Rețele infracționale

22 de tineri trimiși în judecată în două dosare mari privind droguri plasate pe piața din Suceava



Pastile de ecstasy găsite la percheziții
Pastile de ecstasy găsite la percheziții

Chiar dacă nu este foarte vizibil pentru grosul populației din județul nostru, traficul de droguri este prezent din păcate la cote ridicate. Sunt foarte multe indicii clare în acest sens, de la numărul de consumatori de droguri prinși de patrulele de jandarmi prin parcări ori prin parcuri și până la munca susținută a polițiștilor specializați în domeniul antidrog, față de grupurile organizate care fac afaceri serioase din vânzarea de substanțe interzise. Recent, la finele anului trecut, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, a trimis în instanță două dosare mari privind grupuri organizate care se ocupau de trafic de etnobotanice, canabis, dar și ecstasy. În total, sunt 22 de inculpați trimiși în judecată, câțiva în stare de arest preventiv, care au de răspuns pentru cel puțin două infracțiuni fiecare.
După cum o arată și experiențele din anii precedenți, dealerii care au primit condamnări sunt înlocuiți treptați de alții, de regulă foști consumatori.
Afaceri cu etnobotanice monitorizate mai bine de doi ani
Într-un prim dosar este vorba de nouă inculpați acuzați că se ocupau de comercializarea de canabis și etnobotanice pe raza orașului Gura Humorului, a municipiului Câmpulung Moldovenesc și a localităților limitrofe.
În dosar este vorba de canabis, dar mai ales de substanțe cu efecte psihoactive care imită canabisul. Acestea din urmă, au arătat specialiștii din structurile de combatere a crimei organizate, au efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense. Marea problemă este că acestea sunt și mult mai toxice decât canabisul.
Unul dintre principalii membri vizați de anchetă a fost Mirel Claudiu Mititean. El este acuzat de introducerea în țară de droguri de mare risc. Pe 23 decembrie 2014, acesta a fost prins de polițiști, la Moara, având asupra sa mai multe plicuri cu prafuri, în total peste 30 de grame. După analize de laborator s-a stabilit că este vorba de substanțe psihoactive (denumite generic etnobotanice), cu efecte asemănătoare celor produse de consumul de canabis, dar mai intense.
Au continuat afacerea deși știau că anchetatorii sunt pe urmele lor
Monitorizat și supus supravegherii tehnice, Mititean a fost surprins în mai multe rânduri, atât în 2015, cât și în 2016, în timp ce comercializa astfel de substanțe, pentru fumat, către mai mulți clienți.
Un alt inculpat din acest dosar, Bogdan Marian Lăpușteanu, zis „Tractor”, a fost acuzat că ar fi comandat online, în octombrie 2016, o cantitate de etnobotanice. Acestea au fost virate printr-o firmă de curierat rapid, iar cel care trebuia să le ridice inițial, Silviu Alexandru Lehaci, a trimis o fată, au arătat anchetatorii. Aceasta din urmă a fost interceptată de lucrători din cadrul Poliției orașului Gura Humorului, care i-au confiscate cantitatea de 50,9 grame pulbere, în care s-a pus în evidență Clephedrone (4-CMC).
Acuzațiile din dosar sunt în număr mare.
În cadrul perchezițiilor din februarie 2017, la domiciliile suspecților au fost găsite 74 de grame de substanțe interzise, însă anterior, în cadrul acțiunilor care au vizat gruparea, s-au confiscat încă 300 de grame de etnobotanice sau canabis. La percheziții s-au mai găsit cantități însemnate de anabolizanți, un pistol cu gaze, trei minicântare electronice utilizate de obicei în porționarea cantităților de substanțe interzise, foițe pentru confecționarea țigaretelor. Deși știau că anchetatorii sunt pe urmele lor, lucru evident având în vedere capturile realizate de-a lungul timpului de polițiști de le ei, parte din membrii grupării au continuat cu toate riscurile afacerea ilegală din care adunau sume importante.
Procesul înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava îi vizează pe următorii inculpați: Florin Michael Grosu, Mirel Claudiu Mititean, Bogdan Marian Lăpușteanu, Radu Popovici, Teodor Vlăduț Prostire, Răzvan Petru Cozma, Silviu Alexandru Lehaci, Mihai Orhean și Robert Andrei Poenaru. Cei mai mulți dintre ei sunt din Gura Humorului. Printre altele, aceștia vor răspunde în fața instanței și pentru constituire de grup infracțional organizat.
Flagrant la o tranzacție de ecstasy, în care s-a acționat pe trei linii
Un al doilea dosar, înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava tot la final de 2019, are nu mai puțin de 13 inculpați. Aici este vorba și de un drog de risc ridicat – ecstasy. De altfel, structurile de combatere a crimei organizate au acționat operativ în acest dosar pentru a stopa o tranzacție de ecstasy în valoare de 25.000 de lei.
