Vatra Dornei a intrat, pentru al treilea an consecutiv, pe harta marilor competiții sportive internaționale. În perioada 29 ianuarie – 1 februarie, stațiunea suceveană a găzduit pe pârtia Bucovina, considerată cea mai tehnică și mai rapidă din Europa,unul dintre cele mai important concursuri care se desfășoară pe timp de iarnă în România, penultima etapă a Cupei mondiale de sanie pe pârtie naturală. Competiția dedicată seniorilor a adus la start cei mai buni concurenți din 12țări, care au concurat la toate cele patru probe: simplu masculin și feminin, dublu și pe echipe.
Etapa de Cupă Mondială a început cu o paradă a sportivilor însoțiți de fanfara municipiului Vatra Dornei și de staff-urile tehnice ale fiecărei țări participante, pe traseul Parcul stațiunii – Primăria Vatra Dornei. În fața primăriei, gazdele le-au adresat participanților mesajul oficial de bun venit în Vatra Dornei și îndemnul ca cei mai buni să câștige competiția.
Ilie Boncheș, primarul municipiului Vatra Dornei, a declarat: “Nu pot să fiu decât fericit și bucuros să vă văd din nou în stațiunea noastră, în fața primăriei din Vatra Dornei, la deschiderea etapei cu numărul cinci a Cupei mondiale de sanie pe pârtie naturală. Mă bucur că anul acesta am avut parte de o vreme perfectă pentru desfășurarea acestei competiții și le mulțumesc tuturor celor implicați în organizare. Succes tuturor!”
A urmat un spectacol artistic susținut de soliștii și dansatorii Ansamblului Folcloric “Dorna Dorului”. La eveniment au participat și reprezentanți ai Federației Internaționale de Sanie, ai Federației Române de Bob și Sanie, ai Ministerului Tineretului și Sportului, ai Consiliului Județean Suceava și ai Primăriei Vatra Dornei.
Austria, Italia și Rusia au obținut cele mai bune poziții în urma calificărilor
Prima zi a etapei de Cupă mondială la sanie pe pârtie naturală a fost rezervată antrenamentelor oficiale, urmate de calificările pentru etapa a V-a la simplu, feminin, masculin, și la dublu pentru etapa de Cupă Mondială și pentru Cupa Națiunilor.
Tot vineri au avut loc și calificările la probele simplu masculin, simplu feminin și dublu. După primele manșe, la simplu masculin s-a impus Scheikl Michael, din Austria, la simplu feminin cel mai bun timp a fost scos de Ekaterina Lavrentyeva, din Rusia, iar la proba de dublu cel mai bine clasat a fost echipajul format din Pigneter Patrick și Clara Florian, din Italia.
La simplu masculin, din 35 de sportivi, după primele manșe, cei mai buni timpi în calificări i-au obținut reprezentanții Austriei și Italiei, care s-au clasat pe primele 7 locuri, primul loc aparținându-i lui Scheikl Michael, din Austria. Cei trei reprezentanți ai României, Ciprian Tăzlaoanu, Adrian Filimon și Alexandru Cosmin Codin, au ocupat locurile 24, 25 și 26, diferența dintre Michael Scheikl (locul I) și Ciprian Tăzlaoanu fiind de 9 secunde 87 de sutimi. Din cei 35 de sănier i, 25 s-au calificat la etapa de Cupă Mondială și nouă la Cupa Națiunilor.
La simplu feminin, au ajuns în finala etapei de Cupă Mondială 13 sportive. Cei mai buni timpi în calificări i-au obținut reprezentantele Rusiei (Ekaterina Lavrentyeva), Italiei și Austriei, care au ocupat în această ordine primele locuri. Cele două reprezentante ale României, Nicoleta Burlui și Petronela Ivan, s-au clasat pe ultimele locuri.
Disputa pentru calificările în proba de dublu s-a dat între nouă echipe. La calificări primele locuri au fost ocupate de sănieri din Italia (echipajul format din Pigneter Patrick și Clara Florian), Rusia și Austria, dublul românesc Alexandru Cosmin Codin și Ștefan Coubis ocupând locul 9.
Sportivii italieni au câștigat probele masculine, Rusia s-a impus la feminin
În concursurile oficiale de sâmbătă și duminică, lupta pentru un loc pe podium a fost foarte strânsă. Pe lângă experiența, abilitățile și tehnica de coborâre ale sănierilor, echipele tehnice au avut un rol foarte important în pregătirea săniilor. Prima etapă înainte de coborâre a fost cea a cântarului pentru sănii, după care fiecare sportiv și-a așteptat ordinea la linia de start.
Primul concurs din cadrul etapei a 5-a a Cupei Mondiale a fost proba de dublu, la care au luat startul nouă națiuni, printre care și echipajul României, format din sportivii Cosmin Alexandru Codin și Ștefan Coubis. Concursul s-a desfășurat pe durata a doua manșe, ambele fiind dominate de italienii Patrick Pigneter și Florian Clara, care au cumulat un timp total de 2 minute 38 de secunde 91 de sutimi.
Pe locul doi s-au clasat austriecii Regensburger Christop și Holzknecht Dominik, la diferență de ocupanții locului I de 3 secunde și 71 sutimi. Competiția a fost extrem de strânsă pentru ocuparea locului III, rușii Aleksandr Egorov și Petr Popov fiind surclasați la diferență de 37 de sutimi de austriecii Bruegglet Rupert și Angerer Tobias, aceștia obținând timpul de 2 minute 43 secunde 61 de sutimi. Echipajul României, format din Cosmin Alexandru Codin și Ștefan Coubis, s-a clasat pe locul 9 cu timpul 3:05,06.
După competiție, Patrick Pigneter (Italia) a precizat că “acest sezon este unul foarte bun pentru noi. La Vatra Dornei am făcut un pas uriaș pentru a apăra Cupa Mondială, pentru ca acesta să rămână și în acest an în Italia”. Christoph Regensburger (Austria) a spus: “Sunt foarte mulțumit. Este cel mai bun rezultat obținut vreodată în cariera noastră la Cupa Mondială. Acum așteptăm cu nerăbdare finala Cupei Mondiale din Austria”. De la Rupert Brüggler (Austria) am aflat că “suntem într-o formă bună în acest an. Am terminat pentru a treia oară în acest sezon pe podium și am câștigat o medalie de argint la Campionatele Mondiale”.
La simplu feminin s-a impus rusoaica Ekaterina Lavrentieva, cu un timp total în cele două manșe de 2 minute, 27 secunde, 20 de sutimi, urmată la 2 secunde și 5 sutimi de Evelin Lanthaler (Italia) și de Tina Unterberger (Austria), care a obținut un timp total de 2 minute, 31 secunde 30 de sutimi. Româncele Nicoleta Burlui și Petronela Ivan s-au clasat pe locurile 11 și 12.
În concursul individual masculin a ieșit învingător Patrick Pigneter, cu un timp de 2 minute 24 secunde și 42 de sutimi, urmat tot de un italian, Alex Gruber, la o diferență de 12 sutimi, și de austriacul Michael Scheikl, care a obținut cu o secunda și 42 de sutimi mai mult ca primul clasat. Românul Cosmin Alexandru Codin a încheiat pe locul 23, la 35 de secunde și 54 de sutimi față de învingător, Ciprian Tăzlaoanu s-a clasat pe locul 24, iar Adrian Filimon a abandonat în ultima manșă, când a forțat intrarea înainte de ultimul viraj dinaintea liniei de sosire și a lovit puternic mantinela, nemaiputând continua cursa.
România, locul III în competiția rezervată echipelor
În competiția pe echipe s-au înscris cinci țări. Nu a fost o competiție ușoară, înregistrându-se două abandonuri. Primii care au ieșit din concurs au fost nemții, în urma unei accidentări, după care, dublul austriac s-a izbit puternic în mantinela de la virajul nr. 4, avariind sania, motiv pentru care nu a mai putut continua competiția, cu toate că timpii obținuți în urma coborârilor la simplu masculin și simplu feminin îi dădeau șanse la unul din primele două locuri pe podium.
Pe primul loc s-a clasat Italia, cu un timp total de 3 minute, 50 de secunde și 69 de sutimi, pe locul II – Rusia, la o diferență de o secundă și 23 de sutimi, iar pe locul III s-au clasat reprezentanții României, cu un timp total de 4 minute, 31 secunde 79 sutimi. Echipa României a fost formată din Nicoleta Burlui (timp:1:31.85), Ciprian Tăzlaoanu (timp 1:27.46) și dublul Cosmin Codin și Ștefan Coubis, care a coborât pârtia într-un minut 32 secunde și 48 de sutimi.
Directorul executiv al concursului și reprezentant al Federației Internaționale de Sanie, Christoph Schweiger, i-a oferit președintelui Comitetului de organizare, primarul Ilie Boncheș, un trofeu în miniatură a Cupei Mondiale, pentru modul cum a organizat competiția.
Competiție
Penultima etapă de Cupă mondială de sanie pe pârtie naturală s-a desfășurat la Vatra Dornei
