Pe 1 decembrie 2023, cu bucurie și lumină în inimi, elevii Școlii Gimnaziale Zamostea au luat parte la activitatea dedicată Zilei României, în colaborare cu Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Nicani, preot Ostaficiuc Vasile și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
În întreaga istorie, Biserica și-a adus obolul la propășirea poporului român prin cuvânt și faptă.
Sub haina Bisericii, cultura și spiritualitatea românească a putut crește, aducând roade bune la vremea cuvenită, iar în tinda Bisericii, pentru o lungă perioadă de timp, școala românească s-a putut dezvolta. Sub oblăduirea ei, patrioții români și-au exprimat ideile, cu rugăciunea și binecuvântarea ei, soldații români și toți luptătorii pentru unitate au reușit să ducă la îndeplinire idealurile lor.
În îndelungata luptă a românilor pentru independență și unitate, niciodată o idee, un ideal nu a polarizat cu atâta forță voința unei întregi națiuni, ca în anii grei ai primului război mondial.
Cauza unității a generat acte de eroism și de bravură săvârșite de armata română în luptele de peste Carpați, în bătăliile pentru apărarea trecătorilor și a teritoriului Munteniei, în marile confruntări de la Mărăști, Mărăsești și Oituz din vara anului 1917.
Idealul național a fost prezent și a condus acțiunile politice și diplomatice, faptele de arme, creația artistică și literară a acelei epoci. Activitatea politică și propagandistică, desfășurată peste hotare, îndeosebi în Franța, Italia, S.U.A., Anglia etc., a fost și ea remarcabilă în acei ani.
Anul 1918 a reprezentat în istoria poporului român, anul marilor sale realizări pe tărâm național, încununarea victorioasă a unui lung șir de așteptări și de renunțări, de lupte și de sacrificii pentru un crez, pentru un ideal: desăvârșirea statului național unitar.

Națiunea română și-a realizat multisecularul ei vis în împrejurări internaționale prielnice, dar pentru al căror curs favorabil au sângerat din belșug fiii săi. Documentele din vremea aceea arată atmosfera încărcată de patriotism în care poporul român și-a realizat unitatea națională. Hotărârile de unire din 1918 au fost luate în cadrul unor organisme larg reprezentative, constituite pe baze general-democratice.
„România este despre strămoși, apartenență, identitate și despre clopotul bătând peste sat, despre zâmbetele copiilor. România este despre Dumnezeu, iar Dumnezeu este în toate!”.
Prof. istorie – Ioana Maria Cojocariu
