Nu mai puțin de 26 de persoane din județ au ajuns în primele șase luni ale anului la spital din cauza unor intoxicații alimentare cu Salmonella. Așa arată o situație prezentată ieri de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în care se precizează că patru dintre îmbolnăviri au fost înregistrate în luna iunie. Specialiștii DSP se așteaptă la o creștere a numărului infecțiilor cu Salmonella în această lună, odată cu încălzirea vremii, și atrag atenția că salmonelozele sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată. Pentru a evita îmbolnăvirile, conducerea DSP recomandă pe lângă respectarea regulilor de igienă și păstrarea în condiții adecvate a alimentelor, care trebuie ferite de temperaturile ridicate de-afară.
68 de îmbolnăviri cu Salmonella, în 2013
Toxiinfecția alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, grețuri, vărsături, diaree, dureri musculare și în epigastru, frisoane. Perioada de incubație variază între șase ore și două zile, în funcție de rezistența organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii și vârstnicii. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, însă există și cazuri în care pot apărea complicații. În cazurile în care diareea tinde să fie severă, pacientul necesită spitalizare. Una dintre complicațiile infecției cu Salmonella este dezvoltarea sindromului Reiter care poate duce în timp la apariția artritei cronice.
Infecția cu Salmonella se transmite pe cale fecal-orală prin mâini nespălate, igienă deficitară a locului de gătit, fructe și legume nespălate, alimente și apă contaminate. Majoritatea produselor contaminate arată și miros normal.
Anul trecut, în județ s-au înregistrat 68 de cazuri de salmoneloză, față de 33 în 2012 și 25 în 2011.