Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava, Vasile Mandici, a anunțat ieri că, în activitatea de bilanț a activității unităților de parchet din județele Suceava și Botoșani în 2013, s-au înregistrat și 44 de achitări ale unor inculpați trimiși în judecată de procurori.
Mandici a subliniat însă că ponderea achitărilor reprezintă 1,37% din numărul total al inculpaților trimiși în judecată de procurorii din cele două județe în cursul anului trecut (3201 inculpați).
Procurorul general a arătat însă că marea majoritate a soluțiilor de achitare au fost din motive obiective, neimputabile procurorilor: „De exemplu, 17 inculpați au fost achitați în baza articolului 10, litera b1, Cod procedură penală – fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni”.
Doar în două dosare, soluțiile ar putea fi catalogate, a precizat Vasile Mandici, ca imputabile procurorilor de caz, ambele cauze fiind instrumentate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.
„E vorba despre un dosar în care au fost trimise în judecată două persoane, pentru infracțiuni la codul silvic (tăieri ilegale de arbori și furt de arbori), și un dosar, tot cu doi inculpați, privind infracțiuni de furt”, a explicat Mandici, arătând că situațiile de fapt reținute de procurorii de caz în cursul urmăririi penale s-au schimbat ca urmare a modificării declarațiilor unor martori în fața instanței de judecată.
„La acest capitol, nu am reușit să îndeplinim obiectivul propus – acela al reducerii numărului de achitări – care a crescut de la 35 în anul 2012, la 44 în anul 2013, această creștere datorându-se, îndeosebi, activității desfășurate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, unde s-au înregistrat 13 achitări, din care 12 pe fond”, a completat Vasile Mandici.
Totuși, procurorul general a specificat că procurorii Parchetului de la Rădăuți s-au remarcat anul trecut cu un volum mare de muncă, soluționând un număr de cauze penale peste media pe țară.