Tribunalul Suceava s-a pronunțat ieri în cel mai mare dosare de trafic de droguri de mare risc din Suceava, în care 12 tineri, majoritatea din municipiul reședință de județ, au fost judecați pentru trafic de heroină și cocaină în numeroase destinații din toată lumea. Cei 12 au fost trimiși în judecată pentru trafic de droguri de mare risc sau complicitate la această infracțiune, cel mai grav fiind că au implicat în această afacere și numeroși cărăuși, tineri care și-au riscat viața pentru a face bani, mulți ajungând după gratii în diferite colțuri ale lumii, iar unul murind în China.
Magistrații au aplicat pedepse mari, care însumează nu mai puțin de 136 de ani de închisoare cu executare. Fiecare inculpat are de executat, funcție de rolul pe care l-a avut în grupare, între 7 și 15 ani de închisoare.
Inculpații mai au șansa reducerii pedepselor la instanța de recurs.
Ani grei de închisoare pentru fiecare inculpat
Cele mai aspre pedepse, 15 ani de închisoare, le au de executat doi dintre membrii grupării. Marian Mihai Poroșnicu, în vârstă de 26 de ani, și Mitică Constantin Jardă, de 28 de ani, au fost condamnați la câte 15 ani de închisoare. Alți șase inculpați au fost condamnați la câte 12 ani de închisoare. Este vorba de Lucian Decebal Ignătescu, în vârstă de 36 de ani, Ingrid Lesniac (fostă Tecuceanu), de 27 de ani, Bogdan Iovu, în vârstă de 27 de ani, Lucian Adrian Străchinaru, de 29 de ani, Cătălin Constantin Anghelina, de 30 de ani, și Liviu Ilucă, de 27 de ani. La câte zece ani de închisoare cu executare au fost condamnați Lucian Lupu, de 25 de ani, și Petrică Popescu, în vârstă de 34 de ani, în timp ce pedepsele cele mai blânde, 7 ani, le-au fost aplicate lui Bogdan Alexandru Grosu, de 26 de ani, și George Ionuț Bleancă, în vârstă de 26 de ani.
Din aceste pedepse magistrații le-au redus inculpaților doar cele câteva luni de arest preventiv, executate în 2009.
De precizat că 11 dintre inculpați sunt domiciliați în municipiul Suceava, în timp ce Petrică Popescu figurează cu domiciliul în comuna Cacica.
Tineri săraci, mulți de la case de copii, cărăuși de droguri în toată lumea
Toți cei 12 sunt acuzați că au participat la racolarea a zeci de tineri cărăuși și la organizarea și finanțarea „excursiilor” acestora în străinătate.
O parte dintre inculpați au fost și ei, inițial, cărăuși, experiență în urma căreia au intrat în legătură directă cu dealeri internaționali de droguri, au arătat procurorii DIICOT.
Rețeta câștigurilor de zeci de mii de euro, prin racolarea de tineri care să transporte stupefiante dintr-o țară în alta, au adus-o și la Suceava și, în numai câteva luni, au reușit să găsească zeci de cărăuși, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, proveniți, cu precădere, de la casele de copii.
În total, cei 12 inculpați au fost puși sub acuzare pentru 16 transporturi de stupefiante pe care le-ar fi organizat și finanțat în perioada decembrie 2008 – martie 2009.
Membrii grupării, se arăta în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată, au trimis cărăuși pe trasee dintre cele mai diverse, din China și Azerbaidjan prin Turcia spre țări din Europa Occidentală.
Cărăuși în China, unde traficul de droguri se pedepsește cu moartea. Unul dintre tineri nu s-a mai întors în viață
Așadar, cărăușii au ajuns inclusiv în China, țară în care traficul de droguri se pedepsește cu moartea. Ancheta DIICOT a făcut referire la șase cărăuși tocmiți să ducă droguri în China, transportul având loc în decembrie 2008. Printre cei șase se afla și Andrei Negrea, un tânăr din Adâncata care a murit, varianta oficială fiind că acesta s-a sinucis, aruncându-se de la etajul 20 al unui hotel din orașul chinez Guangzhou.
Fiecare dintre cărăuși a primit la întoarcerea din China sume cuprinse între 3.000 și 4.500 de dolari SUA, a rezultat din ancheta procurorilor DIICOT.
Pedepse foarte mari
136 de ani de închisoare, pentru 12 suceveni judecați pentru trafic de heroină și cocaină
