Finanțarea activităților sportive din bugetul local al municipiului Suceava a intrat în impas, din cauza prevederilor legale. Până acum, fotbalul este singurul sport care va beneficia de banii municipalității, 1.000.000 de lei (10 miliarde de lei vechi).
„Fotbalul a avut competitor și a câștigat de la prima strigare. Au fost respinse proiectele la handbal și la sporturile din cadrul Clubului Sportiv Municipal, care sunt instituții publice, finanțate de stat, încât nu mai pot fi finanțate și de la primărie prin fonduri nerambursabile”, a declarat primarul Ion Lungu.
Pentru a veni în sprijinul acestor activități sportive, primarul Sucevei va veni la finele lunii cu proiecte de hotărâre pentru încheierea unor parteneriate de finanțare cu echipa de handbal Universitatea Suceava și CSM. Restul proiectelor vor intra într-o nouă licitație deoarece nu au avut competitor la cererea de finanțare. Accesarea acestor fonduri nerambursabile poate fi făcută doar în baza unor proiecte de finanțare, cu care echipele se înscriu la licitație, iar pentru fiecare ban utilizat vor trebui depuse documente justificative, pentru a li se face decontul cheltuielilor.
Rectorul Valentin Popa speră ca săptămâna viitoare să fie finalizat contractul de parteneriat
Conștient de faptul că Primăria Suceava nu mai poate finanța echipa de handbal prin mijloacele de până acum, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa, a căutat împreună cu oficialii autorității locale o soluție cât mai simplă și cât mai rapidă de a rezolva această problemă.
„Deoarece echipa nu mai poate primi bani conform legii 350, în aceste zile lucrăm împreună cu cei de la Primăria Suceava la realizarea unui contract de parteneriat între club și autoritatea locală. Sper să rezolvăm această problemă cât mai repede, adică acest contract să fie gata săptămâna viitoare, înaintea începerii turneului play-out, în care echipa va lupa pentru menținerea în prima ligă. Cred că dacă se dorește cu adevărat sprijinirea echipei, nu numai pe hârtie, acest lucru se va rezolva cât mai rapid, până nu va fi prea târziu, dar asta va depinde în cea mai mare măsură de Primăria Suceava”, a explicat rectorul Valentin Popa.
Pe lângă proiectul echipei de handbal, în care se solicita suma de 100.000 de lei, comisia de licitații a respins și proiectul Clubului Sportiv Municipal Suceava, instituție ce a solicitat o finanțare pentru opt din secțiile sale, mai exact, rugby – 150.000 de lei, volei – 100.000 de lei, tir sportiv – 35.000 de lei, hochei – 30.000 de lei, box – 30.000 de lei, atletism – 25.000 de lei, lupte – 15.000 de lei și canotaj – 15.000 de lei.
Suporterii au inițiat acțiunea „din poartă-n poartă”
O parte dintre suporterii echipei de handbal au inițiat o acțiune pentru a veni în sprijinul formației, pe principiul de a merge „din poartă-n poartă” la agenții economici din județul Suceava. În acest sens, o parte dintre suporteri s-au întâlnit marți seară cu rectorul Valentin Popa, căruia i-au propus să se implice în dificila acțiune de identificare a unor sponsori pentru echipă, pe principiul „contribuții mici pentru un viitor important”.
„Mă bucur că am fost implicat în această acțiune și că nu sunt singur în această luptă pentru salvarea echipei de handbal”, a declarat rectorul Valentin Popa.
Fără bani
Handbalul și sporturile din cadrul CSM, respinse la finanțare de la bugetul Primăriei Suceava
