15 agenți de la posturile comunale din județ, majoritatea din zona Fălticeni, au primit avertismente scrise de la șefii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, fiind atenționați că nu au avut deloc activitate pe linia constatării infracțiunilor silvice. Șefii de post și oamenii din subordinea lor au fost atenționați ca în 2014 să se ocupe de aceste probleme, în caz contrar riscând sancțiuni mai aspre.
Situația a fost semnalată de liderii Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), care consideră că măsura nu s-a îndreptat către cine trebuie.
Iulian Surugiu, liderul SNAP la nivel național, a declarat:
„Credem că atenționarea agenților de poliție pentru activitate slabă pe linia silviculturii este total anormală. Pe lângă faptul că programul de lucru al polițiștilor care lucrează la un post comunal de poliție este practic non-stop, aceștia mai sunt și sancționați că nu au făcut și munca altor compartimente specializate din cadrul IPJ Suceava. Pentru cine nu știe, IPJ Suceava are un birou care se ocupă strict de această problemă”.
Liderii de sindicat s-au plâns că agenții de la posturile comunale sunt plătiți pentru opt ore de muncă pe zi, însă trebuie să fie pe poziții în orice moment. Aceștia au dat ca exemplu posturi comunale din județ unde lucrează doar câte doi oameni ori unul singur (la Postul comunal Poieni Solca), condiții în care s-au întrebat când mai au timp agenții să facă și patrulări și să-i prindă pe cei care taie pădurea.
De la finele săptămânii trecute, SNAP are birou teritorial la Suceava. Președinte a fost ales agentul-șef principal Vasile Grumezescu, șeful Postului de Poliție Păltinoasa, în timp ce vicepreședinte este agentul-șef principal Lucian Gălățeanu, de la Secția de Poliție Burdujeni.
Agenții de poliție se plâng de faptul că au salarii la jumătate față de ofițeri și de cele mai multe ori au de prestat mult mai multe ore de muncă decât aceștia.
De cealaltă parte, reprezentanții IPJ Suceava spun că măsura de atenționare este justificată, agenții de la posturile comunale fiind primii care ar putea avea informații despre activități ilicite pe linia lemnului.