La sfârșitul anului trecut, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava erau înregistrați 412 asistenți maternali profesioniști (Serviciul AMP), instruiți să devină „părinți”, care au în îngrijire 637 de copii, cei mai mulți dintre ei fiind minori neglijați în familie. Anul trecut a fost extinsă și rețeaua de asistenți maternali profesioniști cu 30 de persoane, atestate să îngrijească câte doi copii, din care unul cu dizabilități.
Doi asistenți maternali au în plasament câte patru copii, 16 asistenți maternali au în îngrijire câte trei minori, 187 de „părinți de profesie” cresc în propriile familii câte doi copii, iar cei mai mulți asistenți maternali (207) au câte un copil în plasament.
„Mamă de profesie” pentru trei suflete nevinovate
Trei copii părăsiți, provenind din familii dezorganizate, ai căror părinți i-au abandonat, au ajuns în familia unui asistent maternal profesionist, care, la rândul lui, are trei copii ai săi. Niculina Ursu, în vârstă de 39 de ani, din Bogdănești, este mamă pentru cei șase copii, pe care îi îngrijește la fel, cu multă dragoste și dăruire. Fiecare copil care a ajuns în casa „mamei de profesie” are o poveste.
Niculina Ursu ne-a spus că pentru ea „să fii «părinte de profesie» înseamnă, în primul rând, să-ți placă mult copiii, să-i iubești. Recunosc faptul că mă las pe mine pe ultimul loc, pentru a le asigura copiilor, fără deosebire, tot ce au nevoie. Sunt mamă pentru toți cei șase copii, și asta îmi umple viața. Fiecare mă bucură în felul lui. Consider că acesta este destinul nostru, al meu și al soțului, să ajutăm și alți copii. Chiar și în aceste condiții, cu trei copii de la stat, dacă mi s-ar cere ajutorul să mai iau un copil aflat în situație de risc, cred că nu aș putea să spun nu. Aici este vorba de copii nevinovați, care trebuie ajutați. Nu poți rămâne indiferent la durerea lor”.
Din cei 637 de copii crescuți de asistenți maternali, 468 sunt din mediul rural și 169 sunt din mediul urban
Dan Ionuț Adomniței, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, a declarat că la sfârșitul anului trecut se aflau în sistemul de protecție public 1.114 copii/tineri care beneficiau de măsuri de tip familial (818 copii din mediul rural și 296 din mediul urban), de plasament la asistenți maternali profesioniști, la rude și la familii/persoane fără grad de rudenie (63%) și 648 copii/tineri care beneficiau de măsuri de protecție de tip rezidențial, publice și private (37%).
„Dacă în anul 2010, erau înregistrați 670 de copii în plasament la asistenți maternali, în anul 2014 numărul aceasta a scăzut la 637, în timp ce numărul copiilor aflați în plasament în familia lărgită a crescut de la 334 în 2010, la 353 în 2014. A crescut și numărul copiilor aflați în plasament la persoane fără grad de rudenie, de la 110, în 2010, la 124 în 2014. Din cei 637 de copii crescuți de asistenți maternali, 468 sunt din mediul rural și 169 sunt din mediul urban. În anul 2011, 112 copii din comunitate au intrat în sistemul de protecție a copilului, în timp ce în anul 2014 s-au înregistrat 128 de minori care au avut nevoie de ajutor”, a declarat șeful Protecției Copilului Suceava.
Tot din statisticile DGASPC Suceava rezultă că, în anul 2011, 96 de minori au ieșit din sistemul de protecție a copilului, unii dintre ei fiind reintegrați în familia naturală, în timp ce în anul 2014, 93 de minori au părăsit sistemul de protecție a copilului, din care 33 au ajuns înapoi în familia naturală. Conform legii, pot fi dați în plasament copii părăsiți în maternități, spitale și instituții de ocrotire (centre de plasament), copii proveniți din familii care se confruntă cu situații de criză, copii care sunt abuzați/neglijați în propria familie.