2015, anul cel mai cel



Anul 2015, la nivel de senzație, n-a fost un an bun. Cu atât mai mult după o atentă analiză. A fost zbuciumat, greu și imprevizibil, dar parcă n-a fost nici cel mai rău. Ca oricare dintre ani, 2015 a fost totuși cel mai. Cel mai cum? Depinde din ce punct de vedere privești.
Deloc de neglijat, se poate spune că acest an a fost cel mai prolific an la DNA pe cazuri de corupție la nivel înalt. Dovadă stă un bilanț cutremurător care arată astfel: un premier în funcție, patru foști miniștri și 20 de actuali sau foști parlamentari, 14 primari de municipii și nouă președinți de Consilii Județene au fost trimiși în judecată pentru corupție în 2015. O spune DNA, care precizează că este cel mai mare număr de persoane deferite justiției într-un an. Mai mult, analiza primelor 11 luni ale lui 2015 demonstrează că rata de condamnare în dosarele DNA se menține la nivelul de 90%. Ca o pată de culoare ce evidențiază anul acesta față de precedenții, este că Victor Ponta a fost primul premier postdecembrist trimis în judecată în timpul mandatului său. În mare deci, un an la superlativ… pentru DNA.
În afara politicii dar cu legătură directă, 2015 a fost un an teribil de trist. Substantivul #Colectiv va avea de acum înainte o semnificație în plus, iar societatea noastră va fi altfel. Sper. S-a mai spus despre acest an că ar fi adus începutul celui de-al treilea război mondial. O astfel de stare impune concluzia ”mai rău de atât nu se poate” și totuși să nu spunem asta.
Avem încă privilegiul de a avea senzația că viața merge înainte orice ar fi, cu lucrurile sale mărunte și lipsite de importanță: în 2015 cel mai piratat serial a fost Game of Thrones (nimic senzațional, se întâmplă de patru ani încoace). Dintre filmele românești, cel mai vizionat a fost Aferim. Nici cu sportul n-a fost rău: 2015 a fost cel mai bun an pentru Simona Halep, care a terminat pe locul 2 în ierarhia mondială, pentru Horia Tecău, care a ajuns numărul 1 la dublu, iar pentru handbalista Cristina Neagu a fost cel mai bun an din întreaga carieră. Meteorologic vorbind, ceea ce interesează pe toată lumea, tocmai se încheie cel mai cald an din istoria modernă. S-au convins de asta, până acum câteva zile, chiar și scepticii încălzirii globale. A fost nu doar cel mai cald Crăciun, dar și cel mai sigur și mai liniștit din ultimii cinci ani, după cum arată rapoartele oficiale. S-au ales, ca și până acum, mașina anului, cel mai bun telefon mobil și Miss Universe. Care sunt ele contează mai puțin.
Superlativele nu pot fi neglijate; ele ne trasează limitele. Ceea ce trăim însă e caracterizat, sau ar trebui să fie, de normalitate, o noțiune care face casă bună cu liniștea, cu bunul-simț, cu naturalul, respectul de sine și față de ceilalți. Așa să vă fie 2016!



Recomandări

Gheorghe Șoldan a apreciat activitatea polițiștilor de frontieră suceveni, spunând că aceștia „poartă pe umeri o misiune grea și foarte importantă”

Președintele CJ Suceava a fost prezent la evenimentele organizate în Rădăuți la Ziua Poliției de Frontieră
Președintele CJ Suceava a fost prezent la evenimentele organizate în Rădăuți la Ziua Poliției de Frontieră

Peste 250 de sportivi vor participa la ediția de anul acesta a concursului de alergare montană “Hit The Egg – Oușoru Challenge” din Vatra Dornei

Concursul de alergare montană “Hit The Egg – Oușoru Challenge” va avea loc în municipiul Vatra Dornei
Concursul de alergare montană “Hit The Egg – Oușoru Challenge” va avea loc în municipiul Vatra Dornei

Autospecială MAI cu doi polițiști care păzeau un camion cu lemne ce urma să fie confiscat, izbită în plin de o mașină în care se afla și șoferul camionului

Atac în stil mafiot asupra unor polițiști suceveni care se aflau lângă un camion cu lemne care urma să fie confiscat
Atac în stil mafiot asupra unor polițiști suceveni care se aflau lângă un camion cu lemne care urma să fie confiscat