Din 2017

18 produse tradiționale din județ, atestate la nivel național



Haralampie Duțu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava
Haralampie Duțu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava

Un număr de 18 produse tradiționale din județul Suceava au fost atestate și înregistrate de Ministerul Agriculturii, din anul 2017 și până în luna august a lui 2018, în Registrul național al produselor tradiționale.
Este vorba despre produse tradiționale românești transmise din generație în generație, realizate după rețete străvechi, iar recunoașterea la nivel național permite conservarea și protejarea lor.
La nivel național, în aceeași perioadă, au fost atestate 80 de produse tradiționale, 22 de produse conform rețetelor consacrate românești și 61 de produse cu mențiunea „produs montan”.
”În Suceava, din păcate, până la această oră nu avem nici un produs montan, cu toată munca de lămurire dusă pentru ca producătorii să se înscrie și pentru a primi această atestare de «produs montan»”, a menționat Haralampie Duțu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Suceava.
Produsul montan este un produs destinat consumului uman, la care materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane. În cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane. Doar producătorii de produse agroalimentare din zona montană au dreptul de a utiliza această mențiune.
Zona montană este recunoscută pentru existența unui grad mic de poluare, ceea ce le conferă alimentelor provenite de acolo un plus de valoare.
Suprafețele de teren trebuie să treacă printr-o perioadă de conversie pentru a fi atestate ca ecologice
În ceea ce privește agricultura în sistem ecologic, Haralampie Duțu a arătat că județul Suceava se înscrie cu un număr destul de însemnat de producători agricoli, respectiv 737, care lucrează după principiile agriculturii ecologice.
Dintre aceștia 91 sunt apicultori, la care se adaugă cinci procesatori, doi culegători din flora spontană, un importator și șapte comercianți.
Terenurile agricole eco însumează 8.836 de hectare.
„Ca suprafață, avem la conversie anul I – 776,349 hectare, conversie anul II – 663,23 hectare, conversie anul III – 18,36 hectare, iar ca suprafață certificată ca fiind ecologică avem 8.836,13 hectare”, a mai precizat Haralampie Duțu.



Recomandări

Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean

Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean
Meșteri populari, produse tradiționale și de anticariat, producători handmade, toate la Muzeul Satului Bucovinean

Auchan România, votat „Magazinul Anului 2025” în retailul autohton și premiat pentru produse marcă proprie românești

Auchan România, votat „Magazinul Anului 2025” în retailul autohton și premiat pentru produse marcă proprie românești
Auchan România, votat „Magazinul Anului 2025” în retailul autohton și premiat pentru produse marcă proprie românești