Astăzi se împlinesc 16 ani de la moartealocotenentului Ioan Grosaru, din Păiseni-Cornu Luncii, militarul care a fost erou pentru colegii din TAB-ul în care și-a găsit sfârșitul. Ca în fiecare an, cel care nu l-a uitat este Dumitru Davidel, octogenarul militar rezervist care și-a făcut un scop al vieții din cinstirea eroilor, dintre care Grosaru are cel mai important loc în inima sa.
Dumitru Davidel se va îngriji ca și în acest an, în ziua morții, Ioan Grosaru să fie pomenit în biserici, iar la mormântul său va avea loc o nouă cinstire cu onoruri, în această toamnă.
Pe 21 septembrie 2007, Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv și a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniția din dotarea TAB-ului a explodat și i-a curmat viața. Ioan Grosaru este considerat un erou pentru că și-a salvat cinci colegi din TAB-ul ucigaș. Unul dintre colegii săi a rămas orb în urma exploziei.
Un adevăr este că prin implicarea mai multor oameni de bine, Grosaru este printre eroii recenți pentru care s-au făcut multe post-mortem.
În satul natal al eroului, la Păiseni – Cornu Luncii, mormântul lui Ioan Grosaru a devenit un adevărat panteon al eroilor prin ridicarea unei cruci monumentale de 15 tone și 7,5 metri înălțime, cu ocazia comemorării a zece ani de la moartea eroului din Irak.
Cea mai mare parte a investiției a fost a Primăriei Cornu Luncii, însă, după cum o spune și primarul Gheorghe Fron, principalul promotor, cel care nu a obosit să se implice în acest proiect, a fost Dumitru Davidel.
„Neamul este etern prin cultul eroilor, iar Ioan Grosaru este un erou adevărat, greu de egalat. În toamna anului 2007, când eroul Ion Grosaru a murit în Irak, a fost adus acasă și înmormântat lângă dealul pe platoul căruia se află biserica din sat. Memoria unui erou nu poate fi cinstită printr-o groapă acoperită cu pământ și coroane. Pe cont propriu, am făcut un proiect pentru construcția monumentului. Cu ajutorul colegilor eroului Ioan Grosaru de la Batalionul 32 Infanterie din Timișoara, al Ministerului Apărării, Romtehnica București și al Primăriei Cornu Luncii, care a pus cei mai mulți bani, s-a creat un frumos ansamblu arhitectonic pentru eroul Ioan Grosaru și eroii satului Păiseni”, a povestit pentru Monitorul de Suceava Dumitru Davidel.
Puteți vizita Casa Memorială ”Ioan Grosaru”
A urmat amenajarea casei în care s-a născut Ioan Grosaru și care a devenit Casa Memorială Ioan Grosaru.
Ținuta militară, obiecte personale, fotografii care surprind misiunile în care a fost Grosaru, decorații, steaguri de luptă, toate se regăsesc în casa memorială. Casa a fost inclusă pe lista obiectivelor de vizitat din județul Suceava, obiectivul fiind marcat pe drumul județean care leagă Cornu Luncii de Mălini.
Casa memorială poate fi vizitată zilnic, sora eroului primindu-i pe cei care ajung la Păiseni.