05 August



„Viață nouă la Vicovu de Jos”
„Viață nouă la Vicovu de Jos”

„Sărăcie neagră”
Vara aceasta am petrecut câteva zile într’un sat mare din județul Rădăuți.
Populația din sate nu găsește de lucru și deci nu are câștig. Fabricile de cherestea sunt închise și în păduri nu se taie lemn. În acel mare sat, din aproape zece mii de locuitori, cam vre’o trei mii de oameni stau fără lucru. Acuma, vara, mai merge cum merge, dar la iarnă va fi grozav de greu. Datoriile îi apasă pe toți locuitorii deopotrivă. Aceia care nu au nimică, sau aproape nimică, sunt mai la adăpost, deoarece nici perceptorii sau portărelul nu au ce vinde, însă cei care au ceva avere și mai au și datorii, își pierd vitele și tot avutul și tot rămân datori.
Cea mai mare nevoie pentru un omul din aceste părți este atunci când îi naște nevasta un copil, sau când îi moare cineva din familie. Preoții n’au primit lefurile de la Fondul Bisericesc pe cinci luni de zile din anul acesta, la fel și cântăreții bisericești. Acești slujbași ai altarului, pentru a putea trăi, cer taxe mari de la țărani pentru botezuri, cununii și înmormântări”.
„Cuvântul Țărănimii”, Anul X, nr. 289, August 1931.
„Viață nouă la Vicovu de Jos”
Trecînd pe ulițele satului zărești aparatele de radio prin ferestrele larg deschise ale caselor. În total avem 260 de posesori de astfel de aparate. Vreo 70 de gospodine fac să zumzăie plăcut mașinile de cusut. Satul se poate mîndri și cu noua casă de nașteri, ridicată prin contribuția voluntară a cetățenilor, și cu cele patru săli de clasă date nu de mult în folosință. Satul, în care nu s-a aprinsese nu de mult niciodată lumina electrică, a fost racordat la sistemul energetic național. Din treaptă-n treaptă, urcă acum Vicovu de Jos contrastînd cu realitatea dinaintea eliberării, cînd anii se scurgeau cenușii”.
„Zori noi”, Anul XVIII, nr. 5175, Suceava, August 1964.



Recomandări