Din ancheta coordonată de DIICOT Suceava rezultă că Marius Roman, în vârstă de 35 de ani, din Fălticeni, Marian Cornel Naida, zis „Clonț’”, în vârstă de 34 de ani, din Rădăuți, Gheorghe Cîmpan, zis „Beton”, de 22 de ani, din Arbore și Andrei Nicolae Scripcar, în vârstă de 18 ani, din Arbore au constituit un grup infracțional organizat, având ca scop procurarea din străinătate a diferite cantități de droguri de mare risc, ce sunt cunoscute pe piața neagră drept ecstasy, și comercializarea acestora către diferiți clienți, cu scopul obținerii unor importante beneficii financiare.
Anchetatorii au reușit să adune probatoriu clar, cu privire la mai multe livrări de ecstasy făcute de Marius Roman către investigatori sub acoperire.
Monitorizarea a continuat până pe 29 octombrie 2019, când a fost necesară o intervenție în forță. S-a acționat atunci pe trei linii: dealerii care aveau asupra lor cantitatea de ecstasy, intermediarii și cumpărătorul. Pe lângă confiscarea cantității de droguri, anchetatorii au urmărit și prevenirea unei acțiuni violente.
Intermediarii sunt cei despre care sunt date că pregăteau o acțiune violentă asupra cumpărătorului, căruia voiau să îi dea steroizi în loc de ecstasy și să îl tâlhărească de suma de bani pe care o avea la el – 25.000 de lei.
De la droguri la violență este un pas foarte mic
Potrivit anchetatorilor, drogurile de mare risc au fost aduse din Olanda, prin intermediul unei firme de transport persoane și colete, de către un cetățean olandez de naționalitate română. Este vorba de Sebastian Strugariu, prins în trafic, într-o mașină condusă de Marius Roman, în vârstă de 35 de ani, din Fălticeni, despre care sunt date că acționa cot la cot cu olandezul. Cei doi sunt acuzați că se ocupau efectiv de introducerea în țară de droguri de risc. În mașina în care se aflau cei doi a fost găsită cantitatea de 514 comprimate de ecstasy și o cantitate mică de canabis.
Marfa urma să ajungă la Marian Cornel, zis „Clonț”, Andrei Nicolae Scripcar și Gheorghe Cîmpan, zis „Beton”, care stăteau la Suceava și urmau la rândul lor să o vândă cumpărătorului final. Doar că cei trei s-au regrupat și, cu încă un complice, s-au pus de acord să-i sustragă cumpărătorului prin violență suma de 25.000 de lei, pe care acesta trebuia să o plătească pentru cele peste 500 de comprimate de ecstasy, rezultă din cercetări.
Flagrant la un transport important de canabis
O parte din inculpații din dosar sunt puși sub acuzare doar pentru trafic de etnobotanice și canabis.
De exemplu, inculpatul Ovidiu Sebastian Prelipceanu este acuzat că le-a vândut, pe raza municipiului Cluj-Napoca, lui Ioan Rostoțchi, zis „Rosti”, și Petru Daniel Zalischi, contra sumei de 9.000 de lei, cantitatea totală de 291 de grame de canabis. Aceștia din urmă au fost opriți în trafic de un echipaj de poliție, pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, având parte din droguri în mașină.
În acest dosar sunt trimiși în judecată următorii inculpați: Marius Roman, Cornel Marian Naida, Andrei Nicolae Scripcar, Gheorghe Cîmpan, Sebastian Strugariu, Vlad Coca, Ioan Rostoțchi, Petru Daniel Zalischi, Sebastian Ovidiu Prelipceanu, Alin Ioan Grijincu, Tudor Miroțoi, Gheorghe Nicador Buliga și Dumitru Baroiu.
Toți inculpații amintiți în acest material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.
Încă o acțiune față de o grupare importantă care câștigase teren, la început de an
Și în 2020, polițiștii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, sub coordonarea procurorilor de la DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au acționat în cazul unei noi grupări care câștigase teren la Gura Humorului. Au fost arestați patru inculpați, liderul fiind considerat Marcel Manoliu, zis „Talanu”, care se alimenta cu substanțe interzise de la diferiți furnizori, după care vindea pliculețe de etnobotanice pentru o țigară cu 10-20 de lei bucata. Și în cazul acestei grupări s-a ajuns la violențe destul de urâte, atât între membri ai grupării, cât și față de un client care ar fi fost agresat sexual.
Acum două zile, pe 22 ianuarie, mandatul de arestare al celor patru dealeri a fost confirmat și de Curtea de Apel Suceava.
Marcel Manoliu, soția lui, Lili Manoliu, Eduard Cristian Hacman și Adrian Costel Volanchi, sunt arestați preventiv pentru 30 de zile în acest doar.



Recomandări

A treia lună de arest preventiv pentru cei șase inculpați acuzați de trafic de droguri, de substanțe pentru dopaj și Xanax

A treia lună de arest preventiv pentru cei șase inculpați acuzați de trafic de droguri, de substanțe pentru dopaj și Xanax

A treia lună de arest preventiv pentru cei șase inculpați acuzați de trafic de droguri, de substanțe pentru dopaj și Xanax
A treia lună de arest preventiv pentru cei șase inculpați acuzați de trafic de droguri, de substanțe pentru dopaj și Xanax