În dosarul cerșetoarelor bătute și terorizate pentru a sta cu mâna întinsă și a aduna cât mai mulți bani pentru traficanți, una dintre victime cere daune morale de nu mai puțin de 200.000 de euro, „pentru traumele fizice și psihice suferite, care au constat în bătăi, amenințări, jigniri, supunere la umilință, presiuni psihice, înfometare, tratamente crude, inumane, degradante, lezându-i în mod grav conștiința, demnitatea și dezvoltarea sa psihică”.
Răpită din fața unui magazin
Victima, Alina (nume fictiv), le-a povestit procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (Suceava) că a stat o perioadă în Centrul de primire în regim de urgență a minorului Suceava, după ce părinții ei au abandonat-o.
În vara anului 2013, pe când avea 16 ani și jumătate, părinții Alinei au luat-o înapoi „acasă”, undeva în județul Satu Mare. La o lună și jumătate, însă, viața – și așa chinuită – a minorei avea să ia o întorsătură dramatică, după ce, povestește ea, a fost răpită din fața unui magazin, de mai mulți romi. Au urcat-o în mașina lor și i-au spus inițial că o duc acasă, să o ceară de nevastă de la părinții ei, pentru un fiu de-al țiganilor, însă nu au mai oprit până la Câmpulung Moldovenesc.
În acea mașină, povestea tânăra, se afla Gheorghe Lazăr (76 de ani), dar și un fiul de-al acestuia, Florea Lazăr, cel promis de soț minorei răpite.
Chiar în ziua în care a ajuns la Câmpulung Moldovenesc, a fost trimisă la cerșit, alături de alți țigani din clanul Lazăr, banii fiind luați de Gheorghe Lazăr, care îi supraveghea din apropiere.
Legată la ochi și la mâini și bătută cu un par
A doua zi, când au trimis-o din nou la cerșit, s-a împotrivit, spunând că mai bine merge și muncește, așa cum era obișnuită, decât să cerșească mila la colț de stradă.
„Lazăr Gheorghe i-a spus că la el în familie nu se muncește și trebuie să cerșească pentru a putea trăi. Nu a fost de acord cu acest lucru, fapt pentru care acesta a prins-o, a legat-o la ochi cu un batic de culoare roșie, iar mâinile i le-a legat cu o sfoară la spate, spunându-i fiului său, Florea, să aducă bota cu care fac ei pâine”, povestesc anchetatorii, arătând în continuare cum Gheorghe Lazăr o lovea cu acel lemn pe spate și la picioare. Când fiul acestuia a sărit să o scoată pe minoră din mâinile tatălui său, Gheorghe Lazăr, mai arată anchetatorii, a încercat să îl lovească și pe acesta cu un scaun în cap.
Câștiga între 70 și 100 de lei pe zi
După acel episod violent, bătrânul Lazăr i-a spus Alinei că trebuie să iasă în continuare la cerșit și să strângă cel puțin 50 de lei pe zi, în caz contrar urmând să aibă parte de același tratament.
Alina a acceptat, descriu anchetatorii în documentele înaintate instanței de judecată prin care, săptămâna trecută, au cerut arestarea lui Gheorghe Lazăr și a celorlalți patru inculpați: „În timpul care a urmat, respectiv cam două luni de zile, de frica agresiunilor lui Lazăr Gheorghe, a acceptat să cerșească pe stradă, în apropierea magazinelor, la biserici sau alte locuri publice, până în luna octombrie 2013, iar zilnic strângea din cerșit sume cuprinse între 70 și 100 lei, bani care îi erau luați în întregime de Lazăr Gheorghe, din care acesta cumpăra mâncare, pe care o consumau în locuința lui”.
Era obligată să cerșească de dimineața până seara. Nu conta dacă afară ploua sau ningea. Se putea odihni doar o oră, când mânca la amiază.
Salvată de polițiștii care au prins-o la cerșit
În declarația dată la DIICOT Suceava, și-a amintit că bătrânul Lazăr și-a cumpărat o mașină cu banii câștigați de ea și de celelalte victime pe care le punea să cerșească. Alina mărturisea că a fost dusă să cerșească în diferite localități din județele Suceava, Botoșani și Bistrița-Năsăud.
Prin octombrie 2013, a reușit să scape din tot acel coșmar după ce a fost prinsă de polițiști la cerșit și le-a mărturisit tot calvarul prin care a trecut. A fost predată Centrului de primire în regim de urgență a copilului Suceava, iar ulterior s-a întors în centrul de plasament din județul ei natal.
În perioada cât a cerșit pentru Gheorghe Lazăr, Alina a estimat că a făcut în medie câte 2.500-3.000 de lei pe lună.
Daune morale
200.000 de euro, ceruți de una dintre victime în dosarul cerșetoarelor bătute și maltratate
