Competiție inedită

25 de ore fără întrerupere, petrecute de studenți ai Universității din Suceava în cadrul unui concurs maraton



Juriu internațional a fost alcătuit din cercetători de la Universitatea Tehnică din Viena
Juriu internațional a fost alcătuit din cercetători de la Universitatea Tehnică din Viena

O zi și o noapte. Non-stop. Atât au petrecut patru echipe de studenți ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) în holul principal al Corpului E, tinerii răspunzând afirmativ provocării de a participa la prima ediție a concursului „25h@USV”.
Startul concursului studențesc, unul de anduranță am putea spune, a fost dat în dimineața zilei de joi, când tinerilor li s-au adus la cunoștință tema și cerințele competiției. 25 de ore mai târziu, un juriu internațional, alcătuit din cercetători de la Universitatea Tehnică din Viena, a evaluat lucrările studenților.
Conf. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu a menționat că tema concursului se încadrează într-un context actual, extrem de interesant, cel al interfețelor gestuale. Mai exact, tinerii au trebuit să navigheze pe internet plimbând mâna prin aer deasupra unui dispozitiv modern (care citește poziția mâinii), fără a atinge tastatura.
Concurenții n-au pus geană pe geană
Competiția s-a încheiat în data de 31 octombrie, ora 11:00, cu o prezentare publică a proiectelor realizate. Echipele au expus juriului de specialitate rezultatul muncii lor și au povestit câte ceva din experiența unică pe care le-a oferit-o acest concurs.
Pentru maratonul de 25 de ore la care s-au angrenat, studenții au avut la dispoziție alimente, apă, ba chiar și un spațiu de odihnă, însă nici unul dintre ei nu a vrut să pună geană pe geană până nu a dus la bun sfârșit sarcinile pe care le-a avut de îndeplinit în cadrul proiectului.
Sandu Constantin, masterand al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, ne-a mărturisit: „Nu am dormit deloc, doar am luat o pauză de vreo 20 de minute în care am ieșit și ne-am plimbat în jurul universității și ne-am întors. Am simțit că ne lasă puterile, dar am fost motivați să muncim și să avem rezultatul dorit”.
De partea cealaltă, un membru al unui alt echipaj ne-a povestit că „ne-a mai prins somnul, dar a fost ok. Am mâncat, apă și multă muncă în rest”.
Au fost premiate trei dintre echipele participante, dintre membrii acestora urmând a fi alcătuită echipa USV care va participa, în aprilie 2015, la un concurs internațional similar, „Laval Virtual”, de 30 de ore încontinuu, organizat de Primăria orașului Laval, localitate din Franța.
Adrian Graur: „Studenții au realizat performanță în aceste 25 de ore”
Organizatorii au menționat că, prin această tematică, concursul a încurajat creativitatea studenților în procesul dezvoltării de tehnologii de vârf la ora actuală, în domeniul interacțiunii prin gesturi cu sistemele informatice.
Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur a precizat că „a fost surprinzător că, deși avem puțini studenți la specializările Calculatoare, Electronică, am reușit să avem doritori care să participe la un asemenea concurs de rezistență. Au fost mai multe echipaje, noi eram pregătiți numai pentru patru, astfel că a trebuit să facem o preselecție. Studenții selectați au realizat performanță în aceste 25 de ore și merită toată aprecierea pentru efortul depus”.
Adrian Graur a mai afirmat că, pentru următoarele ediții, dacă resursele financiare vor permite, competiția ar putea fi una cu participare națională, chiar internațională.
Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur și conf. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu au apreciat acest eveniment drept unul extrem de important în contextul actual al concursurilor studențești, atât prin tematica inovativă propusă, cât și prin modalitatea specială de implementare a acestuia (25 de ore de lucru continuu în echipă), competiție esențială în formarea viitorilor profesioniști din domeniu.



Echipe de studenți au petrecut 25 de ore, non-stop, în holul principal al Corpului E
Echipe de studenți au petrecut 25 de ore, non-stop, în holul principal al Corpului E
Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur
Prof. univ. dr. ing. Adrian Graur
Conf. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu
Conf. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu
Juriu internațional a fost alcătuit din cercetători de la Universitatea Tehnică din Viena
Juriu internațional a fost alcătuit din cercetători de la Universitatea Tehnică din Viena


Recomandări