Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava a identificat 30 de unități școlare din județ care nu au mai fost verificate, prin inspecții generale, de peste zece ani. Ultimele vizite ale inspectorilor școlari în aceste unități au fost în anii 2002 și 2003.
Potrivit unui raport privind activitatea IȘJ Suceava în primul semestru al acestui an școlar, „comisia de monitorizare a inspecției școlare a identificat 30 de unități școlare care nu au fost incluse în evaluare de peste zece ani”. În raport se mai arată că „din păcate, un număr mic de unități au putut fi cuprinse în acest tip de monitorizare”, pe parcursul primului semestru al anului 2013-2014.
Situația neobișnuită ar putea fi justificată de rețeaua foarte vastă de unități școlare din Suceava, precum și de numărul mic de inspectori școlari ai IȘJ Suceava care pot efectua aceste inspecții.
Insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt al IȘJ Suceava, a menționat că cele 30 de școli sunt atât din mediul rural, cât și din cel urban.
Aceasta a mai explicat că inspecțiile generale sunt activități planificate, complexe, ce presupun preinspecții, desfășurarea inspecției (care durează trei săptămâni și este realizată de o echipă de inspectori) și postinspecții.
În cadrul inspecției școlare generale pot fi realizate următoarele activități: observarea activităților desfășurate la clasă prin asistență la lecții, discuții cu directorul unității, cu membrii Consiliului de administrație, ai Consiliului profesoral, discuții cu cadrele didactice, cadrele didactice auxiliare și cu personalul nedidactic. Totodată, inspectorii trebuie să aibă și o serie de întâlniri, inclusiv informale, cu reprezentanții părinților și ai elevilor, cu reprezentanți ai autorității administrației publice locale și cu alți reprezentanți ai comunității locale.
Activitatea a șase școli a fost evaluată integral în primul semestru
În cadrul reuniunii semestriale, Gheorghe Lazăr, inspectorul școlar general al IȘJ Suceava, a menționat că Graficul unic de control al instituției a cuprins, în semestrul I, șapte săptămâni de control tematic, opt săptămâni de inspecție de specialitate și șase săptămâni de control general.
Potrivit acestuia, în cadrul inspecțiilor demarate s-au verificat documentele pentru toate disciplinele, s-a evaluat gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse, a fost analizat modul de pregătire al elevilor pentru olimpiade și concursuri școlare, etc.
De asemenea, controlul tematic a vizat calitatea serviciilor oferite la cabinetele școlare de asistență psiho-pedagogică în școli, evaluarea modului de funcționare școală – familie, aplicarea corectă a planului cadru și a curricumului la clasa pregătitoare, etc. Activitățile de monitorizare a funcționării clasei pregătitoare în mediul rural vor continua pe parcursul întregului an școlar, cu precădere în unitățile în care au fost semnalate disfuncții.
Inspecțiile de specialitate ale inspectorilor școlari au avut în vedere evaluarea cadrelor didactice prin programe de dezvoltare profesională.
Totodată, Gheorghe Lazăr a declarat că, în primul semestru, șase unități școlare au fost verificate prin inspecție generală.
Activitate nemonitorizată
30 de unități școlare din județ nu au fost verificate, prin inspecții generale, de peste zece ani
