Sucevenii trebuie să aloce 10% din veniturile lunare ale familiei pentru plata căldurii din locuință, conform unui studiu realizat de o firmă de consultanță, la solicitarea Primăriei Suceava.
„În baza unor indicatori statistici, cu venituri nete, brute, pe gospodărie, se face o analiză interesantă, care spune că gradul de suportabilitate al sucevenilor la încălzire este de 175 de lei pe lună. Asta înseamnă 10% din venituri. Înmulțind 175 de lei la 12 luni, rezultă 2.100 de lei pe an, pentru încălzirea unui apartament”, a declarat ieri primarul Ion Lungu, citând din studiul realizat în vederea scoaterii la licitație a sistemului de transport și distribuție a energiei termice.
Conform calculelor prezentate în acest studiu, în 2013, în perioada ianuarie-decembrie, pentru încălzirea unui apartament de două camere (54 de metri pătrați) din zona centrală a Sucevei, costurile au fost de 1.372 de lei, în vreme ce la unul de trei camere (72 mp), costul energiei termice consumate a fost de 1.628 de lei.
Diferențe destul de mari între costurile de încălzire a locuințelor se înregistrează în funcție de zona în care se află apartamentele. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, de 72 mp, din cartierul Obcini, costurile încălzirii locuinței, în 2013, au fost de 2.106,5 lei.
„Luând în calcul aceste exemple concrete, rezultă faptul că ne încadrăm în gradul de suportabilitate a costurilor de încălzire a locuinței. Nu spun că pe suceveni îi dau banii afară din casă, dar nu fac o prioritate din a plăti la Termica. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, să fie plătit la timp ce se consumă la încălzire, pentru că nu văd altă soluție”, a adăugat primarul Sucevei.
Reabilitarea sistemului de termoficare, o cheltuială necesară?
Ion Lungu a precizat că, în prezent, media încasărilor la Termica este de 58% din valoarea facturilor emise, încât restanțele cresc simțitor de la o lună la alta.
„Normal ar fi să se plătească măcar consumul lunar și ceva din restanță, dar asta nu se întâmplă cu toate eforturile pe care le facem. Pentru o mare parte dintre sucevenii racordați la sistemul centralizat, poate chiar 50%, plata facturilor la Termica nu constituie o prioritate”, consideră șeful municipalității sucevene, care se întreabă dacă sucevenii își mai doresc să beneficieze de căldură în sistem centralizat.
„Municipalitatea urmează să investească sume importante de bani în reabilitarea transportului și distribuției energiei termice. Ne trebuiesc zeci de milioane de euro pentru a duce la capăt această misiune. Ori dacă nu se plătește acest serviciu de către populație, trebuie să luăm o decizie, într-un fel sau altul. Mai cheltuim bani să modernizăm transportul și distribuția, dacă oamenii nu plătesc pentru a beneficia în continuare de acest serviciu?”, a mai spus Ion Lungu.
Studiul de oportunitate pentru licitația de transport și distribuție a energiei termice, dar și caietul de sarcini al licitației urmează să fie aprobate într-o ședință extraordinară de Consiliu Local, în data de 19 februarie.
Studiu
2.100 de lei pe an, gradul de suportabilitate a sucevenilor la plata căldurii
