Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mai 2008 - Anul XIII, nr. 110 (3791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iorgulescu: Macheta statuii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei este "de la A la Z în afara legii"

Marţi, 13 Mai 2008 (16:50:32)

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că amplasarea machetei statuii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei este "de la A la Z în afara legii", declaraţiile reprezentanţilor Primăriei Capitalei cu privire la monument având un "substrat politic".

  Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a precizat că dacă se doreşte ca statuia lui Carol I să rămână în Piaţa Revoluţiei, sunt necesare "obligatoriu" avize din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public şi din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în momentul de faţă macheta monumentului fiind amplasată ilegal.

Proiectul de realizare a unei statui a lui Carol I de către sculptorul Florin Codre a fost demarat în martie 2007 de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Statuia a fost anunţată pentru amplasamentul din Piaţa Revoluţiei în locul monumentului realizat de Ivan Mestrovici, despre care se ştie că a fost distrus în 1948 de comunişti. Ulterior, amplasamentul statuii în curs de realizare de către Florin Codre a fost modificat, alegându-se ca locaţie Piaţa Victoriei, în faţa Muzeului "Grigore Antipa". Acum, Primăria a revenit la locaţia iniţială, Piaţa Revoluţiei, respectiv spaţiul din faţa Bibliotecii Centrale Universitare. În plus, o machetă a statuii lui Carol I, realizată de Florin Codre, a fost montată în Vinerea Mare în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, unde va rămâne în atenţia opiniei publice până în iunie, bucureştenii putând să se exprime cu privire la dimensiunile şi amplasamentul monumentului, care este, deocamdată, foarte disputat.

Amplasamentul statuii rămâne, totuşi, o problemă, oficialii MCC, Adrian Iorgulescu şi Virgil Niţulescu precizând că Primăria nu are avizele necesare nici pentru amplasarea machetei statuii, nici pentru amplasarea monumentului în Piaţa Revoluţiei.

Potrivit lui Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC, în aceste cazuri, Ministerul formalizează două categorii de avizuri. Comisia Naţională a Monumentelor de For Public avizează aspectul monumentului de for public şi locul unde acesta urmează să fie amplasat, în timp ce Comisia Naţională a Monumentelor Istorice avizează amplasarea monumentului în proximitatea altor monumente istorice.

"Atât Piaţa Palatului, cât şi Piaţa Victoriei sunt zone protejate cu monumente istorice. Dacă lipseşte vreunul dintre aceste două avize, monumentul nu poate fi amplasat. Comisia Naţională a Monumentelor de For Public a fost sesizată, i s-a cerut permisiunea pentru amplasarea statuii lui Carol I, iniţial în Piaţa Palatului (actuala Piaţă a Revoluţiei, n.r.) şi comisia nu a avizat, ulterior în Piaţa Victoriei şi comisia a aprobat. Comisia Naţională a Monumentelor Istorice nu a fost sesizată în niciun fel şi, potrivit legii, chiar şi pentru o construcţie temporară cum e cea din faţa Bibliotecii Centrale Universitare era nevoie de un aviz pentru că este o zonă protejată (...) Noi nu putem decât să constatăm că amplasarea acelei machete este ilegală şi am cerut din acest motiv Primăriei să se conformeze", a spus Virgil Niţulescu.

Pe de altă parte, Adrian Iorgulescu consideră că Florin Necula, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucureşti, a acuzat în mod nefondat MCC că e interesat să apere alte monumente din Piaţa Revoluţiei. "E unul pe la primărie care vorbeşte singur, unul Necula (Florin Necula, n.r.) şi îşi dă cu presupusul şi a ajuns la concluzia că noi vrem să impunem o poziţie de forţă şi face o listă de semnături (pentru a afla dacă bucureştenii doresc amplasarea statuii în Piaţa Revoluţiei, n.r.), că cine ştie, poate mai semnează şi pentru Blaga (Vasile Blaga, candidatul PD-L la primăria Capitalei, n.r.) în prelungire. Acolo e clar şi o miză politică. Macheta e gata de nu ştiu când, dar au pus-o chiar în luna dinaintea alegerilor (...) Sunt cam subţiri umerii domnului Necula ca să ducă în spate toată povara asta", a afirmat Adrian Iorgulescu.

El a precizat că MCC nu are nimic de împărţit cu nimeni. "La sfârşitul săptămânii trecute, am inaugurat un monument dedicat tot lui Carol I la Călăraşi, în viziunea aceluiaşi artist, Florin Codre. Nu aş vrea să se creadă că Ministerul are cu cineva ceva de împărţit (...) Noi nu am comentat în niciun fel valoarea acestei opere de artă. Am spus ca sunt obiecţiile noastre vizavi de zona din Piaţa Revoluţiei, pe de altă parte foarte încărcată, sunt şapte opere de artă acolo", a spus ministrul.

Adrian Iorgulescu a mai precizat că statuia lui Florin Codre nu este realizată după cea a lui Ivan Mestrovici. "Se spune în continuare că acolo a fost amplasată sculptura lui Mestrovici, într-adevăr, dar aceasta este o altă sculptură, nu-i aparţine lui Mestrovici. S-a spus că există o polemică între Ministerul Culturii şi familia Mestrovici. Nu există nicio o polemică. Domnul Niţulescu a fost şi a discutat, împreună cu domnul Mihai Orvoeanu, cu reprezentanţii familiei. S-au dus special pentru a prelua drepturile de autor pentru a se face o copie după statuia iniţială. Din cauza disputelor dintre moştenitori nu s-a putut. Nu avem o problemă de bani şi chiar guvernul croat a spus că este dispus să plătească contravaloarea drepturilor în baza bunelor raporturi ale guvernelor României şi Croaţiei. Dar nu e o problemă de cine plăteşte, problema e că ei nu se înţeleg între ei. Mai mult, văd că e foarte vocală nora unuia dintre ei, probabil că ea săraca e mai cu buzunarele goale. Dar ei nu se înţeleg între ei. Şi, oricum, nu e vorba despre aceeaşi statuie, ci de o altă statuie. E vorba de o schimbare de peisaj acolo. Ne raportăm la alte realităţi. Între timp, în zona cu pricina au fost amplasate alte obiecte de for public, care nu sunt rezonante între ele şi nici cu aceasta a lui Florin Codre", a mai spus Iorgulescu.

El a precizat că, dacă comisiile de resort sunt de acord cu amplasarea statuii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei, MCC va aproba. "Nu noi decidem, dar o să facem acolo un fel de carnaval, un fel de bâlci, o să vezi acolo una peste alta, începi să te aperi de ele, te sperii. Dar aşa e la români, totul trebuie să fie în centru, la periferie nimic", a susţinut ministrul Culturii.

Pe de altă parte, Florin Necula, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucureşti din cadrul PMB, a declarat luni pentru MEDIAFAX că macheta statuii lui Carol I nu va fi mutată din Piaţa Revoluţiei, PMB neavând nicio vină că Piaţa Revoluţiei este "aglomerată". "Macheta va mai sta în Piaţa Revoluţiei circa 30 de zile, până în luna iunie. În acest timp, bucureştenii pot să se exprime cu privire la monument, pe site-ul primăriei sau în urna amplasată lângă statuie", a spus Necula.

El a precizat că proiectul de realizare a statuii lui Carol I a primit încă de anul trecut un aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public. "Noi avem avizul din punct de vedere plastic al Comisiei Monumentelor de For Public. Dar Comisia nu are competenţe şi cu privire la amplasament, poate face o recomandare. Când a ieşit rău cu ţeapa (statuia realizată de Alexandru Ghilduş şi amplasată în Piaţa Revoluţiei, n.r.) Comisia a spus că avizează doar din punct de vedere plastic proiectul. Acum spune că poate să avizeze şi unde va fi amplasat un monument. Decizia privind amplasamentul revine însă Consiliului General al Primăriei Capitalei, care a dat o hotărâre în acest sens în 2006", a spus Necula.

Autorul lucrării, Florin Codre, este de acord cu ambele locaţii, Piaţa Revoluţiei şi Piaţa Victoriei, cu condiţia ca statuia să fie plasată chiar în centrul acestor locuri. "Exigenţa numărul 1 a amplasamentului acestei lucrări este aceea de a ocupa un loc central şi să nu fie adosat unei clădiri. Trebuie să stea în mijlocul Pieţei Palatului (actuala Piaţă a Revoluţiei, n.r.) şi să se circule prin stânga sau dreapta lui. Dacă, din considerente pe care eu nu le înţeleg, beneficiarii acestei lucrări, Primăria, Ministerul, doresc un alt spaţiu, acesta poate fi Piaţa Victoriei. Dar Ministerul vrea ca monumentul să fie adosat clădirii de geologie (Muzeului "Grigore Antipa", n.r.). Nu sunt de acord să-l amplaseze între pomi, între tufe. Carol I trebuie pus în centrul Pieţei Victoriei", a declarat luni pentru MEDIAFAX Florin Codre.

El a subliniat că prin amplasarea machetei statuii în Piaţa Revoluţiei este prima dată când se arată "respect pentru mulţime", cerându-se părerea oamenilor înainte de realizarea unui monument. "De câte ori s-a făcut vreo discuţie înainte să fie montat vreun monument în România?", a remarcat Florin Codre.

Mihai Oroveanu, preşedintele Comisiei Monumentelor de For Public, spune însă că Primăria nu respectă legea privind spaţiul de protecţie a unui monument. "În Piaţa Regală este o aglometrare de statui care nu respectă datele simple ale spaţiului de protecţie a unei lucrări, care presupune că între statui trebuie să existe un spaţiu de cel puţin trei ori şi jumătate înălţimea statuii. În caz contrar, se diminuează importanţa unei lucrări şi se ajunge ca ea să fie obiect decorativ printre multe altele. Dacă Primăria ajunge la concluzia că trebuie scoasă ţeapa lui Ghilduş şi mutată în altă parte, atunci lucrurile se modifică", a declarat lni pentru MEDIAFAX Mihai Oroveanu.

El a mai precizat că membrii Comisiei pe care o conduce au ales ca amplasament spaţiul verde dintre Şos. P.D. Kiseleff şi Bd. Aviatorilor, de lângă Muzeul de Geologie, tocmai pentru a pune în valoare statuia lui Carol I, care este "una dintre cele mai importante din Bucureşti". "Există tot felul de soluţii în Piaţa Victoriei. Noi vrem să-i punem în valoare lucrarea, care trebuie să stea într-un loc vizibil. Nu o să-l punem pe Carol I între copaci, o să aibă un spaţiu de protocol amenajat", a explicat Oroveanu. El a mai precizat că, în cazul în care statuia ar fi pusă în centrul Pieţei Victoriei, nu o să poată să aibă un spaţiu de protocol şi "o să călărească peste maşini".

Statuia lui Carol I, care se va realiza pe baza machetei, va fi din bronz şi granit şi amplasată pe un piedestal modular. Potrivit lui Florin Codre, statuia va prezenta un Carol I în ipostaza de "patriarh", "un stăpân, care are gândurile viitorului".

Artistul Florin Codre spune că toate discuţiile cu privire la amplasament îi întârzie munca, estimând că statuia va fi finalizată în mai 2009 şi nu la 30 decembrie, aşa cum îşi propusese. "Eu vroiam să o montăm pe 30 decembrie, însă cred că abia pe 8 mai anul viitor se va întâmpla acest lucru. Lucrarea va fi mult îmbunătăţită", a spus Florin Codre.

Macheta în mărime naturală a statuii lui Carol I, realizată de Florin Codre, a fost montată pe 25 aprilie în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, simularea monumentului având ca scop verificarea dimensiunii şi orientării acestuia în spaţiul în care a fost amplasat până în1948 monumentul lui Mestrovici.

Iniţiativa realizării statuii aparţine Primăriei Municipiului Bucureşti, care va asigura fondurile necesare pentru acest monument. "Până în momentul de faţă, am plătit o sumă de 6 milioane de lei, pentru drepturi de autor şi pentru machetă", a declarat, în momentul montării machetei, Florin Necula, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucureşti din cadrul PMB. El a precizat că, în prezent, PMB aşteaptă un deviz din partea artistului şi pentru lucrarea propriu-zisă.

În afara proiectului Municipalităţii de realizare a statuii lui Carol I, există şi un proiect al Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), anunţat în 2006, de refacere a statuii lui Carol I, după schiţele lui Mestrovici. În acest sens, statul român are sprijinul autorităţilor croate, însă drepturile de autor pentru executarea proiectului trebuie cumpărate de la cei patru moştenitori ai lui Ivan Mestrovici.

Ministerul Culturii a intrat în posesia unor imagini ale machetelor statuii lui Carol I, după o întâlnire pe care Virgil Niţulescu şi Mihai Oroveanu au avut-o în iulie 2006, la Zagreb, cu urmaşii sculptorului croat. Totuşi, negocierile pentru cumpărarea drepturilor de autor nu au avansat după întâlnirea din Croaţia, din cauza neînţelegerilor dintre urmaşii lui Mestrovici.

Florin Codre a mai realizat o statuie ecvestră a lui Carol I, care a fost amplasată recent în Călăraşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iorgulescu: Macheta statuii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei este "de la A la Z în afara legii" .
 Vizualizări articol: 1083 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iorgulescu: Macheta statuii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei este "de la A la Z în afara legii"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei