Trimis în judecată la începutul acestui an, sub acuzația că a comis nu mai puțin de zece înșelăciuni și două tentative, prin metoda „accidentul”, un tânăr în vârstă de 27 de ani, din Fundu Moldovei, și-a aflat sentința, zilele trecute, la Judecătoria Suceava.
Andrei Popițanu este acuzat că a comis faptele în timp ce era încarcerat în penitenciar, fiind condamnat în 2009 la 20 de ani de închisoare pentru un omor comis în toamna lui 2008. La vremea respectivă, Popițanu a ucis-o pe fosta lui prietenă, o fată de 18 ani pe atunci, pe care a lovit-o cu pumnii și cu picioarele, dar și cu un bolovan peste cap, fapta petrecându-se în spatele unei discoteci din comuna Fundu Moldovei.
Dacă potrivit vechiului cod penal orice altă condamnare s-ar fi contopit cu pedeapsa cea mai mare și indiferent că ar fi primit 5, 10 ori 15 ani, tot 20 de ani ar fi avut de executat, noile modificări ale legislației penale i-au adus lui Popițanu o condamnare record într-un dosar de înșelăciune: 24 de ani, 7 luni și 11 zile de închisoare.
Judecătorii au adunat toate pedepsele primite de Andrei Popițanu pentru faptele de înșelăciune, la care au adăugat și restul neexecutat din pedeapsa pentru crima de acum șapte ani, astfel rezultând condamnarea de aproape un sfert de veac după gratii.
În același dosar al Judecătoriei Suceava, a fost condamnat și un anume Adrian Ursu, în vârstă de 35 de ani, din comuna Adâncata, care ar fi fost complicele lui Popițanu la o parte dintre înșelăciunile comise de deținutul închis pentru omor. Ursu a primit 3 ani, 3 luni și 10 zile de închisoare.
Prin sentința Judecătoriei Suceava, cei doi inculpați au fost obligați să plătească și daune materiale și morale păgubiților, în cuantum de 15.700 de euro și 35.632 de lei. Sentința nu este definitivă, atât Popițanu, cât și Ursu declarând apel.
S-a reprofilat după gratii, din criminal în escroc
Închisoarea a fost pentru tânărul Andrei Popițanu o „școală de infractori”, în spatele gratiilor criminalul reprofilându-se în escroc.
Cu ajutorul unor telefoane mobile contacta persoane de pe raza județului, le spunea fie că este avocat, ori de la poliție sau la parchet, și că o rudă de-a lor, de regulă unul dintre copii, a provocat un grav accident rutier și are nevoie urgentă de bani pentru a nu ajunge în spatele gratiilor.
Multe victime au picat în plasa criminalului escroc, care, în momentul în care simțea că victima a „mușcat”, își trimitea „asistentul”, identificat în persoana lui Adrian Ursu, aflat în libertate la vremea respectivă, să ridice banii.
Primea indicații prin telefon ce să facă după ce lua banii de la victime
Audiat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, Adrian Ursu a refuzat să dea declarații inițial, însă ulterior, din arestul poliției, și-a recunoscut faptele, mărturisind că a acționat la solicitarea lui Andrei Popițanu, despre care știa că este încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Botoșani.
Întrebat ce făcea cu banii ridicați de la victime, Adrian Ursu a declarat că toate sumele le-a dat unor persoane pe care nu le cunoștea, persoane cu care se întâlnea în anumite locuri la indicațiile telefonice ale lui Andrei Popițanu.
Avea vreo șase-șapte telefoane în celulă. Cartele, nici nu mai știe…
Anchetatorii au stabilit că toatele faptele au fost comise de Andrei Popițanu din Penitenciarul de la Botoșani, unde era transferat de la pușcăria din Iași.
Popițanu și-a recunoscut cu seninătate înșelăciunile, mărturisind că a folosit șase-șapte telefoane mobile. Cât despre cartelele telefonice, nici nu le mai știa numărul.
Pe portalul instanțelor de judecată, numele lui Andrei Popițanu apare și la alte dosare, de cele mai multe ori inițiate de deținut, prin cereri de contestații la executare ori de întrerupere executării pedepsei cu închisoarea.
Andrei Popițanu a fost trimis în judecată și pentru alte fapte de înșelăciune, comise tot din spatele gratiilor, fiind condamnat anterior și în alte dosare.