Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 nov 2016 - Anul XXI, nr. 256 (6369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Continuitate

În ciuda grevei, pacienţii care s-au prezentat ieri la spital au beneficiat de servicii medicale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Greva generală declanşată ieri în toate spitalele din ţară a strâns, în holul central al Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, câteva zeci de sindicalişti, majoritatea personal TESA şi salariaţi care au ieşit din turele de noapte ori se aflau în zile libere. Preşedintele filialei judeţene SANITAS Suceava, Romică Balan, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că legea dialogului social condiţionează mişcările de protest din sistemul sanitar de asigurarea unei treimi din activitate şi a urgenţelor medico-chirurgicale, în caz contrar organizatorii având răspundere penală. ”Orice pacient care se prezintă la spital poate să ascundă sub o stare de sănătate aparentă o suferinţă care să îi pună viaţa în pericol. Noi vorbim despre urgenţă, despre sălile de naşteri, dar şi pacienţii care par a fi fără o suferinţă, pacienţii cronici trebuie consultanţi pentru că există riscul ca după ce pacientul părăseşte cabinetul sau sala de consultaţii să apară o manifestare care să fie pusă în responsabilitatea noastră”, a afirmat Balan.

Practic, pe durata grevei s-a restrâns activitatea personalului TESA, în Ambulator unele consultaţii programate au fost decalate, iar unele intervenţii chirurgicale pentru pacienţii cronici au fost amânate. De exemplu, chirurgia plastică şi reparatorie şi-a amânat tot programul operator de ieri pentru că în această secţie ”patologia nu pune în pericol vital pacientul”, a afirmat liderul SANITAS. ”În secţii, pacienţii internaţi nu au prejudicii în acordarea îngrijirilor. Primesc hrană, primesc tratament pentru că nu putem să facem o treime de tratament sau la o treime din bolnavi, se fac analizele şi investigaţiile pentru care unii pacienţi sunt pregătiţi de câteva zile şi nu suportă amânare. La cabinetul de endoscopie digestivă din ambulator, unii pacienţi au fost reprogramaţi, dar cei care nu au putut fi contactaţi şi şi-au luat tratamentul premergător colonoscopiei, în cursul zilei de azi sunt investigaţi”, a precizat Romică Balan.

 

Mulţi medici au fost alături de grevişti, în majoritatea spitalelor din judeţ

Acesta a mai spus că SANITAS a făcut toate demersurile premergătoare declanşării grevei generale şi a străbătut toate etapele protestului: ”Din păcate, suntem astăzi din nou cu toţii în stradă, şi asta este doar consecinţa faptului că nu s-a găsit înţelegere şi nu am avut semnale că parte dintre solicitările noastre, din revendicările Federaţiei SANITAS, vor fi îndeplinite. Deşi s-a solicitat şi o întrevedere cu domnul prim-ministru Julien Dacian Cioloş, nu avem un răspuns că acesta ar avea disponibilitate pentru dialog”.

În judeţul Suceava, ieri toate cele opt spitale au intrat în grevă şi, de asemenea, Creşa nr. 1 şi Căminul de bătrâni de la Broşteni, dar acolo acţiunile au un caracter declarativ şi de susţinere, dat fiind specificul activităţii.

Managerii de spitale au fost notificaţi încă de vineri şi s-a stabilit de comun acord ce activităţi se asigură şi unde se poate restrânge activitatea. Potrivit lui Romică Balan, alături de personalul mediu şi de îngrijire la protestul de ieri au participat şi medici la Spitalul de Psihiatrie şi cel Municipal din Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Fălticeni. La Suceava, susţinerea medicilor s-a manifestat prin aceea că au fost de acord să reprogrameze intervenţiile şi investigaţiile pentru pacienţii cronici.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Suceava, dr. Mihai Ardeleanu, a venit cu banderola de grevă pe mână pentru a da o scurtă declaraţie de presă: ”Conducerea spitalului a luat act de acţiunea sindicatelor. Deocamdată activitatea în spital se desfăşoară conform legii. În secţiile de acuţi nu sunt intervenţii programate şi neefectuate. Revendicările sindicatelor trebuie reglementate printr-o hotărâre de guvern sau o ordonanţă de urgenţă şi în momentul în care aceasta va apărea, conducerea spitalului îi va da curs şi va plăti toate drepturile salariale, conform legii”.

Liderul de sindicat din Spitalul de Urgenţă, Ovidiu Tomşa, a făcut apel la pacienţi, să înţeleagă mesajul celor din Federaţia SANITAS şi a spus că aceştia nu fac decât să-şi ceară drepturile. ”Dacă noi vom fi mulţumiţi, şi calitatea actului medical va creşte şi pacienţii vor avea de câştigat”, a declarat el.

 

În UPU şi Ambulator pacienţii s-au prezentat în acelaşi număr ca de obicei în zilele de luni

Alături de sindicaliştii din SANITAS s-a aflat ieri şi Gabriel Buliga, preşedinte CNSLR Frăţia, confederaţie care susţine revendicările angajaţilor din sistemul sanitar. El a declarat că speră într-o soluţionare  cât mai rapidă ”pentru că această grevă generală în spitale nu face bine nici pacienţilor, nici angajaţilor, nimănui”.

Greva din spitalele sucevene s-a desfăşurat fără incidente şi fără reclamaţii din partea pacienţilor sau medicilor. În UPU, la primele ore ale dimineţii era acelaşi număr de pacienţi ca în zilele obişnuite de luni. Șeful UPU, dr. Liviu Cîrlan, se aştepta însă la o creştere a numărului de prezentări, în condiţiile în alte compartimente, mai ales în ambulatoriu, activitatea ar fi sistată sau restrânsă.

În Ambulator, situaţia era exact la fel, Beatrice Botnariu, de la recepţie, declarându-ne că în privinţa numărului de pacienţi nu este nici o diferenţă faţă de alte zile de luni.

Mai mulţi medici care acordau ieri consultaţii în cabinetele de specialitate din Ambulator ne-au spus că nu îşi pot permite să rişte să refuze un pacient la consultaţie, iar greva nu înseamnă decât că pe durata acesteia vor prelua şi munca efectuată de obicei de asistente.

Aseară, la ora 20.30, președintele SANITAS, Romică Balan, ne-a declarat că, în urma consultării liderilor din unităţi, comitetul de grevă judeţean a decis ca astăzi protestul să se manifeste prin purtarea de banderole şi reducerea activităţii doar în sectorul administrativ şi în secţiile cu pacienţi preponderent cronici, dar fără părăsirea secţiilor şi fără a se organiza pichete de grevă. ”În situaţia în care Federaţia va solicita o remobilizare masivă a membrilor SANITAS, vom activa liderii de grupe şi personalul aflat în turele libere, care să se alăture celor ce sunt la program, şi se va reveni la blocarea parţială a activităţii din spitalele sucevene, în aceleaşi condiţii de respectare a prevederilor legale de asigurare a activităţii minime. Hotărârea a fost unanim aprobată de liderii SANITAS suceveni, în condiţiile în care se derulează negocieri cu factorii de decizie legislativă şi venind în întâmpinarea nevoii populaţiei de a accesa servicii de sănătate, scopul nostru nefiind acela de a aduce prejudicii stării de sănătate a pacienţilor şi a populaţiei, în general”, a precizat Balan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În ciuda grevei, pacienţii care s-au prezentat ieri la spital au beneficiat de servicii medicale.
 Vizualizări articol: 2252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În ciuda grevei, pacienţii care s-au prezentat ieri la spital au beneficiat de servicii medicale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei