa de a trăi într-o familie, de a beneficia de atenție individualizată pe care „numai familia o poate acorda”, chiar dacă aceasta este formată din asistenți maternali.
Perioada pe care o petrece un copil în plasament la un asistent maternal este limitată în timp, dar influența ei asupra vieții copilului poate fi majoră.
La propunerea specialiștilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, comisia pentru protecția copilului Suceava a aprobat reînnoirea atestatului pentru 144 de asistenți maternali profesioniști. În cadrul DGASPC Suceava sunt și 304 copii/tineri aflați în plasament la familia lărgită și la familii/persoane fără grad de rudenie.
466 de copii din județ sunt crescuți de asistenți maternali. Sunt 337 de „părinți de profesie” în tot județul
