29 Octombrie



„Hrana Românilor din munții Dornei”
„Hrana Românilor din munții Dornei”

„Hrana Românilor din munții Dornei”
Ca mâncare mai de lucs au balmoșul, un fel de mămăligă pregătită în smântână, în loc de apă. Mai mănâncă apoi carne arareori de vită, mai des de mascur sau cârlan; adesea ori taie păsări, cu deosebire rațe și gâște, cari de altfel duc viața cea mai fericită în sânul apelor, ce le întâlnesc în toate părțile. Hrana este prin urmare îndeobște bună și întăritoare. Drept băutură întrebuințează mai ales vinul, deși acesta e de o calitate proastă și cam scump fiind importat în Bucovina, unde nu crește via, din causa înălțimei locurilor. Afară de vin se mai bea mied pregătit din miere, precum și burcut, apă minerală feruginoasă plină cu acid carbonic, care isvorăște pretutindenea în munții Dornei”.
„Revista Politică”, Anul II, nr. 11, Suceava, Octomvrie 1887.
„Tinerii recruți au plecat la gară”
Dacă altădată, la plecare, tinerii recruți își înecau amarul în băutură, știind că în armată îi așteaptă, mizeria, bătaia și foametea, acum recruții contingentului 1948 din județul Rădăuți, au plecat în cântece de bucurie, mândri ca niște vrednici ostași ai armatei R.P.R. Din curtea cercului coloana de tineri cu fanfara în frunte, a pornit spre gară, în scandări entuziaste de lozinci. La gară veniseră și părinții tinerilor, bărbați și femei, care-și conduceau fii ce plecaseră în armată, rămânând și ei uimiți de felul în care noul contingent de tineri primește chemarea Țării la datorie”.
„Lupta Poporului”, Anul III, Nr. 367, Octombrie 1948.