21 de persoane suspecte de trichineloză au fost internate până acum în spitalele din județ, după ce au consumat carne de vânat, ultimele două în cursul zilei de ieri.
Anunțul a fost făcut ieri, de directorul executiv al Autorității de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr Odette Nicolae, care a precizat că în două cazuri boala a fost deja confirmată.
Potrivit medicului, în perioada 12-19 mai, în secțiile de boli infecțioase a trei spitale din județ s-au internat 19 cazuri suspecte de trichineloză, respectiv unul în Spitalul Județean de Urgență Suceava, patru în Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc și 14 în Spitalul Municipal Vatra Dornei.
Doi dintre pacienții internați inițial în spitalul dornean, din care unul în stare gravă, cu miocardită, pneumonie trichinelozică și hepatită reacțională, au fost transferați luni în Clinica de Boli Infecțioase Iași.
Ieri, celor 19 bolnavi luați deja în evidență li s-au mai adăugat alți doi, mamă și fiu, care au fost internați în spitalul din Vatra Dornei, numărul pacienților ajungând astfel la 21.
Un copil de 2 ani, printre bolnavi
Dr. Odette Nicolae a arătat că în acest caz a fost declanșată o investigație epidemiologică, iar tuturor pacienților spitalizați până la această oră, care la internare prezentau febră, dureri musculare și stare generală alterată, le-au fost recoltate probe biologice, boala fiind confirmată, prin analize de laborator, în cazul celor două persoane transferate la Iași. Șeful ASP a arătat că în urma investigațiilor s-a stabilit că alimentul incriminat a fost cârnatul de vânat insuficient preparat termic, pe care toți pacienții au declarat că l-au consumat, fie la domiciliul a două familii, una din municipiul Vatra Dornei și o alta din Dorna Candreni, fie la o masă festivă la care au participat circa 17 oameni, și care a avut loc la domiciliul unei persoane din municipiul Vatra Dornei.
Printre cei care au consumat carne de vânat și au ajuns la spital se regăsesc inclusiv copii și vârstnici, distribuția cazurilor pe grupe de vârstă fiind următoarea: 1 caz la vârsta de 2 ani, 1 la 10-14 ani, 1 la 20-24 ani, 9 la 25-34 ani, 6 la 35-44 ani, 2 la 45-54 ani, 1 la 75-84 ani.
Amendă și dosar penal pentru vânător
„Data îmbolnăvirii primei persoane a fost 5 mai, alimentul incriminat fiind cârnatul crud afumat de mistreț. S-a reușit contactarea vânătorului, care a declarat că a preparat cârnații din carnea de mistreț ce i-a fost repartizată oficial prin Filiala de vânătoare Vatra Dornei, lui și altor trei vânători. La carnea de mistreț s-a mai adăugat slănină cu costiță de porc cumpărată de la Kaufland Bistrița, dar probabilitatea ca aceasta să fie incriminată în producerea îmbolnăvirilor este aproape nulă, atâta timp cât nu au fost semnalate cazuri de trichineloză decât în teritoriul Vatra Dornei. Poliția Vatra Dornei a confirmat faptul că s-au recoltat probe de aliment de la un pacient internat și de la unul din cei 4 vânători, probe care au fost trimise pentru investigații de laborator la DSVSA Suceava”, a arătat ieri directorul executiv al Autorității de Sănătate Publică Suceava.
Medicul a adăugat că boala se manifestă cu febră, dureri musculare, erupții și edeme la nivelul feței și al toracelui, iar cu excepția unei persoane, care a făcut o formă gravă, restul bolnavilor au făcut forme ușoare și medii.
Ieri, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a organizat o conferință de presă pe această temă, a anunțat că cel care a pus în consum cârnații din vânat, respectiv Marcel Hânceanu, vânător la AJVPS Vatra Dornei și paznic de vânătoare pe fondul de vânătoare Negrișoara, va fi sancționat cu amendă cuprinsă între 10 și 20000 lei și se va alege cu dosar penal.
O boală care lasă sechele pentru toată viața
Directorul instituției, dr. Petrea Dulgheru, a precizat că, în perioada 23 – 24 aprilie, Marcel Hânceanu a împărțit unor persoane apropiate cârnații incriminați, pe care i-a preparat împreună cu un paznic de vânătoare din localitatea Dorna Candreni. Șeful DSVSA a arătat că în mod sigur carnea pusă în consum nu era verificată sanitar veterinar și a precizat că din informațiile pe care le deține circa 35 de oameni ar fi gustat din ea. El a explicat că persoanele care nu s-au îmbolnăvit au prăjit carnea înainte de a o consuma, ajungând la spital doar cei care au mâncat cârnații preparați din carne crudă și afumată.
Șeful DSVSA a specificat că au fost recoltate probe din alimentele bănuite că ar fi determinat îmbolnăvirile, iar Poliția face cercetări pentru a stabili proveniența cărnii, care ar putea fi de la un animal braconat.
În județ, ultimul caz de acest gen a fost înregistrat înainte de ’89, când 40 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carne de mistreț.
Trichineloza este o boală care nu se vindecă în totalitate, lăsând sechele pentru o viață întreagă.





