Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mai 2017 - Anul XXII, nr. 107 (6523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Declaraţie

Vasile Astărăstoae: „Trebuie să păstrăm relaţia autentică dintre medic şi pacient, nu dintre furnizor şi consumator”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prezent la cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Medicale ale Sucevei, preşedintele de onoare al evenimentului, medicul fălticenean Vasile Astărăstoae, a vorbit în cadrul festivităţii de deschidere despre evoluţia relaţiei medic – pacient, medicina socială, dar şi despre tema conferinţei - patologia infecţioasă.

Referitor la relaţia dintre medic şi pacient, Astărăstoae a declarat că aceasta trebuie să fie autentică şi să se bazeze pe empatie.

„Cu bună ştiinţă se încearcă desacralizarea relaţiei medic - pacient. Inclusiv manipulări semantice şi legislative. Nu mai vorbim de medic şi pacient, ci de furnizor de servicii medicale şi consumator de servicii medicale, ca şi cum acel om care se află la nevoie ar dori să consume, se induce această idee. Și îl dirijăm pe pacient că trebuie să se îndoape cu medicamente. Că medicamentele fac minuni, dar nu este aşa”, a declarat Astărăstoae.

Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor România a amintit despre faptul că medicii sunt constrânşi să acorde mai mult timp „ghidurilor şi protocoalelor”, în detrimentul pacienţilor, birocraţia afectând activitatea medicului şi consumând o bună parte din timpul acestuia.

„Și mai vorbim despre relaţii contractuale. Ghidurile şi protocoalele sunt mai ceva decât biblia. Laşi pacientul să moară că trebuie să respecţi protocolul. Dacă încalci protocolul, vin tot felul de persoane din instituţii şi încep să-ţi explice că ai avut un interes”, a punctat medicul.

Cu toate acestea, Astărăstoae a prezentat câteva date dintr-un sondaj de opinie recent, potrivit căruia populaţia din România are o percepţie bună despre medici, indicând că aceştia sunt pe locul 3 într-un top al încrederii, după biserică şi armată.

Cât priveşte percepţia plăţilor informale, 2% dintre cei care au fost chestionaţi au spus că au fost condiţionaţi să dea plăţi informale, însă peste 30% au menţionat că aşa au simţit.

„Singurul lucru de care se plângeau cei care au răspuns la sondaj se referea la timpul care le era alocat de medic”, a precizat Astărăstoae.

Potrivit unei lucrări de doctorat, un medic român rezistă, în medie, 45 de secunde să-şi asculte pacientul fără să-l întrerupă, un medic american rezistă 18 secunde, un medic din Marea Britanie – 21 de secunde, unul din Israel – 12 secunde.

„La o medie de 45 de secunde, cred că medicina românească şi-a păstrat acest caracter de empatie faţă de pacienţi. Pacientul nu este un obiect, ci este un om în suferinţă”, a mai punctat medicul în discursul său.

 

Din anul 2000 au apărut 25 de boli infecţioase

„Patologia infecţioasă – mereu actuală în practica medicală” a fost tema propusă în acest an de organizatorii Zilelor Medicale ale Sucevei.

Astărăstoae a precizat că patologia infecţioasă este un domeniu în care toată lumea se pronunţă, „dar nimeni nu vede ce este în realitate”.

„Medicina socială a avut o viziune optimistă într-un secol pesimist - secolul XX. În secolul XX au fost cele mai abjecte experienţe pe om desfăşurate de medici. Medicii au fost cei care şi-au încălcat jurământul. Medicina socială ne spunea că secolul XX este sfârşitul pandemiilor. Variola era eradicată, tuberculoza va fi în scădere, poliomielita va fi eradicată. Multe boli infecţioase nu vor mai apărea. Care este realitatea?”, a arătat medicul.

Acesta a completat că din 2000, au apărut 25 de boli infecţioase. Tuberculoza este în creştere inclusiv în ţările dezvoltate, mortalitatea infantilă la fel, poliomielita nu a fost eradicată, iar până în 2030 – 2040 antibioticele îşi vor pierde eficienţa.

„Au apărut bacterii rezistente, au apărut varietăţi care au o expresie în vivo şi altă expresie în vitro şi toate acestea datorită idolatrizării metodelor şi pieţii, competiţia pe piaţă, numărul mare, aproape imposibil de reţinut de către medici”, a mai adăugat Astărăstoae.

 

Peste 600 de participanţi

Peste 600 de specialişti din ţară şi din străinătate, medici reputaţi în domeniul patologiei infecţioase şi nu numai, au confirmat prezenţa în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Zilelor Medicale ale Sucevei, eveniment organizat de Colegiul Medicilor Suceava. Evenimentul se desfăşoară în perioada 11-13 mai.

„Astăzi este sărbătoarea medicinii sucevene, sărbătoarea medicilor din Bucovina şi din Suceava. Suntem la a VI-a ediţie şi nu vrem să ne oprim aici. Am ales o temă deosebit de incitantă, foarte actuală şi de interes general. Nu există specialitate care să nu fie interesată de patologia infecţioasă cu toate implicaţiile şi complicaţiile ei. Sperăm ca lucrările şi intervenţiile domnilor profesori din ţară să elucideze multe probleme”, a transmis în cadrul festivităţii de deschidere medicul Sorin Hîncu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Astărăstoae: „Trebuie să păstrăm relaţia autentică dintre medic şi pacient, nu dintre furnizor şi consumator”.
 Vizualizări articol: 2300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vasile Astărăstoae: „Trebuie să păstrăm relaţia autentică dintre medic şi pacient, nu dintre furnizor şi consumator”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei