Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 apr 2012 - Anul XVII, nr. 81 (4986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Thai box

Sportivii clubului Devencea se pregătesc pentru mondiale într-o sală nouă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Deşi este un club relativ tânăr, înfiinţat în anul 2008, CS Devencea Suceava a reuşit să se evidenţieze în ultimii ani la nivel naţional şi chiar internaţional în competiţiile de thai box şi kick box pentru amatori. Născut din pasiunea pentru acest sport de contact a fostului sportiv, actualmente antrenor, Nicolae Moroşan, clubul sportiv Devencea s-a dezvoltat de la an la an, atât prin rezultatele obţinute, cât şi prin numărul de sportivi care practică thai boxul de plăcere, dar mai ales cei care participă în competiţii. De curând, singurul club de thai box din Suceava şi cel mai mare din judeţ s-a mutat în „casă nouă”, într-o sală modernă, foarte bine utilată şi mult mai spaţioasă decât anterioarele, situată în incinta Galeria Mall. Cei aproximativ 40 de practicanţi se pregătesc acum în condiţii mult mai bune pentru a face faţă cu succes în ring la două competiţii în care urmează să participe, o gală naţională în luna mai, dar şi un campionat mondial pentru amatori, ce va avea loc în luna iulie, în Croaţia.

 

Patru ani de la înfiinţarea clubului

Totul a început în anul 2008, atunci când Nicolae Moroşan s-a întors în ţară, după ce a luptat mai mulţi ani în galele de profil din Europa şi a hotărât să împărtăşească experienţa acumulată în ring şi la antrenamente şi altor pasionaţi ai thai boxului şi kick boxului din Suceava, aici unde nu se practicau aceste arte marţiale într-un mod organizat.        

„În 2008 nimeni nu practica în Suceava thai boxul sau kick boxul într-un mod organizat. Aşa mi-a venit ideea să înfiinţez un club, în Suceava existând amatori pentru aşa ceva, iar cel mai apropiat club era la Iaşi. Şi astfel, dintr-o joacă şi dintr-un hobby de-al meu clubul a prins viaţă, peste noapte cum s-ar spune, clubul Devencea. În ciuda şcolii şi a serviciilor, băieţii au muncit serios şi s-au ţinut de treabă, iar acest lucru a făcut să progresăm să ne dezvoltăm şi să facem o sală mai mare şi în acelaşi timp să mergem la competiţii naţionale şi chiar la un campionat mondial”, a explicat antrenorul Nicolae Moroşan.

Cu toate că este un sport de contact, thai boxul sau kick boxul poate fi practicat după părerea lui Nicolae Moroşan de orice împătimit, indiferent de sex, vârstă sau aptitudini.

„La sală poate veni oricine, în orice artă marţială neexistând limită de vârstă. Atâta vreme cât cineva este apt fizic poate să facă sport de performanţă, iar în caz contrar poate să-l practice de plăcere. Avem mulţi începători şi facem un antrenament la două zile ce durează de la 50 la 90 de minute, deoarece este foarte mult efort şi au nevoie de refacere, exceptând avansaţii care fac zi de zi”, a completat Nicolae Moroşan.

 

Numele clubului vine de la un foarte bun prieten, care s-a stins într-un accident de maşină

Numele singurului club sucevean de thai box şi kick box s-a născut dintr-o prietenie a copilăriei lui Nicolae Moroşan, mai exact după un foarte bun prieten cu care a făcut sport ani la rând, Daniel Devencea, cel care s-a stins prematur în anul 1996, în urma unui accident de maşină.  

„Numele clubului vine de la un foarte bun prieten de-al meu din perioada copilăriei cu care am făcut sport ani de zile şi practic eram ca doi fraţi, dar din păcate a murit într-un accident de maşină, Daniel Devencea. Am deschis clubul în memoria lui, deoarece a rămas şi va rămâne în sufletul meu”, a amintit Nicolae Moroşan.

În eforturile sale de a a-şi pregăti sportivii cât mai bine, Nicolae Moroşan este ajutat la antrenamente de foşti sau actuali sportivi din box sau din artele marţiale, precum Vasile Mircea Ciofu, Nicolae Berariu, Răzvan Petrenciuc şi mulţi alţii.   

 

Nicolae Moroşan, numit de curând vicepreşedinte al federaţiei WKF România

Eforturile antrenorului Nicolae Moroşan de a promova acest sport de contact, atât la nivel local, dar şi naţional nu au fost trecute cu vederea de oficialii World Kickboxing Federation România, cei care l-au numit de curând în funcţia de vicepreşedinte al acestei structuri. Mai mult pe lângă această funcţie, suceveanul îşi doreşte şi are toate şansele ca în viitorul apropiat să devină şi arbitru internaţional în competiţiile de profil.

Cu toate că nu a mai urcat în ring de ceva ani, Nicolae Moroşan a hotărât să ia din nou contact cu competiţiile oficiale, chiar la campionatul mondial din Croaţia, acolo unde intenţionează să meargă împreună cu patru dintre sportivii săi. Suceveanul se pregăteşte intens alături de elevii săi şi va urca în ring la secţiunea rezervată greilor în acest mondial pentru amatori, mai exact categoria +95 de kilograme.

 

Disciplina şi respectul, legi nescrise la antrenamentele clubului Devencea

Ca în orice artă marţială, sportivii clubului Devencea învaţă din primele minute ale contactului cu acest sport ce înseamnă disciplina, atât în timpul antrenamentului, cât şi în viaţa de zi cu zi, dar şi respectul faţă de sine şi faţă de ceilalţi, iar cei care nu respectă aceste legi nescrise este automat exclus din club.        

„Încurajăm practicanţii acestui sport, îi promovăm, iar cine vrea să facă performanţă ajunge în scurt timp să dea randament pentru că în sală se munceşte cu trupul şi sufletul, se învaţă în primul rând respectul faţă de sine şi de ceilalţi. Sportivii nu au voie să fie violenţi, tocmai pentru că fac un sport dur şi violent, iar cine nu respectă aceste reguli este eliminat din club”, a explicat antrenorul Nicolae Moroşan.

Boxul tailandez are adepţi şi în rândul copiilor, cel mai mic practicant al clubului având 10 ani, dar şi în rândul fetelor, Adelina Pavliuc antrenându-se cot la cot cu ceilalţi colegi, printre care se află şi fratele său, cel care a convins-o să practice thai boxul.

„La început am ales să practic acest sport din curiozitate, iar acum îl fac din plăcere. Cred că prin Thai box capeţi mai multe calităţi precum răbdarea, disciplina şi în pus voinţă, cele care te ajută şi în viitor, în viaţa de zi cu zi. Deocamdată sunt singura fată şi mă simt privilegiată şi în acelaşi timp protejată şi aceste lucruri mă fac să mă simt foarte bine la antrenamente”, a explicat Adelina Pavliuc.

 

Andrei Ostrovanu îşi doreşte să ajungă la profesionişti

Deşi are doar 19 ani, Andrei Ostrovanu este unul dintre cei mai vechi membri ai clubului Devencea având la activ patru medalii, din care una de argint la mondialul de amatori din 2009, una de aur şi una de argint în concursurile naţionale intercluburi şi una de aur la naţionale.    

„Am ales acest sport deoarece cere multă disciplină şi pot spune că am crescut în acest spirit, de patru ani de când îl practic. La început părinţii mei nu erau de acord deoarece credeau că este foarte dur, dar am reuşit să-i conving că nu este aşa şi au fost de acord să particip în 2009 la primul meu campionat mondial, unde alături de colegi am avut o comportare foarte bună. Îmi doresc să ajung cât mai departe în acest sport şi să lupt la profesionişti şi de aceea muncesc foarte mult la antrenamente în fiecare zi. Dacă la început nu prea aveam condiţii, acum în noua sală avem tot ce ne trebuie pentru a face performanţă”, a declarat Andrei Ostrovanu.

Un alt sportiv de perspectivă este şi Alexandru Botezatu, cel care a ales să practice boxul tailandez după ce a mai făcut atletism şi fotbal.

„Am practicat şi alte sporturi înainte, precum atletism sau fotbal, iar din 2008 am început thai boxul, un sport ce cere multă muncă şi disciplină. Nu este uşor să practici acest sport, mulţi vin la început, dar mai apoi cedează”, a explicat Alexandru.

În eforturile sale de a face o sală cât mai competitivă şi modernă, antrenorul Nicolae Moroşan a fost ajutat financiar şi moral de mai mulţi prieteni precum Lucian Sănduleac, Cristi Şoptică, Vali Jitaru, Paul Simiganovschi, Mihai Albu, Bogdan Moscaliuc şi Dominic Dospinescu, dar şi de firmele Safe Gips, Ditta Golden, Robdenis, Robdress, Alphagres, Vamarab, Batimentxxl, JKL Clinique, Cafeneaua 4 mese, Cafeneaua Happy Hour şi Clubul Sportiv Fly Dance. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sportivii clubului Devencea se pregătesc pentru mondiale într-o sală nouă.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Sportivii clubului Devencea se pregătesc pentru mondiale într-o sală nouă5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei