Alertă

13 persoane, dintre care doi copii, la spital după o toxiinfecție alimentară



Alertă de grad zero sâmbătă la amiază, după ce mai multe persoane cazate la pensiunea Dagida, din Sucevița, au solicitat ajutor medical. Pentru că numărul celor care acuzau probleme medicale era destul de mare, la fața locului a fost trimisă o adevărată echipă de intervenție. În afara echipajelor de la Serviciul Județean de Ambulanță Suceava și de la SMURD, autoritățile au mobilizat și mai mulți medici de familie din zonă.
„Au fost 20 de persoane, din care 13 au avut nevoie de internare, care s-au plâns de probleme medicale. Totuși, în tabără erau în total o sută de persoane, astfel încât am decis să nu riscăm nimic și să trimitem cât mai multe cadre medicale. O parte dintre bolnavi au fost transportați la Spitalul din Rădăuți și au fost supuși tratamentului, fiind apoi externați până sâmbătă seară, în timp ce persoanele rămase la pensiunea din Sucevița au fost investigate de cadrele medicale ajunse acolo”, a explicat Florin Sinescu, prefectul de Suceava.
Toxiinfecția alimentară în urma căreia au avut de suferit cele 20 de persoane s-a produs, cel mai probabil, după micul dejun servit sâmbătă dimineață. Potrivit martorilor, proprietarii pensiunii Dagida au servit conopidă fiartă cu glazură de brânză și ouă, iar problemele medicale au apărut spre orele prânzului. O parte dintre cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale erau în drumeție prin pădure, iar ceilalți erau la pensiunea unde s-a organizat tabăra.
Acțiunea de la Sucevița, la care au participat aproximativ o sută de persoane, a fost organizată de Fundația Sfântul Apostol Andrei din București, iar sâmbătă era penultima zi petrecută în tabără. Din fericire, problemele medicale nu s-au dovedit foarte grave, astfel încât toate persoanele au putut pleca ieri către propriile case.
Autoritățile medicale au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele care au declanșat această toxiinfecție alimentară. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava au luat probe din mâncarea servită la micul dejun de sâmbătă dimineață și după ce le vor analiza vor trage anumite concluzii. De asemenea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au verificat personalul pensiunii Dagida și urmează să stabilească dacă vreunul dintre angajați stă la baza toxiinfecției alimentare în urma căreia au fost afectați 20 de oameni.
Administratorii pensiunii Dagida au refuzat să discute pe marginea acestui subiect, iar pe telefonul fix ni s-a transmis că nimeni nu este disponibil pentru a discuta despre toxiinfecția alimentară de sâmbătă.



Recomandări

Peste 1.000 de pacienți au ajuns la Urgențe, în Suceava, în doar patru zile, din cauza virozelor, accidentelor, dar și a exceselor alimentare

Peste 1.000 de pacienți au ajuns la Urgențe, în Suceava, în doar patru zile, din cauza virozelor, accidentelor, dar și a exceselor alimentare